Грудне вигодовування: переваги для дитини і мами

Грудне вигодовування: переваги для дитини і мами
Віктор та Альона Джерелейко з Ланівецького району дуже задоволені, що мали партнерські пологи. Новонароджену Владиславу мама вчиться годувати грудним молоком

Аби налагодити і зберегти якомога довше грудне годування для малюка, батьки мають зараз багато можливостей. Що треба знати батькам, щоб були здоровими мама і немовля, розповідають наші експерти.

У перший тиждень серпня у світі активно підтримують грудне вигодовування. Із 2001 року цю ініціативу пропагують і в Україні. Про те, як це відбувається в лікувальних закладах міста і області, яку допомогу можуть отримати батьки, розповіли під час круглого столу в Тернопільському перинатальному центрі «Мати і дитина» головні експерти обласного управління охорони здоров’я, акушери-гінекологи, неонатологи, педіатри, психологи, юристи, а також майбутні матері і щасливі батьки.

Відвідувачка «Школи материнства», що діє в перинатальному центрі, Марія Аленіна уже має старшу дитину 16,5 років, незабаром має народжувати другу дитину. Зараз жінка регулярно відвідує ці заняття і заохочує інших жінок зі своєї палати у відділенні патології вагітних відвідувати зустрічі.

Відео дня

- Я хочу подякувати медикам, що є така школа, що вона безкоштовна, і її можуть відвідувати усі, тільки мати бажання приходити, навчатися, уважно слухати і потім все використовувати на практиці, - каже пані Марія. - Для дитини і матері грудне вигодовування є дуже важливим. Перша перевага – це для здоров’я, друге – це об’єднує дитину з матір’ю і третє, що є актуально – це економить гроші в сім’ї. Єдине, що мене непокоїть, це чи зможу я годувати при фіброзній кістозній мастопатії. Я вже лікуюся більше семи років. Чи не завадить вона нормальній лактації?

На це питання лікарі відповіли, що при такій патології навпаки жінці треба годувати грудьми, і тоді ця проблема має зникнути. Це не протипоказано для грудного вигодовування. Грудьми треба годувати обов’язково, і чим довше, тим краще.

Грудне молоко містить більше 300 речовин, які необхідні для росту і розвитку дитини, особливо цінні серед них імуноглобуліни, як захищають дитину від інфекцій. Тому діти на грудному вигодовуванні до року практично не хворіють, кажуть медики.     

- Переваги грудного молока очевидні для дитини і для мами,  – зазначила завідуюча відділення новонароджених, які перебувають спільно з матерями ТОПЦ «Мати і дитина» Світлана Васьковець. - Процес годування - це психологічний контакт з мамою. А цінність грудного молока – в біологічно активних речовинах, це і фактори росту, і антитіла. Також це важливо для здоров’я жінки – жінки, які годують грудьми, менше звертаються до акушер-гінекологів з проблемами жіночої сфери.

Жодна суміш за складом не може замінити грудного молока, додає заступник директора Тернопільської міської дитячої лікарні Володимир Кучма.

-  І це тільки один аспект – імунологічний, - наголошує педіатр. - Грудне молоко стерильне, тому розвиток кишкових інфекцій в таких дітей зменшується в рази. Але найголовніше – грудне молоко зберігає інстинкт материнства – це зараз дуже важливо. Грудне вигодовування – це підгрунтя того, що росте здорова дитина до року, вона практично не хворіє. Батьки тоді не з’ясовують, хто винен у цих хворобах. А найголовніше – коли жінка годує грудьми, це вклад у її здоров’я, бо стабілізується гормональний фон, це і профілактика виникнення кровотеч і різних гінекологічних захворювань.

Виключно грудне вигодовування без застосування будь-яких допоювань, догодовувань дитини рекомендується до 6-місячного віку, із збереженням грудного вигодовування до 2-річного віку із введенням прикорму, зазначила головний експерт УЗО ТОДА за напрямком «Грудне вигодовування» Зоряна Король.

Довідка

Консультацію з питань грудного вигодовування можна отримати за тел. (0352) 25-08-14 – у відділі спільного перебування матері та дитини, відділ неонатального догляду за новонародженими ТОПЦ «Мати і дитина». Корисну інформацію та відповіді на питання можна отримати на сайті перинатального центру tokpts.at.ua.

Коментарі

«Здорова дитина одразу йде на грудне вигодовування»

Олексій Федченко, головний експерт УОЗ ТОДА за напрямком «Акушерство та гінекологія»:

- Плануючи вагітність, парам потрібно вчасно пройти консультацію спеціалістів, акушерів-гінекологів, пройти обстеження, щоб вчасно вилікувати захворювання, які потім можуть призвести до загострення чи ускладнень під час вагітності, в тому числі, щоб жінка мала можливість годувати грудьми. Виконуйте рекомендації акушерів-гінекологів, не порушуйте режим харчування, бо під час вагітності можуть загостритися патологічні приховані процеси, які потім можуть спровокувати передчасні пологи. А передчасно народжена дитина не може зразу бути на грудному годуванні. Виконання усіх рекомендацій спеціалістів буде запорукою фізіологічного перебігу вагітності, фізіологічних пологів і народженню здорової дитини, яка відразу піде до мами на грудне вигодовування.

 

«До 6-місячного віку без допоювання і прикорму»

Зоряна Король, головний експерт УЗО ТОДА за напрямком «Грудне вигодовування»:

- В «Лікарні, доброзичливої до дитини» дотримуються 12 основних принципів грудного вигодовування: це залучення пар до партнерських пологів, спільне перебування матері та дитини в пологовому будинку практично від самого народження, раннє прикладання до грудень, контакт шкіра до шкіри, вигодовування дитини за її вимогою, а не за режимом, ініціація нічних годувань, заборона сосок та пустишок, бо вони перешкоджають активному і ефективному грудному вигодовуванню.

У Тернополі і області існує 17 закладів, які пройшли акредитацію на звання «Лікарні, доброзичливої до дитини». У них народжують 98% жінок області. Важливо, щоб пацієнтки дослухалися до рекомендацій лікарів, і щоб жінка знала, куди може звернутися за допомогою. В області уже багато років працює центр підтримки грудного вигодовування «Джерело життя», який знаходиться і обласній дитячій лікарні на вул. Сахарова. Тут завжди раді зустріти будь-яку маму, яка має певні труднощі чи питання стосовно грудного вигодовування. Центр працює з 9.00 до 16.00 на базі відділення патології новонароджених.

 

95% малюків при виписці на грудному годуванні

Валентина Якимчук, заступник головного лікаря ТОПЦ «Мати і дитина»:

- Перинатальний центр в області був першим закладом, який в 2003 здобув статус «Лікарня, доброзичлива до дитини», і кожних три роки підтверджує його. Спочатку ми проводили навчання з медичним персоналом, потім з вагітними, породіллями і щороку відмічаємо, що кількість жінок, які хочуть годувати грудьми, збільшується. Прикладання до грудей в першу годину після пологів відбувається у нас в 97% пологах, партнерські пологи – це більше 90% пологів і виключно на грудному вигодовуванні при виписці – 95% немовлят. Сприяє грудному вигодовуванню спільне перебування матері і дитини в комфортабельних палатах, де може бути і батько дитини, який може залишатися у цій палаті цілодобово;  також у нас діє  «школа материнства», де навчають майбутніх матерів і батьків; нову наочну агітацію в закладі може побачити будь-яка молода мама. Також у нас діє «Група підтримки грудного вигодовування», яка працює цілодобово. Чи виникли проблеми з молочними залозами чи жінка не може справитися з грудним вигодовуванням, наші медичні працівники дадуть інформацію і допоможуть мамі налагодити лактацію. При виписці ми даємо мамі пам’ятку, де написано, як правильно прикладати дитину до грудей, яка їжа має бути в матері, яка годує, є телефони наших працівників, завідувачів відділень, неонатологів, які допомагають при труднощах з грудним годуванням.

 

«Про грудне вигодовування – щосереди»

Алла Тимчак, психолог ТОПЦ «Мати і дитина»:

- Заняття «Школи материнства» в перинатальному центрі відбуваються щодня в кабінеті психолога і відділенні патології вагітності. Щодня тема інша. Заняття у середу присвячені грудному вигодовуванню. Позитив такого формату у тому, що на заняттях присутні мами, які вже мають дітей, які вже годували грудним молоком. Стаж грудного вигодовування у всіх різний. Тут жінки обмінюються досвідом, особливо цікавий досвід тих, хто годує рік, два роки чи більше. Ми обговорюємо, як почати грудне вигодовування, що робити, щоб воно було успішним, куди звернутися, якщо виникають проблеми. При виписці з пологового центру жінка отримує пам’ятку з усіма телефонами, хто може допомогти. Це телефони жінок-консультантів з грудного вигодовування, слінгоконсультантів і телефони лікарів-неонатологів.

 

«На роботі жінки має бути кімната для годування»

Наталія Стус, юрист ТОПЦ «Мати і дитина»:

- Законодавство передбачає ряд пільг для жінок, які годують грудьми і мають неповнолітніх дітей. Зокрема в кодексі законів про працю в Україні гл.12 присвячена праці жінок. Жінкам гарантують крім основної перерви для відпочинку і харчування, окрема перерва для годування дитини грудьми. Вона має тримати не менше 30 хвилин. Якщо дітей двоє то вдвічі більше. Крім того, роботодавець повинен створити належні і безпечні умови на роботі, щоб жінка могла відвідувати цю кімнату для годування.

Така ж норма передбачена в правилах внутрішного трудового розпорядку. В підприємствах,установах і організаціях, де працюють жінки, повинна бути передбачена така норма, як перерва на годування дитини грудьми.

 

«Лактацію можна зберегти, навіть коли мама захворіла»

Володимир Кучма, заступник директора тернопільської міської дитячої лікарні:

- Зараз мам у Тернополі, які виявляють бажання годувати грудним молоком, збільшується. Але проблеми з налагодженням грудного вигодовування виникають часто. Головна проблема – це психологічний стрес матері у зв’язку з подіями в країні, сім’ї. Це основна причина, коли виникає нестача молока у матері. Друга причина – це хвороби матері. І третє – інші хвороби, які спричиняють зменшення лактації. Але навіть якщо жінка захворіла, треба одразу звернутися до дільничого лікаря чи свого неонатолога, і обговорити усі питання, пов’язані зі станом свого здоров’я. Універсального рецепта немає. В анотації до ліків зазначено застереження для годуючої жінки. Можливо, вона прийматиме ліки, через які не можна годувати грудьми 24, 48 чи 72 години. Але щоб молоко не пропало, його всеодно потрібно зціджувати. А дитину в той час годувати або звичайною, або лікувальною сумішшю. Це має порадити лікар. А далі жінка може продовжувати годувати грудьми, навіть якщо буде по 10-20 г молока в грудях.

 

«Протипоказів дуже мало»

Світлана Васьковець, завідуюча відділення новонароджених, які перебувають спільно з матерями ТОПЦ «Мати і дитина»:

- Тема цьогорічного тижня підтримки грудного вигодовування «Розширюючи права та можливості батьків, сприяємо грудному вигодовуванню. Саме в обласному перинатальному центрі і інших родопомічних закладах починається підтримка батьків. У нас 85-86% пологів – партнерські. І з року в рік їх стає більше. Зараз татусі долучаються до догляду за дитиною і в післяпологових палатах. У нас тепер  майже всі післяпологові палати розраховані на те, щоб жінка була з чоловіком, або іншим членом родини. Ми заохочуємо грудне годування і для цього потрібно якомога частіше прикладати дитину до грудей. І батько в цьому допомагає мамі. Мамі потрібно створювати умови, щоб вона могла годувати грудьми. Дуже хотілося б, щоб коли жінка виписується з пологового будинку на дільницю, грудне годування підтримувалося. Насправді для грудного годування є дуже мало протипоказів: якщо мама ВІЛ-інфікована або має епілептичний статус. При іншіх захворюваннях, якщо мама не приймає ліки, які недозволені, годувати можна. Навіть якщо є легка респіраторна інфекція, годувати можна, тому що передаються антитіла дитині. Якщо через певні хронічні хвороби мама приймає ліки, то ці питання треба вирішувати з педіатром і лікуючим лікарем, можливо варто замінити ліки, при яких можна годувати, словом докласти зусиль, аби зберегти грудне годування.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up