"Лікування відмінили. Ми з дітками втекли в село". Як живуть онкохворі та онкодиспансери під час карантину

"Лікування відмінили. Ми з дітками втекли в село". Як живуть онкохворі та онкодиспансери під час карантину
  • Люди із онкологічними захворюваннями знаходяться у групі підвищеного ризику щодо ймовірності захворіти на СOVID-19. 
  • Багатьом із них довелось перенести заплановане лікування за кордоном чи в іншому місті через обмежене транспортне сполучення. 
  • Яка ситуація в обласному онкодиспансері та як змінилось життя людей, які змушені оберігатись тепер не лише від раку, а й від вірусу, читайте у матеріалі. 

На Тернопільщині є й смертельний випадок серед онкохворих через коронавірус. 14 травня від коронавірусу помер 82-річний чоловік. 

Згодом у соцмережах родичі померлого розповіли, що чоловік мав онкологію, і з обласного диспансеру його направили в інфекційну лікарню. Від коронавірусу, за словами родичів, чоловік одужав, але продовжити потрібну для життя хіміотерапію вже не змогли. Бо за час лікування від коронавірусу він дуже ослаб... 

Яка ситуація в онкологічному диспансері

Станом на 19 травня в обласному онкологічному диспансері зафіксували чотири випадки коронавірусної інфекції, і ситуація там є стабільною, повідомляють в У ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр".

Відео дня

Як розповідає Генеральний директор КНП «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер», головний лікар Леонід Шкробот, донедавна усіх хворих з діагнозом "коронавірус" переводили в інші міські лікарні. 

- Нашу лікарню лише минулого тижня внесли у перелік закладів, які надають допомогу хворим з СOVID-19. До того ми не мали змоги надавати цю специфічну допомогу. Усі хворі, в яких підтверджували цей діагноз, переводились в інфекційну лікарню. Усі переводи в межах обласних та міських закладів узгоджуються з штабом та за погодженням головних лікарів. Теоретично зараз ми би мали самі надавати допомогу пацієнтам з коронавірусною інфекцією, якщо такі до нас звертаються. Проте є роз'яснення МОЗ, що всі планові операції та маніпуляції з пацієнтами проводяться лише після виконання ПЛР-тесту на коронавірус. 

Коронавірусну інфекцію діагностували і в деяких медпрацівників закладу. За словами Леоніда Шкробота, є заключення проведення розслідувань щодо кожного випадку. Їх розголошувати не мають права, але точно підтвердження тому, що медики заразились саме на робочих місцях немає. У всіх лікарів перебіг хвороби легкий. Вони знаходились на домашній самоізоляції, і фактично недуга протікала безсимптомно. 

Оглянуть лише з наявністю ПЛР-тесту

Зараз в онкодиспансері відновили планові операції та огляди хворих, але без ПЛР-тесту вам їх провести не зможуть, каже головний лікар.

- До нас можуть потрапити лише повністю обстежені, і з відсутністю СOVID-19, - каже Леонід Шкробот. - Адже всі пацієнти є у підвищеній групі ризику. Ми просимо надати нам більшу квоту на проведення тестів. Вже згодом, я сподіваюсь, ми зможемо тестувати пацієнтів у більш широкому спектрі. 

Повноцінний режим роботи у лікарні вже відновили. Люди можуть приходити на огляди та в порядку черги чекати тестування на коронавірус для того, щоб потім пройти необхідні процедури. Аналізи для тестування у вас візьмуть безпосередньо в лікарні. 

Довелось відкласти лікування 

Тернополянка Катерина Паламарчук вже майже три роки бореться із раком шкіри. Ми вже розповідали історію її сім'ї у матеріалі : "Тримаємось, бо на руках двоє діток»: тернополянин просить допомогти його онкохворій дружині" 

Чоловік Катерини Юрій каже, що через карантин плани щодо лікування змінились, адже через закриті кордони неможливо виїхати за кордон, та й у столицю лікарка порадила не їхати, бо там зафіксували один із найбільших в Україні спалахів інфекції.  

- Ми лікувались у Києві. Дружина проходила там курси хіміотерапії та імунотерапії, - каже Юрій Паламарчук.- Для останнього курсу ми мали їхати, коли розпочався карантин. Лікарка порадила нам залишитись в Тернополі, адже в Києві була серйозна ситуація з захворюванням.

Чоловік каже, що дружина змогла пройти необхідні процедури в Тернополі, але пересадку шкіри, яку планували робити в Польщі, довелось відкласти на невизначений термін. 

Допоможіть подолати хворобу мамі двох дітей

- Поки хвороба не прогресує, нам рекомендували проводити профілактичне лікування, - каже Юрій. - Коли вдасться виїхати закордон - невідомо, але лікарі кажуть, що нам можна готуватись до пересадки. Зараз я не знаю точної суми, яка знадобиться. Але збір розпочали, бо знаю, що коли закінчиться карантин, то не зможемо одразу зібрати всі кошти. 

На час карантину сім'я Паламарчуків переїхала у село до рідних. Кажуть, що там більше можливості обмежити контакти з іншими людьми. Та і діткам веселіше на свіжому повітрі. 

Наступну імунотерапію Катерина Паламарчук має проходити 25 травня, тож сім'я знову повернулась в Тернопіль. Допоможіть жінці подолати хворобу та повернутись до звичного життя. 

Довідка

Як допомогти Катерині Паламарчук 

Отримувач платежу: ПАЛАМАРЧУК ЮРІЙ ІГОРОВИЧ

Номер картки: 5168742600785079

Установа банку: ПриватБанк

МФО банку: 305299 ЄДРПОУ (або ОКПО): 14360570

Рахунок одержувача: 29244825509100

Призначення платежу: Поповнення поточного рахунку 5168742600785079, ПАЛАМАРЧУК ЮРІЙ ІГОРОВИЧ, 3242501959.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Maria Gruhorushun

    +++++
  • Вера Даниловская

    +++++++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up