Лікарі з Тернополя допомагають НСЗУ формувати пакети медпослуг

Лікарі з Тернополя допомагають НСЗУ формувати пакети медпослуг

Двоє спеціалістів міської дитячої лікарні працюють у складі робочих груп НСЗУ. Обмін досвідом, можливість надати пропозиції з місцевого рівня та покращення якості надання послуг пацієнтам – Тетяна Томашівська і Майя Голяк – розповіли, як співпрацюють з НСЗУ.

Якість надання медичних послуг пацієнтам щороку має зростати. Такий принцип декларує НСЗУ. Так, уже на 2021-ий рік мають удосконалити та деталізувати пакети послуг з урахуванням нагальних потреб як пацієнтів, так і медичних працівників, а також з урахуванням досвіду контрактування та впровадження їх у 2020-му році. Це потрібно, аби здійснити закупівлю безпечних та якісних медичних послуг, необхідних пацієнту, відповідно до можливостей державного бюджету.

Як формують робочі групи

Насправді ж за пакетом медпослуг - багато обговорень, пропозицій, робочих варіантів. Аж поки в НСЗУ не прийдуть до спільного рішення.

Робочі групи формують з метою надання методичної, аналітичної, наукової, консультативно-дорадчої допомоги. Склад груп з питань розробки проєктів умов закупівлі медичних послуг та їх специфікацій в  рамках програми медичних гарантій за відповідними напрямами затверджений наказом національної служби здоров’я України № 234 від 16 вересня поточного року.

Відео дня

До складу робочих груп експертів-спеціалістів, які не є співробітниками НСЗУ і які відповідають певним вимогам, за погодженням, увійшли працівники КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» - медичний директор з лікувальної роботи, к. мед. н. Тетяна Томашівська та  лікар-педіатр міський Майя Голяк.

Лікарі поділилися з "20 хвилин" враженнями про роботу у складі цих груп.

- 22 вересня 2020 р. відбулась перша загальна вступна зустріч експертів, де представники НСЗУ ознайомили експертів-спеціалістів робочих груп зі змінами, що заплановані у Програмі медичних гарантій. Визначили подальші кроки роботи  експертів НСЗУ, а також надали відповіді на всі запитання за даною темою. Наступного дня розпочалася робота робочих груп експертів з питань розробки проєктів умов закупівлі медичних послуг та їх специфікацій в рамках Програми медичних гарантій-2021 за відповідними напрямами. Завданням  робочих груп експертів було оцінити відповідність проєкту Програми медичних гарантій на 2021 рік чинним нормативно-правовим актам, наявним лікувально-діагностичним технологіям з доведеною ефективністю, сучасним медичним практикам, - пояснює пані Томашівська.

Якщо ж говорити простіше – то два експерти з Тернополя, за плечима у яких – колосальний досвід та знання у медичні сфері, долучились до розробки пакету медпослуг на 2021-ий. І їхні пропозиції можуть бути враховані. 

 Вимоги щоразу посилюють

 - Багато років ми з Майєю Володимирівною працюємо у сфері організації надання медичної допомоги, володіємо знаннями у різних галузевих документах. Тобто можемо бути корисними для участі в групах. На даний час будуть удосконалюватися вимоги до пакетів медичних послуг, що спрямовані на покращення якості надання допомоги пацієнтам, - продовжує медичний директор. – Помітила, що вже другий рік поспіль НСЗУ посилює вимоги щодо специфікації та умов закупівлі, розширює перелік обладнання, необхідних діагностично-лабораторних послуг, які повинен надавати лікувальний заклад.

Над чим працюють?

Тетяна Томашівська та Майя Голяк є експертами у різних групах. Пані Тетяна надає пропозиції щодо вторинного рівня надання медичної допомоги - у стаціонарі, пані Майя – з амбулаторно-поліклінічної роботи.

 Станом на 5 жовтня,  після опрацювання наданого матеріалу, тернопільські експерти надали ряд висновків. Тетяна Томашівська - висновок експерта за результатами розгляду проєкту специфікацій та умов закупівлі за Програмою «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» та висновок експерта за результатами розгляду проєкту специфікацій та умов закупівлі за Програмою «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії». Майя Голяк - висновок експерта за результатами розгляду проєкту специфікацій та умов закупівлі за Програмою “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах” та висновок експерта за результатами розгляду проєкту специфікацій та умов закупівлі за Програмою “Стоматологічна допомога дорослим та дітям”.

- Для мене особисто – це можливість набуття досвіду, стимул для самовдосконалення, - каже пані Томашівська.

Позитив у роботі

Вимог для того, щоб лікарні отримували фінансування в рамках медичних гарантій, дуже багато. Вони змінюються. Працюючи з НСЗУ, тернополяни отримали змогу поділитись власним досвідом та внести пропозиції місцевого рівня, продовжує лікар - міський педіатр Майя Голяк.

Роботи багато, потрібно багато вивчати, аналізувати, подавати пропозиції, враховуючи досвід і знання. Але і позитиву від того багато.

- Приємно, що і ми можемо поділитися своїми напрацюваннями. Адже робота НСЗУ спрямована на те, щоб покращити якість надання послуг пацієнтам та вдосконалити рівень медичної допомоги у закладах, - зауважує Майя Голяк.

Проєкти різні, кожен експерт працює у своєму напрямку. Тож і обмін досвідом – це ще один важливий аспект, який приємно радує наших співрозмовниць.

 

Знаходьте інформацію на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up