Чому потрібно носити шапку у холод, розповіли експерти

Чому потрібно носити шапку у холод, розповіли експерти

Вже кілька днів поспіль у Тернополі мінусова температура, сніжить. Та декого не лякають вітри і морози. Чимало людей на вулицях міста можна побачити без головних уборів.

Тернополянка Анжела каже, що не одягає шапку навіть взимку через кілька причин.

- Зазвичай, якщо холодно - накидаю капішон, - каже дівчина. - Від шапки лоб свербить і волосся швидше масніє. І взагалі я собі не подобаюсь в шапці.

Фахівці не радять виходити на вулицю в холодну пору року без головного убору.

Відео дня

- Дуже важливо, щоб люди розуміли і були проінформовані щодо ризиків та впливу
на стан їхнього здоров'я «неносіння» головних уборів у холодну пору року, - каже невролог Любов Гута Гута. - Звичайно, що це дуже небезпечно, особливо коли відбувається різкий перепад температурного режиму, наприклад, між кімнатною температурою, середовищем прогрітої машини та несприятливими погодніми умовами, щойно вимита та недостатньо висушена голова, тощо. Лікар наголошує, що недотримання цих елементарних правил загрожує виникненням ряду захворювань.

- Особливо небезпечними є запальні захворювання головного мозку та його оболонок, - стверджує пані Гута. - Це менінгіт, енцефаліт, що створюють значну загрозу для здоров'я та навіть життя людини. Також, малоприємним захворюванням, яке може спричинити переохолодження є запалення лицевого нерва. Воно супроводжується «перекошенням» обличчя, неможливістю закрити око, знерухомленням половини обличчя. Тому панянкам потрібно задуматись над тим, що для них важливіше – непошкоджена зачіска чи вкрай неестетичний вираз обличчя?

Також, за словами невролога, перебування на холоді без головного убору протягом більше ніж 10 хвилин викликає різкий спазм дрібних судин.

Через це порушується живлення волосяних цибулин, що загрожує випадінням волосся, - продовжує Любов Гута. - Холодний пронизуючий вітер, а також мороз негативно
впливають на нервову систему людини. Внаслідок переохолодження порушується
кровопостачання та звужуються судини, а це може викликати невралгію трійчастого нерва. Якщо ви ходите без шапки і раптово відчули сильний стріляючий біль, то вам
необхідно терміново звернутися до лікаря. Не слід забувати про простуду та запальні
захворювання ЛОР-органів (гайморит, отит, фронтит).

Основна причина, чому потрібно надягати шапку або, принаймні, прикривати голову, це необхідність рівномірного покриття, зігрівання тіла у холодну погоду.

- Неприкрита голова - це те місце, через яке виходить тепло, що робить менш ефективною терморегуляцію всього організму, - зазначає професор кафедри фармації Вінницького національного медичного університету Вікторія Родінкова. - Це дірка, через яку тіло не може нормально зігрітись у холод. З іншого боку, непокрита голова, дійсно, охолоджується швидше, а тому легко можна підчепити нежить.

Як розповіла пані Роднікова, потім через охолодження, нежить може розвинутись і фронтит або лобний синусит. Від синуситу, запалення слизової оболонки лобових пазух або гайморит - запалення гайморових пазух.

- Такі хвороби лікуються довго і важко, - продовжує фахівець. - Вони можуть переходити у хронічну форму, якщо голову тримати охолодженою весь час. Ще можуть бути фарингіт - запалення горла, ларингіт - запалення слизових оболонок гортані або запалення вух (отит). Запальний процес у верхніх дихальних шляхах може спуститись нижче і спричинити бронхіт та запалення легенів. Тобто не покривати голову зимою небезпечно.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Igor Nench

    З Дуба впали -  які морози ?    і  де той сніг ?    Приснилось авторці...
  • Piter Savka

    Шо то за каваляр чи шо то за дівка в шапці ??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up