Партнер рубрики Події

COVID-19 і домашні улюбленці. Чи можна захворіти від тварин: зібрали нові факти

COVID-19 і домашні улюбленці. Чи можна захворіти від тварин: зібрали нові факти
  • Напевно не раз господарі чули, як їхні пухнастики чхають. При цьому, помічали, що коти і собаки хворіють на різні інфекційні та застудні захворювання по-своєму. А як з COVID-19?
  • Хто кого може заразити коронавірусом: тварина господаря чи навпаки?
  • Що пояснюють тернопільські ветеринари і якої хвороби у собак зараз дійсно варто остерігатись, ми запитали у фахівців.
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів і бути незалежними! 

На початку пандемії коронавірусу ВООЗ вказала, що коронавірус може передаватися людям від тварин.

«Найбільш ймовірними природними резервуарами для коронавірусу є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини — господаря. Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано», — йшлося у повідомленні МОЗ з посиланням на ВООЗ у лютому 2020 року.

А як зараз? Чи ідентифікували вже тварин, які можуть бути перенощиками коронавірусу? Журналісти «20 хвилин» про це та інші поширені інфекційні і застудні хвороби у домашніх улюбленців запитали у тернопільських ветеринарів.

Відео дня

За COVID-19 не хвилюйтесь, остерігайтеся «кліща»

Ми дізналися, що коронавірусна інфекція, як велика група вірусів, давно відома у тварин, починаючи з 70-х років минулого століття. Вона була і є, проте видовий поріг «від людини до тварини» ніколи не переходила. Поки що не підтверджено чи недостатньо досліджено те, чи є домашні улюбленці небезпечними для людини. Журналістка «20 хвилин» запитала про це у тернопільських фахівців. Читайте, що вони відповіли. 

Лікар ветеринарної медицини і завідувач відділу Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Віталій Ніздропа каже, що сумнівається у тому, що тварини можуть заражати людей COVID-19 і навпаки. Лікар якраз займається дослідженнями, у тому числі, крові тварин у лабораторії.

— На мою думку, ні тварини не можуть заразити людей коронавірусом, ні господарі — тварин. Те, що вірус може передаватися до тварин і навпаки — непідтверджена і сумнівна інформація. Хворіють, на коронавірусну інфекцію в основному корови, — каже фахівець.

За словами пана Ніздропи, комплексні вакцини для тварин, включно і від ротакоронавірусу, розроблені давно і досі широко вживані.

Фахівець наголошує на інших поширених інфекційних захворюваннях у тварин. Це грип і бронхіт.

— Грип, бронхіт тощо у всіх тварин проходить практично, як і в людей, — каже лікар.

Наразі собаки масово інфікуються «кліщем».

— Зараз якраз пік зараженості кліщем. Є таблетки, які захищають собак від піроплазмозу на три місяці. Коти не хворіють ним. А собаки досить часто і дуже важко. Якщо вчасно не звернутися до ветеринара із інфікованою собакою, то летальних випадків — багато, — застерігає Віталій Ніздропа.

Піроплазмоз — це перш за все сезонне захворювання, яким собака заражається після укусу іксодових кліщів. Цим захворюванням домашні улюбленці не можуть заразитися від іншої тварини, так як ця хвороба не є інфекційною і не передається.

Фахівець підсумовує: тернополяни, які утримують домашніх улюбленців, можуть не хвилюватись, — чотирилапі навряд чи заразять їх коронавірусом.

Тварини не несуть небезпеку людям

Співзасновниця ветеринарної клініки «Хатіко» у Тернополі Олена Дейнека каже, що у тварин є свої захворювання, в тому числі і коронавірус, але нічого спільного між нинішнім COVID-19 і коронавірусною інфекцією у тварин — немає, — запевняє жінка.

— Є комплексна вакцинація, котра дозволяє нам щепити тваринок, в тому числі і від коронавірусу. Але мова тут виключно про кішок. Адже у собак свої захворювання вірусного характеру, такого поняття, як «коронавірус» у собак не зустрічається. У них трохи інші вірусні захворювання. Вважаю це все легендами, — каже пані Дейнека.

Якщо тварини невакциновані і ходять на вулицю, то можуть принести з вулиці все, що завгодно. Так само тварини можуть застуджуватися, зокрема і домашні. Наприклад, якщо кішка любить сидіти на підвіконнику, на протязі, при відкритому балконі, застуду можна чекати. Застуда у тварин може проходити у різних формах: від звичайного нежитю до серйознішого «ГРВІ», каже фахівчиня.

Небезпечне поєднання — це відсутність вакцинації у тварин з одночасним зниженням імунітету.

— Тоді може бути все, що завгодно: герпесвірус, інші важкі вірусні захворювання. Самі господарі можуть принести своїй тварині додому вірус від інших тварин. Коли, скажімо, погладять на вулиці чужих чи безхатьків кота чи собаку, а їхній улюбленець — невакцинований, то можна чекати всього, — пояснює фахівчиня.

Щоб тварини були здоровими: топ поради

Олена Дейнека ділиться з тернополянами порадами, аби їхні улюбленці були здоровими.

— Вакцинувати тварин вчасно, робити обробку від внутрішніх і зовнішніх паразитів. Ну і, хоча би раз на півроку, вести тварину на огляд до профільних спеціалістів. Зокрема, звертатися у ветеринарну клініку, — радить жінка.

В Україні календаря щеплень у тварин немає. За словами фахівчині, ветеринари орієнтуються на вік тварини та її фізичний стан.

— У залежності від віку тварин, ветеринар може дати рекомендації, настанови і, згідно з ветеринарним протоколом підготовки до вакцинації у клініці «Хатіко», ми даємо план дій власникам-опікунам, аби тваринку правильно підготувати до вакцинації і щоб вона добре її перенесла, — каже пані Дейнека.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Фрай Фай

    Коронавірусом можуть заразити ті хто його розпилює.Створили,розпилюють,вакцинують-все йде по їх ПЛАНдемії...
  • Олена Зоркіна

    Тепер ще котиків і песиків вакцинувати прийдеться ?
  • Ніка Нова

    Дуріки ви набиті!!!!
    Домашні твари розумніші ніж ви!!!!

    Марія reply Ніка Нова

    Чому ви так грубо висловлюєтесь? Що могло вас у статті настільки образити?

keyboard_arrow_up