Кого примусять заплатити за прийом сімейного лікаря?

Кого примусять заплатити за прийом сімейного лікаря?
  • На БАМі з’явились оголошення, аби до кінця листопада підписували декларацію з сімейним лікарем, адже в іншому разі за меддопомогу доведеться заплатити.
  • Медики наголошують: оплата за медпослуги стосується лише тих, хто офіційно відмовився підписувати декларацію.

«Шановні мешканці! Просимо поспішити заключити декларацію з обраним вами сімейним лікарем до кінця листопада 2018 року! У разі відсутності декларації медичне обслуговування з 2019 року буде платним. Нагадуємо, що минулого року проводилась реєстрація приписаного населення, а не декларація. Зверніть на це увагу!».

Оголошення такого змісту побачили днями на дошках під під’їздами мешканці «Сонячного». Фото з’явилось і в тернопільських групах у Фейсбук та наробило чимало галасу.

За роз’ясненням, чи справді для тих, хто не уклав декларацію з сімейним лікарем, первинна медична допомога від грудня буде платною, ми звернулись до Надії Боднар, заступника директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Відео дня
  • Я не можу сказати відносно оголошення, але платні послуги на первинній медичній ланці не передбачені, - каже Налія Боднар. – Проте, враховуючи, що нічого немає безкоштовного, хтось має оплатити роботу медиків. В Україні медичні послуги на первинній ланці оплачуються з 1 жовтня Національною службою здоров’я (далі НСЗ – прим. авт.), зокрема, - наш. Ті заклади, які раніше підписали – з 1 липня. Хтось пізніше – від нового року.

Він 1 листопада «Центр первинної медико-санітарної допомоги» фінансується з НСЗ.  Саме ця структура виділяє кошти на пацієнтів, які підписали декларацію, таким чином заявивши  про свій намір обслуговуватись в певного лікаря. Всі ці пацієнти реєструються в електронній системі НСЗ і на цю ж кількість приходять кошти на їх медобслуговування. - Є такі категорії громадян, які категорично відмовляються укладати декларацію, - каже Надія Боднар. – Серед причин, які називають – я не хворію, не буду обслуговуватись в поліклініці чи я ще не вирішив, з ким підписати.

Первинна медична допомога буде. Але держава має за це заплатити. Відповідно, якщо люди офіційно відмовлятимуться підписати декларацію – платитимуть за надані медичні послуги.

  • Це не стосується невідкладної чи екстреної допомоги, - наголосила Надія Боднар. – Їм надаватимуть медичну допомогу, не зважаючи, чи є декларація, чи ні. Як настає невідкладний стан, перший заклад і лікар, до якого звертаються пацієнти з невідкладним медстаном, зобов’язаний надати невідкладну медичну допомогу безоплатно.

Це стосується інсульту, інфаркту, високого тиску, болей незрозумілого походження чи тих же травмувань в ДТП.

Якщо ви підписали декларацію з лікарем, а потім хочете змінити його, маєте прийти до новообраного медика і пройти всю процедуру підписання декларації. Підписана раніше автоматично скасується.

Довідка

У Тернополі декларації з мсімейними лікарями підписали 57 %, а це 102 тис. населення.  Найбільше серед тих, що підписали, пенсіонерів та людей, які мають хронічні захворювання і часто користуються послугами амбулаторій. Останнім часом найчастіше підписують студенти тернопільських вишів, які зареєстровані в інших містах, проте проживають тут.

1800 декларацій (максимальну кількість) має 7 лікарів. Тих, хто не набрав і половини максимальної кількості пацієнтів – одиниці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Надеждина Надежда

    Мы из   Винницы.  Подписали в  августе декларацию с семейным врачом, а в  сентябре она рассчиталась и уехала  за  границу.... Опять для нашей семьи все  сначала. : составили декларацию с другим семейным врачом...  а документация на пациентов    предыдущего  врача, сдана в архив.  А из компьютера  все уничтожено.....
  • marijka

    Мої сусіди-пенсіонери ще в квітні підписали декларацію з лікарем, якого обрали, а в жовтні  несподівано дізнались що  вони вже не обслуговуються у вибраного ними лікаря, бо нова декларація підписана зі старим сімейним лікарем - Слободян С.Б. Тож довелось знову ходити і перепідписувати декларацію з тим лікарем, якого собі обрали. Вже потім вони дізнались, що з мешканцями сусідніх будинків були аналогічні випадки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up