Чи запрацювали електронні ковідні сертифікати та як їх отримати? Ми перевірили

Чи запрацювали електронні ковідні сертифікати та як їх отримати? Ми перевірили
  • Ще в липні Мінцифра обіцяла українцям запустити новий електронний документ у додатку «Дія» – сертифікат вакцинації від коронавірусу. Однак він працював лише в демо–режимі для обмеженої групи користувачів. 
  • Ми дізналися, чи запустили нарешті ковідний сертифікат та як його отримати. Які переваги він дає? 

Як повідомив заступник міністра охорони здоров'я України з питань цифрового розвитку Ярослав Кучер, для отримання сертифікату про вакцинацію проти COVID-19 українцям не потрібно особисто звертатися в будь-яке відомство – весь процес відбувається в онлайні. 

– Нікуди бігти не потрібно, – запевнив заступник міністра. – Після того, як ви зробили друге щеплення, через деякий час у застосунку «Дія» ви можете згенерувати сертифікат. Потрібно зайти та оформити запит на отримання цього сертифіката. І система надасть ваш сертифікат, з яким далі ви можете подорожувати. 

Заступник розповів, що система працює в тестовій версії. Вона видаватиме сертифікат лише після проведення двох щеплень. Причому, вакцинуватися потрібно однією вакциною. У тестовій версії поки не відбивається варіант, що людина перехворіла н COVID-19, і тому зараз вона не вакцинувалася.

Відео дня

Працювали в бета–режимі

Журналіст «RIA плюс» ще на початку липня спробував отримати сертифікат після другої вакцинації. Для цього ми залишили заявку на бета–тестування ковідних сертифікатів на платформі «Дія». Однак після заповнення заявки ніяких змін не відбулося. 

На гарячій лінії МОЗ пояснили, що доступ до бета–тестування повинен з’явитися впродовж 48 годин. Однак ні через 48 годин, ні через тиждень жодних змін у додатку не було, сертифікат так і не з’явився. Не надійшло на електронну пошту листа з подальшими інструкціями. Після оновлення додатку ніяких змін теж не було.

Ми спробували повторно відправити заявку. Однак на сайті реєстрації вказано – всі вільні місця для бета–тестувальників зайняті. 

Загалом, за даними відомства, на отримання сертифікатів зареєструвалися 34 650 осіб.

Були проблеми з отриманням доступу

Про проблеми з отриманням доступу до електронного документа пишуть чимало людей в закритій групі бета–тестувальників.

 «Чому не може знайти мій сертифікат, якщо я двічі був щеплений? Як виправити помилку?» – пише учасник групи Артем. 

– Так і немає відповіді, що робити тим, у кого не підтягуються сертифікати через неправильні дані. Нам просто чекати й все само вирішиться, чи треба їхати до лікаря? Я розумію, що бета-тестування, але ж воно для того і потрібне, щоб знаходити й вирішувати помилки і зрозуміти алгоритм дій, якщо щось іде не так. У МОЗ, у парламенті вже кажуть про обмеження для невакцинованих всередині країни. Класно, якщо людям нічого не пояснять, випустять в реліз і далі будуть черги у лікарів на підтвердження вакцинації і ніхто нічого не буде знати, – обурюється тестувальник Олександр.

Дехто ж пише, що після вакцинації та отримання сертифікату в додатку з’являється повідомлення про неправильний номер партії вакцини. Така помилка є у багатьох людей.

«Після другої дози минуло більше тижня, спочатку сертифікат просто не знаходився, тепер невірний номер партії», – пише тестувальник Богдан. 

Не дивно, що ковідні сертефікати ще не почали масово видавати усім охочим. 

На гарячій лінії МОЗ нам повідомили, що наразі немає інформації, коли саме електронні ковідні сертифікати повноцінно запрацюють.

– На жаль, ми не маємо інформації, коли повноцінно запрацюють електронні сертифікати, – пояснюють у контакт–центрі. – Наразі для поїздки за кордон можна отримати у свого сімейного лікаря свідоцтво про вакцинацію. Як тільки стануть загальнодоступні електронні сертифікати, можна буде використовувати їх.  

Що показуватимуть у сертифікаті 

У Національній службі здоров’я України ще 22 липня повідомляли, що період бета–тестування вже закінчується, тому незабаром всі користувачі додатку зможуть сформувати сертифікат.

Сертифікат можна буде отримати також і у сімейного лікаря, з яким підписана декларація. Формування ковідного сертифікату відбуватиметься на основі даних, які внесені лікарем для пацієнта в електронній медичній картці.

Довідка може бути сформована у разі наявності інформації про те, що людина або отримала необхідну кількість доз вакцини від коронавірусу, або має клінічні показання, через те що перехворіла на COVID-19,  або ж має негативний результат ПЛР-тесту. 

Ковідний сертифікат буде використовуватися як всередині України (зокрема, для відвідування масових заходів), так і для закордонних подорожей. 

Чи визнають сертифікати в ЄС

4 серпня технічна розробка Мінцифри та ДП Дія щодо EU Digital COVID Certificate успішно пройшла технічне оцінювання з боку ЄС. Згодом, 20 серпня, стало відомо, що ковідні сертифікати країни ЄС визнали. Про це повідомили на сайті Міністерства охорони здоров’я України. Водночас Україна визнає сертифікати країн-членів ЄС та інших країн, що приєдналися до ініціативи Digital COVID Certificate.

Оновлення для застосунку надіслали в PlayMarket та AppStore. Незабаром COVID-сертифікати в Дії стануть доступними для всіх. Всі українці, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть оновити застосунок до нової версії та згенерувати свій COVID-сертифікат у застосунку в декілька кліків.

Вже відображаються в «Дії»

Як стало відомо під час брифінгу щодо впровадження сертифікатів, 20 серпня —  в Україні вже готові до запуску системи. Сертифікати протестували. Однак на впровадження потрібен час.

– Є певні технічні речі. Додаток оновлюється і це може зайняти кілька годин або кілька днів. Це залежить від Google, Apple. Ще потрібно кілька днів, щоб додаток оновився, – заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Журналіст RIA плюс спробував оновити свій додаток, однак ніяких змін після оновлення та перевстановлення не відбулося.

А от у деяких терноплян сертифікати вже відображаються. Начальник у Управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА Андрій Човган розповів на своїй сторінці у Фейсбук, шо сертифікат вже працює. 

А у вас вже відображається сертифікат? Проголосуйте або напишіть у коментарях!

Опитування

Чи відображається ковідний сертифікат у вашому додатку «Дія»?

Яка альтернатива

Наразі ж кожна країна має свої вимоги щодо перетину кордону українцями. Більшість держав дозволили в’їзд з туристичними цілями. Однак для цього потрібно надати спеціальні документи. Поки електронні сертифікати ще не працюють, можна отримати свідоцтво у свого сімейного лікаря. 

На ньому вказують дату та місце імунізації, тип вакцини, лікувальний заклад, дані пацієнта та сімейного лікаря. Також на свідоцтві ставлять печатки лікувального закладу. Ці документи визнають за кордоном, оскільки вони міжнародного зразка, щоправда, не у всіх країнах. 

Щоб отримати це свідоцтво, достатньо прийти до сімейного лікаря. Також варто взяти з собою закордонний паспорт, щоб звірити інформацію, адже якщо дані в паспорті та свідоцтві про імунізацію будуть різнитися, або ж там будуть правки – це буде підставою визнати його недійсним. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Леся Дорош

    Чи признана Європою вакцина
    Корона  ВАК

    Ліда Плющ reply Леся Дорош

    Леся Дорош ще ні
  • Andriy Badovskiy

    Не бачу змісту в електронному сертифікаті. Для подорожей він не годиться.

keyboard_arrow_up