Хворих на ковід дітей у Тернополі стає більше. Які зараз симптоми і кого можна вакцинувати

Хворих на ковід дітей у Тернополі стає більше. Які зараз симптоми і кого можна вакцинувати
  • Пандемія коронавірусу не проходить повз дітей, як би ми цього не хотіли. І з настанням осені та початком сезону захворювання на ГРВІ, кількість хворих зростає.
  • Чи справді усі діти переносять ковід легко? Як захистити малечу від інфекції? Як зміцнити імунітет? Пояснює завідувачка інфекційного відділення КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Ольга Дивоняк.
  • До слова, лікарка – першою на Тернопільщині вакцинувалася від ковіду, тож розкаже ще і про те, чому варто робити щеплення не тільки батькам, а і навіть декому з дітей.

Зменшився інкубаційний період

–  Станом на 21 вересня, серед 31 хворого, який є у відділенні лабораторно підтвердили коронавірус у 12 дітей і семи мам. Стан дітей – середньо важкий, вік – від одного місяця до 18 років. Те, що серед хворих є і немовлята, – випадки непоодинокі. Адже зазвичай діти інфікуються від дорослих, із якими контактують. Одна дитина, підліткового віку, зараз перебуває у реанімації, стан її важкий, але стабільний, є двобічна пневмонія. Пацієнт потребує кисневої підтримки, –  говорить пані Дивоняк.

Щодо симптоматики. То суттєвих змін від початку пандемії медики не спостерігають. Хоча інкубаційний період, за їх спостереженнями, значно скоротився. Якщо раніше це було приблизно до 7-14 днів, то зараз на 2-3 день після контакту з хворим уже з’являються прояви нездужання.

Відео дня

Які симптоми хвороби

–  Батьки найменших пацієнтів скаржаться на підвищену температуру тіла до фебрильних цифр (38-39 і більше). Вона дуже тяжко збивається жарознижувальними препаратами. Пізніше додаються утруднене носове дихання, кашель. У менших діток можуть виникати нудота, блювота, болі в животі. У старших – спостерігається загальна слабкість, озноб, ломота у суглобах, м’язах, головний біль. Ускладнення, такі, як пневмонія, виникають на 6-7 добу хвороби, – продовжує Ольга Дивоняк.

Як і раніше, усі хворі отримують симптоматичне лікування – жарознижувальні препарати, оральну гідратацію, при потребі інфузійну терапію, санацію носових ходів.  Антибіотики дають тільки за певними показами, наприклад, пневмонії.

Серед пацієнтів нема жодного вакцинованого 

Лишень вакцинація є найефективнішим методом профілактики та зменшення ризику ускладнень від інфекційних захворювань, наголошує лікарка.

–  На жаль, серед усіх батьків, які зараз перебувають у стаціонарі з дітьми, –  нема жодного вакцинованого. Антивакцинальний рух, який сьогодні працює у соцмережах та серед людей, негативно впливає на життя кожного з нас. Як лікар, можу впевнено заявити, що лише завдяки вакцинації нам вдалося перемогти ряд небезпечних для людства недуг. Інакшого, дієвішого методу боротьби з пандемією, просто не існує. 99% медперсоналу нашого відділення пройшли імунізацію. 1% нещеплених - це вагітні, які збираються в декретну відпустку. Тобто, фактично ми зробили все для того, персонал не був загрозою для пацієнтів. Коли люди усвідомлять, що їхнє здоров’я та здоров’я їхніх дітей – це результат їхніх дій та свідомого ставлення до життя, тоді ми можемо розраховувати на те, що людство переможе ковід, –  акцентує завідувачка відділення.

Однозначно, дорослі повинні вакцинуватися. На власному прикладі Ольга Дивоняк підтверджує, що ніяких негативних змін у її організмі після щеплення не відбулося.

– Коли інші боялися і обговорювали сумнівні гіпотези, я зробила щеплення. І можу відверто сказати – зі мною все добре, – наголошує вона.

До того ж, Міністерство охорони здоров’я України своїм наказом від  17.07.2021 затвердило рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики щодо можливості вакцинації дітей віком від 12 років. Кого це стосується? Перш за все, – тих, хто має високі ризики важкого перебігу та розвитку ускладнень після хвороби на COVID-19 через супутні хвороби та не має протипоказань до вакцинації.

–  Є дітки, які мають хронічні захворювання легень, серцево-судинної, ендокринної систем, цукровий діабет тощо. Проходи вакцинацію у таких випадках дозволено і потрібно, – наголошує експертка.

Що робити для профілактики

Є загальні поради для запобігання ГРВІ, вони регламентовані Всесвітньою організацією здоров'я та Міністерством охорони здоров'я. Правильне миття рук – дуже важливо. Звісно, діткам важко усвідомити, що це потрібно робити регулярно, та ще й довше, ніж вони звикли. Саме тому всі батьки власним прикладом, особливо після відвідування магазинів та громадських місць, мають показувати, що руки потрібно мити з милом. Якщо мило і вода недоступні, дайте дезінфікуючий засіб для рук з вмістом спирту не менше 60%. А ще – важливо мити руки, перш ніж торкатися їх очей, носа або рота. Миття рук знижує кількість респіраторних вірусів, які можуть поширюватися.

Варто навчити дітей завжди прикривати рот під час кашлю і чхання. Переконайтеся, що діти прикривають ніс і рот серветкою, коли вони кашляють або чхають. Попросіть їх викинути використану серветку і негайно вимити руки. Це допомагає запобігти поширенню вірусу через повітря і на руках здорових людей.

Приділіть серйозну увагу харчуванню та правильній організації дня. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі вбережуть дитину від численних хвороб, зроблять її бадьорою і уважною, запевняє завідувачка відділення з організації медичної допомоги дітям загальноосвітніх навчальних закладів міської дитячої лікарні Світлана Козак.

–  Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Тому в домашньому меню зробіть основою раціону овочі і бобові. — Стежте, щоб дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях — цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Готуйте рибу 2-3 рази на тиждень і м’ясо (переважно птиці і кролика). Також мінімізуйте кількість солі та цукру. Дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги. Психологічний комфорт дуже важливий як для дітей, так і для батьків. Тому бережіть своїх рідних, мисліть позитивно та будьте здоровими! — говорить Світлана Козак.

Рекомендації для батьків

Перевіряйте щодня на наявність симптомів:

  • підвищена температура (38°С або вище);
  • біль у горлі;
  • новий неконтрольований кашель, що спричиняє утруднення дихання (якщо дитина має хронічний кашель, спричинений алергією чи астмою, важливо відстежувати, чи немає змін)
  • діарея, блювання, біль у животі.

!!! У випадку наявності симптомів краще залишити дитину вдома та зв’язатися зі своїм сімейним лікарем та педіатром.

Як правильно поводити? Рекомендації МОН

  • мити руки щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук;
  • під час кашлю або чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою, яку потім необхідно викинути; чхати також правильно у згин ліктя;
  • не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар, уникати будь-якого тісного контакту з ними;
  • не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up