Куди звертатися у вихідні, якщо дитина захворіла? Поради для тернополян

Куди звертатися у вихідні, якщо дитина захворіла? Поради для тернополян

В умовах денного стаціонару пацієнт може отримувати лікувальні процедури, діагностичні обстеження, консультації тощо. Як робота налагоджена в Тернополі – розповідаємо.

 

Коли приходять вихідні, а діти раптово захворіли, що робити? Куди йти, до кого звертатися? Про це у програмі «Дитячий лікар» говорять керівниця пресслужби КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Олена Года та міський педіатр Наталія Білик.

– Міська дитяча лікарня робить все для того, щоб обслуговування наших маленьких пацієнтів було максимально комфортним. Ми готові надавати допомогу цілодобово – і в будні, і у вихідні, – розповідає пані Наталія.

Відео дня

Як працюють у вихідні

Збережіть собі корисну інформацію про те, куди телефонувати чи йти в суботу та неділю. Отож, якщо ваша малеча занедужала у суботу, ви можете звернутися до чергового лікаря у шести педіатричних відділеннях, які розташовані на кожному масиві. Графік роботи – з 9.00 до 15.00. У неділю з 9.00 до 15.00 два чергових лікарі приймають у міській поліклініці за адресою: вул. Федьковича, 16. Якщо потрібно звернутися до спеціаліста після 15.00, батьки можуть прийти з дитиною до приймального відділення міської дитячої лікарні.

Лікарі вузьких спеціалізацій можуть терміново надавати консультативну допомогу дітям, які перебувають у стаціонарі. Якщо мова не йде про терміновий випадок, то такі фахівці з радістю приймуть діток і їхніх батьків у будні.

– А якщо зателефонувати до лікаря певної спеціалізації у вихідні? Чи можна отримати консультацію? – запитує ведуча програми у своєї співрозмовниці.

– Якщо ви маєте попередню домовленість з лікарем, якщо у вас є його контакти, то, звісно, ви можете вирішити це питання. Але зазвичай батьки мають телефон своїх педіатрів, із якими підписані декларації, тож при будь–яких питаннях рекомендуємо звертатися до них. Звісно, трапляються екстрені випадки, коли потрібна і порада, і допомога медика. Але, якщо це планові якісь питання, то все ж таки просимо з розумінням ставитися та поважати право лікаря на відпочинок у неробочий час, – говорить Наталія Білик.

Стаціонар і лабораторія

А як працює клініко–діагностична лабораторія? Та, що обслуговує поліклінічних пацієнтів, у вихідні не працює. Якщо ж дитина потребує допомоги у стаціонарі, то, відповідно, необхідні лабораторні дослідження там проводять.

Стаціонар дитячої лікарні функціонує цілодобово. При потребі у вихідні батьки можуть звернутися у приймально–діагностичне відділення. Від оперативності і злагодженості роботи колективу залежить не тільки нормальне функціонування лікарні, але перш за все – здоров'я і життя дитини!

Персонал приймального відділення першим зустрічає хвору дитину та стурбованих батьків. Від їх поведінки залежить настрій батьків та їх дітей. Заспокоїти, роз’яснити ситуацію, надати невідкладну допомогу, зробити перші обстеження і призначення, завести у відділення, де їх будуть лікувати – ці функції завжди виконує колектив приймального відділення.

Основними завданнями приймально-діагностичного відділення є:

– кваліфіковане та своєчасне приймання хворих, що поступають на лікування, та обґрунтоване вирішення питань їх госпіталізації;

– надання хворим дітям безпосередньо в приймальному відділенні необхідної медичної допомоги, в т. ч. екстреної в разі невідкладних станів;

– інформування хворих, що поступають на лікування, про правила внутрішнього розпорядку лікарні;

– надання довідкової інформації родичам госпіталізованих про місце перебування хворих, порядок їх відвідування тощо;

– попередження внутрішньолікарняних інфекцій.

У стаціонарі є соматичне, інфекційне, реанімаційне відділення. Крім того, тут також надають мобільну паліативну допомогу.

Паліативна допомога та УЗД

Щодо останньої, «Центр медичної реабілітації та паліативної допомоги» працює у структурі міської дитячої лікарні.

Спеціалісти Центру надають послуги з медичної реабілітаційної допомоги та паліативної допомоги за спеціальностями: фізична та реабілітаційна медицина, дитяча неврологія, дитяча ортопедія, фізіотерапія, педіатрія, лікувальна фізкультура, спелеотерапія, паліативна допомога дітям, катамнестичне спостереження, пост ковідна реабілітація діток тощо.

– Центр паліативної допомоги і реабілітації працює лише у будні. Лише в умовах стаціонару можуть надавати невідкладну паліативну допомогу в суботу та неділю, – пояснює міський педіатр.

Ще один важливий момент – УЗД–діагностика та рентген. У вихідні зробити обстеження на базі поліклініки не вдасться. А от при поступленні в стаціонар, за необхідності, малюкам роблять такі дослідження, наголошує пані Білик.

Чи приходять додому?

Чи можуть тернопільські батьки викликати лікаря додому в суботу чи неділю?

–  Якщо є нагальна ситуація, пов’язана, наприклад, із розповсюдженням інфекційного захворювання, або ж потрібна допомога дитині з обмеженими можливостями, лікар домовляється з батьками по телефону про візит додому. Найчастіше ж вони приходять самі в поліклініки, – продовжує співрозмовниця.

Щоб викликати лікаря

Запишіться до свого педіатра через електронну систему: www.tmdkl.te.ua.

У сервісі «Електронна реєстратура» пройдіть реєстрацію, вказавши номер мобільного телефону та інші необхідні дані.

Зареєструвавшись, пройдіть авторизацію в Кабінет пацієнта.

Почніть пошук лікаря за його прізвищем.

Після того, як ми знайшли лікаря, який обслуговує вашу дитину та з яким ви уклали Декларацію, вводимо ПІП пацієнта (дитини) та дату народження, яку ми хочемо записати на прийом до лікаря, і натискаємо кнопку: Записатись на прийом.

Важливо! Для запису іншої вашої дитини не потрібно створювати новий кабінет. В даному полі просто вводимо ПІП другої дитини та її дату народження.

Таким чином Кабінет створюється на маму (тата, опікуна), а записуємо на прийом будь-кого з власних дітей. Якщо ви вже зареєстрували Кабінет на дитину, це не є критичною помилкою. У кабінеті однієї дитини, ви можете аналогічно записати і інших ваших дітей.

Виберіть зручну для вас дату та час прийому, натиснувши на них.

Перевірте правильність ваших дій в рубриці «Особистий кабінет» сервісу «Електронна реєстратура» - буде вказано дату (та час прийому, ПІП лікаря – при натисканні на дату) вашого візиту до лікаря.

Прийдіть поліклініку на вказану дату та час ВІДРАЗУ ДО КАБІНЕТУ ЛІКАРЯ (не ідучи до реєстратури) – ваш електронний талон та амбулаторна картка будуть очікувати на вас уже в кабінеті лікаря, до якого ви записані на прийом.

 

ДОВІДКА

Педіатричне відділення №1 – вулиця Федьковича, 16, тел. 0352 250 681.

Педіатричне відділення №2 – бульвар Данила Галицького, 28, тел. 0352 243 564.

Педіатричне відділення №3 – вулиця Миру, 11, тел. 0352 538 983.

Педіатричне відділення №4 – вулиця Київська, 12, тел. 0352 269 367.

Педіатричне відділення №5 – проспект Злуки, 57, тел. 0352 269 825.

Педіатричне відділення №6 – вулиця Полковника Морозенка, тел. 0352 265 033.

 

ВАЖЛИВО

Якщо ви маєте запитання чи тему для наступної розмови у програмі «Дитячий лікар», напишіть про це на сторінку дитячої лікарня у Фейсбуці: https://bit.ly/3bRDJ60

Коментарі

keyboard_arrow_up