Просять від 50 до 250 грн за кілограм. Які гриби продають на стихійних ринках і чи безпечні вони?

Просять від 50 до 250 грн за кілограм. Які гриби продають на стихійних ринках і чи безпечні вони?
  • Вересень на Тернопільщини виявився дощовим, тож вже кілька тижнів стихійні ринки переповнені лісовими грибами. Опеньки, підосичники, маслюки та навіть білий гриб – вибір чималий. 
  • Та чи безпечно купувати гриби на стихійних ринках? Кому їх вживати не бажано і як діяти у разі отруєння – ми дізнавались. 

 

Без жодних документів

Аби подивитися, що за лісові гриби вже можна купити у Тернополі, ми вирушили на стихійний ринок, що на вулиці Митрополита Шептицького. Вздовж дороги побачили цілу юрбу людей, що продають домашні продукти харчування, а також лісові гриби. Всього зустріли п’ять продавців з лісовими грибами. Та чи мають вони дозвіл на продаж? 

– Ми з чоловіком вже понад 10 років збираю ті гриби. Я знаю кожен гриб – є і білі, і маслюки, зеленушки, підосичники. Якщо на вигляд здаються дивними, то ні я, ні чоловік їх не зриваємо. Бо всі гриби, що ми зібрали, вживаємо самі, або ж продаю ось тут поблизу риночка. А які ми повинні мати при собі документи? Я вам скажу, нам немає жодного сенсу труїти людей. Хто довіряє – купує, а якщо – ні, то проходять повз, – розповідає пані Галина. 

Відео дня

Попри дощі, білий гриб наразі в дефіциті. Чимало на ринку підосичників, маслюків, що також непогано розкуповують. За пів години нашого перебування на стихійному ринку, майже всю торбу у пані Галина і розкупили. А ось білий гриб по кишені не кожному тернополянину, адже ціна стартує від 200 гривень за кілограм.

Бери більше – отримай знижку

Що стосується вартості, то ціни на гриби різняться. Здебільшого стартують від 50 до 250 гривень за кілограм. Ціна залежить від виду гриба, його свіжості. Зі слів жительки Копичинців Галини, гриби продає кілька років поспіль, тож порівняно з минулим роком, ціни трохи зросли. 

– Ось ці підосичники свіженькі, тільки вчора самостійно вибирали з чоловіком. Кілограм вартує 100 гривень. Опеньки продаю трохи дешевше – за 80 гривень, а маслюки взагалі за 50 гривень. Люди активно беруть у мене, інколи навіть телефонують і питають, коли планується продаж. Тож, бачите, сьогодні притягнула цілу торбу. Ціни намагаюся сильно не завищувати, бо тоді ніхто не братиме, але по 10 гривень накинули, якщо порівнювати з минулим роком, – розповідає жінка. 

Найдорожче чоловік продає білий гриб. За кілограм пенсіонер Василь просить 200 гривень, а ось пані Наталя – 250 гривень. На запитання: у чому ж різниця? 

– Білий гриб найцінніший, але коли молодий і середнього розміру. Обов’язково треба звертати увагу під шапку. Якщо гіменофор білого кольору – гриб молодий, а якщо зеленого – старий. Вони обидва їстівні. Якщо ж не продам, то буду висушувати вдома і потім взимку готувати, – каже пенсіонер Василь. 

Дешевше можна придбати підосичники – 120 гривень за кілограм, гриб рядківка – 50 гривень за кілограм, а ось печериці взагалі по 40 гривень за кілограм. А якщо берете гуртом, то знижка може сягати до 10 гривень. 

– Якщо люди беруть гуртом, то я роблю знижку. Ось, наприклад, на вихідних жінка взяла 20 кг і ще забронювала на наступний тиждень. Каже, що консервують і готуються до зими. То так  я можу і 10-20 гривень скинути. Нехай собі готують. Мене тут всі знають і навіть контакти своїм знайомим передають, – каже пані Наталя.

Будьте обережними

Фахівці Державної служби надзвичайних ситуацій у Тернопільській області наголошують, до споживання грибів варто ставитися відповідально, адже при неправильному приготуванні навіть їстівні гриби можуть нашкодити.  

– Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду, – наголошують працівники ДСНС у Тернопільській області.

Крім того, для жителів Тернопільщини підготували низку порад, що варто дотримуватися. Можливо саме це врятує вас від отруєння. 

По-перше, купувати гриби можна тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо радять уникати стихійних ринків. І варто брати тільки ті, які вам відомі і ви вже їх вживали. 

По-друге, перевіряйте корзинки з грибами, особливо дитячі. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

По-третє, запам’ятайте, гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби до 10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Що стосується приготування, то обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Навіть, якщо ви впевнені в якості грибів, ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, що довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

– Зверніть увагу, що навіть значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння. 

Лікарка ветеринарної медицини Наталя Остапів радить тернополянам не ризикувати з лісовими грибами. Бажано не купувати на стихійних ринках, а якщо вже дуже хочете, то обов’язково дотримуйтеся рекомендацій щодо приготування.

– Зараз кількість грибів на ринку значно зменшилася. Частіше їх можна помітити у стихійній торгівлі. Але ви маєте розуміти, що стихійну торгівлю ніхто не контролює і не відповідає за якість продукту. Якщо ж ви вирішили придбати лісові гриби, то обов’язково звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, щоб там не було жодної плісняви. Якщо ви не знаєте того гриба, то краще не купуйте, аби не нашкодити собі, – каже фахівчиня. – До того ж, я завжди наголошую, гриби не є основним інгредієнтом харчування. Вони не містять необхідних для організму речовин, мікроелементів, а лише рослинний білок. А він в нашому організмі дуже погано засвоюється. До 12 років дітям не бажано вживати гриби, а також людям, які мають проблеми з кишковим трактом.

Отруїлися? Звертайтесь до лікаря

Попри систематичне нагадування жителям Тернопільщини про шкоду лісових грибів для людського організму, люди все ж вживають їх, а інколи навіть годують малих дітей. Якщо ж після вживання лісових грибів ви відчули біль у животі, слабкість або нудоту, то не варто нехтувати ці симптоми.

– Від різних грибів різні отруєння. Бліда поганка п’є по ниркам, печінці, центральній нервовій системі. Але обов’язково при будь-якому отруєнні треба робити промивання шлунку. Раджу звертатися в лікарню, бо вдома промивання зробити куди складніше. У лікарнях промивають і шлунок, і кишківник. Є все для того необхідне обладнання. Тому раджу не сидіти вдома і чекати втрати свідомості, телефонуйте до швидкої і відправляйтеся в лікарню, – наголошує заступник директора ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Юрій Дементьєв.

Поки швидка у дорозі варто випити чотири-п’ять пігулок активованого вугілля і багато кип’яченої води. Забороняється вживати молоко та алкогольні напої це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Під час спілкування з лікарем треба бути відкритим і правдиво відповідати на всі запитання. Так ви полегшите роботу медиків. 

– По прибуттю в медичну установу лікар зробить анамнез, проведе опитування, зробить аналізи і вже потім призначить лікування за необхідністю. Днями в одну з лікарень Тернопільщини потрапила людина з попереднім діагнозом отруєння лісовими грибами, а потім провели всі необхідні аналізи і виявилося, що це харчове отруєння, а гриби тут взагалі ні до чого, – каже Юрій Дементьєв.

Тож, купувати лісові гриби на стихійних ринках чи ні – особистий вибір кожної людини. Не варто ризикувати власним життям, краще оберіть корисні овочі та фрукти і будьте здорові. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Roman Roman

    😂
  • Andrei Pereima

    В Амстердамі ліпші

    Andrei Pereima reply Andrei Pereima

    Khrystyna Trach не починай, бо чую вже 20 років добавилось

    Khrystyna Trach reply Andrei Pereima

    Andrei Pereima головний коментатор тернопільських груп😂😂
  • Polina Daineha

    Ага, купи…А потім швидка допомога і лікуватися невідомо скільки😤

    Yuriy Hohol reply Polina Daineha

    Не їжте грибів вони на вас погано вліяють

    Roma Kit reply Polina Daineha

    Та так

    Polina Daineha reply Polina Daineha

    Roma Kit та ні, краще вже картоплю. Бо та мівіна теж сумнівний продукт

    Roma Kit reply Polina Daineha

    Polina Daineha  ну тоді хай мівіну їдять

    Polina Daineha reply Polina Daineha

    Roma Kit так, але інколи люди не розуміють в грибах нічого і виходить потім все погано

    Roma Kit reply Polina Daineha

    Polina Daineha Ніхто нікого не заставляє купляти !
  • David Starr

    Нащо той клопіт, простіше і безпечніше купити печериць.

    Polina Daineha reply David Starr

    Підтримую. А то невідомо чого очікувати після лісових грибів

keyboard_arrow_up