Грип і Covid потроху відступають. Чи можна вакцинуватись, коли вже захворіли?

Грип і Covid потроху відступають. Чи можна вакцинуватись, коли вже захворіли?
  • У поліклініках міста можна безкоштовно зробити тест на коронавірус, а от на грип — немає.
  • Чи варто робити щеплення зараз? Що кажуть медики?

Кількість хворих на Covid і грип А у Тернополі пішла на спад. Про це «20 хвилин» повідомила Ольга Сковронська, завідуюча амбулаторії загальної практики сімейної медицини №9 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги». То чому медики закликають вакцинуватись від «корони»? 

«20 хвилин» поцікавились у медиків, яка ситуація із захворюваністю, чи є тести і чи можна безкоштовно протестуватись в поліклініці не тільки на Covid,а й на грип А? І чи варто щеплюватись від коронавірусу і грипу, коли з’явились перші симптоми недуги?

 

Відео дня

Тестів на грип немає

— Кількість пацієнтів з грипом і ГРВІ зменшилась у порівнянні з минулим тижнем. Точні дані не назву, адже вони динамічні і весь час змінюються, — каже Ольга Сковронська. — У більшості пацієнтів, які звертаються до медиків, підвищена температура тіла і кашель.

Тести на Covid в поліклініках Тернополя є, — можна безкоштовно провести і експрес-тести, і ПЛР. А тестів на грип А медики не отримували.

— Якщо з’явились перші симптоми недуги, вакцинуватись – чи то від Covid, чи грипу А, —  категорично не можна, — каже Ольга Сковронська. — Умова будь-якої вакцинації –  нормальна температура тіла. Чи варто зараз щепитись від грипу? Вакцинуватись бажано в жовтні-листопаді, щоб сформувався імунітет. Для цього потрібно кілька тижнів. Яка користь буде від вакцинації, якщо людина добре почувається і не хворіла. Зараз середина лютого, а, як правило, кількість захворювання в цей час йде на спад.

Проте від Covid вакцинуватись лікарі рекомендують. Ця недуга актуальна в будь-який період року.

— Вакцинація передусім захищає від ускладнень, — каже Ольга Сковронська. — Навіть якщо ви занедужали, вакциновані перенесуть все набагато легше. Вакцина допоможе уникнути ускладнень. Ми вже маємо дво-трирічний досвід вакцинації. Рекомендуємо робити щеплення тим, хто крайнє проводив понад шість місяців тому. Потрібно мати мінімум два основних щеплення і бустерне. У кого після бустерного щеплення минуло шість місяців і більше, рекомендуємо знову вакцинуватись.

Від грипу рекомендують щеплюватися щорічно медики Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Наш організм потребує захисту від безлічі хвороб. І вакцинація — це ключовий елемент у протидії захворюванням, підтриманні власного здоров'я й збереженні здоров'я оточуючих.

 

Перехворіла більша половина школярів 

— Щеплення надає імунітет – це означає, що якщо ви і захворієте то перенесете захворювання у легшій формі, — повідомляють медики. — Станом на 12 лютого 2024 року, кількість захворілих ГРВІ, у порівнянні з попереднім тижнем, зменшилась на 4,3% (6 827 випадків проти 7 130). Питома вага дітей до 18 років серед хворих склала 54,2% (3 698 ос.), школярів – 61,2% від усіх захворілих дітей (2 265 ос.).

У порівнянні з попереднім тижнем медики відмічають зниження захворюваності серед дітей на 7,6%, серед школярів – на 11%. Госпіталізовано за звітний тиждень 270 осіб, із них 133 дитини (49,3%). Кількість госпіталізованих збільшилася на 22,7% (госпіталізовано на 5 тижні 220 осіб).

— За тиждень зареєстровано 38 випадків захворювання на COVID-19, що складає 0,6% від загальної кількості всіх зареєстрованих випадків ГРВІ, та більше від минулого тижня на 26,7% (38 випадків проти 30), — повідомили у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. — З числа лабораторно підтверджених випадків COVID-19, питома вага дітей віком до 18 років становить 5,3%.

Довідка

Рекомендовані вакцини для дорослих і коли їх отримувати:

Вакцинація проти грипу:

Слід вакцинуватися щороку. Найкраще до початку сезону грипу (у вересні) або ж під час всього осінньо-зимового періоду.

Вакцинація проти COVID-19:

Особливість вакцинування полягає у кількості дозувань й інтервалів між ними. Щоб дізнатися більше, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем і переходьте за посиланням https://vaccination.covid19.gov.ua/

 

Цифри

За останній тиждень в області не зареєстровано летальних випадків від грипу, COVID-19. Від початку епідсезону зареєстровано всього 17 летальних випадків внаслідок COVID-19, з них серед осіб старше 65 років – 14 випадків, не щеплених від COVID-19 – 15.

Станом на 12 лютого 2024 р., щеплено проти грипу 3 669 осіб, повідомили у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • ОляUA 🇰🇵

    Пабєда!✊
  • R ʼPrdxʼ

    Шкода, так ширнутись би хотілось :(((
  • Bohdan

    😂😂😂
  • Микола 93

    Який Covid?

    Аліна reply Микола 93

    Такий

keyboard_arrow_up