Масковий режим повернувся: чи дотримуються тернополяни карантину та чи каратимуть порушників

Масковий режим повернувся: чи дотримуються тернополяни карантину та чи каратимуть порушників
  • У Тернополі вирішили повернути масковий режим у громадських місцях. Хоча на державному рівні обмежень не запроваджують через воєнний стан, місцева комісія вирішила одягнути на тернополян маски.
  • Дивіться, як змінюється динаміка захворюваності на коронавірус, чи повертаються люди до обмежень та головне – чи притягуватимуть до відповідальності порушників – про це у матеріалі.

Тернопіль став першим містом в Україні, де відновили масковий режим під час війни. Міський штаб з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру Тернополя вирішили повернути карантинні обмеження під час засідання 21 вересня. З 22 вересня запрацювали ряд рішень, серед яких повернення маскового режиму у громадських місцях, магазинах, закладах громадського харчування, тощо. У школах рішення чи вводити масковий режим прийматимуть директори. Також масковий режим діє під час богослужінь у храмах.

Як змінилась захворюваність

Ми проаналізували щоденні дані Тернопільського обласного центру контролю та профілактики захворювань. На графіці добре помітно стрімке зростання нових хворих. Люди почали масово хворіти в середині серпня. Тепер за добу можуть виявляти кілька сотень хворих в області.

Відео дня

У Тернополі виявляють третину всіх хворих на коронавірус в області.

Як до змін ставляться тернополяни

Ми вирішили запитати у звичайних перехожих на вулиці, як вони ставляться до відновлення маскового режиму. З шести опитаних лише один чоловік розповів, що двояко ставиться до цього рішення, але все ж буде дотримуватися маскового режиму в громадських місцях.

Решта опитаних кажуть, що з розумінням ставляться до цього, адже захворюваність зростає. Як відповідали люди – дивіться на відео:

А от у соціальних мережах багато людей обурюються поверненням обмежень.

– В перший день війни ковід зник, а тепер знов появився, в окопах нема на окупованих територіях нема а тут появився, – пише Іван Матковський.

– Коли заставляли одягати маски то Тернопіль саме більше був проти і казав, що то Зеленський і компанія їх заставляє. А тепер ніхто не заставляє і Тернопіль сказав ходити в масках. ( під словом "Тернопіль" - мається на увазі влада). Якось дивно то все, – пише Іван Олійник.

– Хай би краще знизили ціни на ліки, – пише Оля Трач.

– Сумно на все це дивитись але гроші рулять, – пише Оксана Сумко.

– Ключовим є те, що Тернопіль перше місто, що таке повернули! Чим ще займуться!!! Це полегшить робити злочини колаборантам, маску натягнув і вперед!!! – пише Соломія Чорній.

А як ви ставитесь до відновлення маскового режиму? Проголосуйте!

Опитування

Чи потрібно повертати масковий режим у Тернополі?

У магазинах маски не вимагають

До початку війни у супермаркетах міста зазвичай дотримувались протиепідемічних заходів. У залах потрібно було одягати маски, а на касах через відсутність маски могли відмовити розрахувати покупця.

У перший день дії посилень працівники різних мереж супермаркетів повернулись до маскового режиму. Ми побували у супермаркеті «АТБ», «Сільпо» та NOVUS. І касири, і охоронці, і менеджери та прибиральники – всі в масках.

А от з відвідувачами ситуація інакша. Лише мала частина людей дотримувалась правил. Людей без масок розраховують на касах. 

На вході до супермаркету «АТБ» ми побачили витяг з рішення міської комісії про повернення маскового режиму.

Чи вимагають маски у транспорті

 Ми перевірили, чи вимагають маски у громадському транспорті. Журналісти «20 хвилин» неодноразово перевіряли, як дотримуються карантину у громадському транспорті до початку війни. У комунальному транспорті кондуктори вимагали у пасажирів одягати маски. А от у транспорті приватних перевізників водії здебільшого за цим не стежили.

У маршрутці №14 водій був у масці. Біля входу в транспорт папірець з нагадуванням про масковий режим, який висить там вже не один місяць. Однак водій ніяк не реагував на пасажирів без масок. В маршрутці було всього кілька людей в масках.

Далі ми проїхались у автобусі №35. У ньому також водій був у масці, однак пасажирам про карантин не нагадував. В салоні були лише дві жінки з масками.

У тролейбусі №10 кондукторка просила одягати маски у пасажирів та розповідала про посилення карантину тим, хто цього не знав. Тут приблизно половина людей одягнули маски. Ті, хто маски не мав – продовжували їхати.

На зупинці ми помітили, що у громадському транспорті водії дотримуються обмежень, хоча дехто спускає маску на бороду. А от пасажирів у масках мало.

А у вас вимагали одягнути маску у транспорті чи у громадський місцях? Чи не виникали конфлікти? Напишіть у коментарях!

Чи носять маски на ринку

Ми побували і на Центральному ринку міста. Продавці – без масок. Серед покупців є ті, хто пам’ятають за карантин. Здебільшого це пенсіонери.

– Я знаю, що повернули масковий режим, але маску я носила і до цього, – розповіла тернополянка пані Алла. – Почала одягати маску кілька тижнів тому, коли йду у людні місця або їду у громадському транспорті. Люди знову хворіють, тому страшно. Я вже пенсіонерка і маю свої хвороби, тому не ризикую. Мені маска не заважає і я до цього нормально ставлюсь.

Хоча ринок на свіжому повітрі, все ж це є громадське місце, де також потрібно дотримуватися карантину.

Чи каратимуть за порушення

Стежитимуть за дотриманням карантинних обмежень патрульні. Однак вони наразі проводитимуть лише роз’яснювальну роботу. Притягувати порушників карантину до відповідальності чи складати протоколи не будуть – запевнили в Головному управлінні Національної поліції у Тернопільській області.

– Наразі посилення карантину почали діяти лише у Тернопільській громаді, у інших громадах посилень наразі не приймали, – каже речник національної поліції у області Сергій Крета. – Тому патрульні Тернополя здійснюватимуть роз’яснювальну роботу серед населення та суб’єктів господарювання і нагадуватимуть, що в місті діє масковий режим. Від початку дії посилень, з 22 вересня у місті вже є патрулі, які перевіряють громадські місця, вокзали, магазини, заклади громадського харчування, тощо. Складати протоколи на порушників маскового режиму чи суб’єктів господарювання не будуть.

У міській раді повідомили, що контролюватимуть та нагадуватимуть за масковий режим спеціальні робочі групи, як це було до початку війни – розповіла речниця міськради Мар’яна Зварич. До спільних робочих груп, окрім представників поліції, входитимуть також представники муніципальної інспекції та держпродспоживслужби.

Чи діятимуть обмеження в області

Ми звернулися за коментарем до Тернопільської обласної державної адміністрації та обласного Департаменту охорони здоров’я і запитали, чи планують повертати жорсткий карантин на обласному рівні. Як нам розповіли – карантинні заходи в області ніхто і не скасовував! Вони продовжують діяти.

– Фактично, в області продовжують діяти карантинні обмеження, як і до початку війни, адже рішення про скасування цих заходів, в тому числі і маскового режиму, обласна комісія не приймала, – повідомила речниця Обласної державної адміністрації Ганна Василенко. – Однак всі ми розуміємо, що з виконанням карантинних обмежень можуть бути труднощі в цей час. Тому під час воєнного стану ми зменшили контроль за дотриманням цих правил. Однак закликаємо всіх тернополян та жителів області дбати про своє здоров’я та дотримуватися протиепідемічних заходів, адже захворюваність на коронавірус стрімко росте.

Також в ОДА розповіли, що на державному рівні масковий режим має лише рекомендаційний характер. Місцеві органи влади можуть посилювати карантинні заходи, залежно від ситуації з захворюваністю.

Тернополян закликають не нехтувати протиепідемічними заходами та масковим режимом, особливо, якщо ви відчуваєте себе хворим, щоб не наражати на небезпеку інших.

Чому варто одягати маску

Носіння маски – це один з найефективніших протиепідемічних заходів – пояснюють інфекціоністи. Якщо ви відчуваєте симптоми хвороби – варто одягати маску, якщо чи йдете у громадське місце. Таким чином ви створюєте бар’єр між собою та оточуючими. Це допомагає уникати поширенню хвороби.

– Більшість людей не користуються масками, місцями створюються натовпи, – каже тернопільський професор–інфекціоніст, академік НАМН України Михайло Андрейчин. – Маски часто одягають неправильно. Багато носять їх на підборідді або шиї, ніс і рот залишаються відкритими. Дехто не вірить у значення маски як профілактичного заходу. Але дослідження науковців чітко показали, що у людей, які мають коронавірус, і які одягають маски – ймовірність передачі інфекції до іншої людини зменшується на 90%.

Професор інфекціоніст Василь Копча каже – абсолютна більшість людей перехворіла на ковід, і в них сформувався природний імунітет. Однак він не є стійкий, і багато людей можуть захворіти вдруге та навіть втретє. Навіть якщо ви вакциновані – варто одягати маску.

– Вакцина, на жаль, не гарантує того, що ніхто не захворіє, – каже Василь Копча. – Вона дозволяє перенести хворобу легше. Це дуже важливо з точки зору пацієнта. Але людина може залишатися джерелом збудника. Саме цим вакцина від коронавірусу відрізняється від усіх інших. Якщо я вакцинувався від кору – я не захворію на кір, і в такий спосіб можна погасити епідемію. Але не вийде погасити епідемію коронавірусу тільки шляхом вакцинації. Це можна зробити тільки в поєднанні з карантинними заходами.

Також лікарі спростовують поширену думку деяких людей, що маска не спиняє поширенню коронавірусу. Часто у соціальних мережах можна прочитати думку деяких коментаторів, що вірус значно менший, ніж отвори у волокнах маски і він, буцімто, не спиняється. Однак лікарі називають це звичайним невіглаством, адже вірус поширюється з аерозолем, під час кашлю та чхання людини, коли краплинки слини та мокроти, в яких міститься патоген, розлітається. Їх і стримує маска. Сам по собі вірус не розлітається.

А що ви думаєте про повернення обмежень? Пишіть у коментарях!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Zoranui zoranui

    ср..ть я хотів на комісію
  • Mariya Nahurna

    Я протів носіння масок
  • Ирина

    "Носіння маски – це один з найефективніших протиепідемічних заходів..." А що, у нас є епідемія? Чи може, все-таки, війна?...
  • Leyton Smith

    Гендиректор Pfizer захворів на коронавірус після чотирьох щеплень.Раніше він заявляв, що вакцини от COVID-19 не захищають від зараження коронавірусом.

    https://ua.korrespondent.net/world/4506018-hendyrektor-Pfizer-zakhvoriv-na-koronavirus-pislia-chotyrokh-scheplen

keyboard_arrow_up