Мастопатії сприяють стреси та тривога

Мастопатії сприяють стреси та тривога
Онкохірург-мамолог Сергій Бутов

Бути уважнішими до себе, дбати про здоров’я грудей, обстежуватись не лише коли щось турбує, а і для профілактики, потрібно кожній жінці. Адже таке захворювання як мастопатію медики виявляють чи не в кожної пацієнтки. І якщо її не лікувати, то з віком це може стати більш серйозною проблемою, і приміром, стати причиною утворення злоякісних пухлин. 

- Коли я знайшла в себе в грудях гульку, світ перевернувся під ногами,  - каже 25-річна тернополянка Олена. - Виявилося, це була мастопатія, яка просто потребує лікування. То ж я вилікувалась. Дуже дякую за це своєму лікареві!

Дівчина закликає тернополянок в подібних ситуаціях не панікувати і самим не ставити собі діагнози, адже для того є фахівці. А щоб лікування було ефективним, не можна жити у стресах, тривозі, неспокої та тримати в душі образи. Потрібно шукати позитив у всьому, вміти радіти дрібницям. Адже через постійні стреси вилікуватись буде важче. 

- Саме дізнавшись про свою проблему, я змінила погляди на життя, більше бережу себе, - відпочиваю, висипаюсь, простіше дивлюсь на проблеми і менше нервуюсь, - каже співрозмовниця. - А ще дуже важливо те, як налаштує лікар, адже часто що каже лікар – це святе. Якщо він скаже, що все добре, що це не привід переживати, а варто лише дотримуватись інструкцій з лікування і ви будете здорові. То вважайте ви вже на 50% вилікувались! 


Проблеми чи не в кожної жінки

Онкохірург-мамолог обласного онкодиспансеру Сергій Бутов щодня обстежує 15-18 жінок. Каже, що мастопатію виявляє чи не в кожної. 
- Якщо чесно, мастопатія є практично в кожної жінки, - каже він. - Тому що є дифузна мастопатія – і її в більшості випадків, особливо в молодому віці, я трактую як стан молочних залоз, який залежить від гінекологічних проблем , проблем щитоподібної залози, захворювань печінки, холециститів. Досить часто приходять дівчата перелякані, які себе накрутили, наслухалися, самі собі поставили діагноз. А насправді нічого у них страшного  немає. А всього навсього є синдром передменструальної напруги. У жінок високий гормональний фон, особливо  в незаміжніх дівчат, в яких нерегулярне статеве життя. І тоді виходить, що перед критичними днями набрякають та болять молочні залози. Місячні проходять, і все минає. Це дифузна мастопатія, яка вкладається в синдром так званого перед менструального синдрому. Як її вилікувати? Таким пацієнткам ми призначаємо заспокійливі, сечогінні препарати, перед критичними днями, - знеболювальні. Але це при умові, що з гінекологією та іншими органами все добре. 

Коли є набряки та болі 

У віці 28-30 років у жінок спостерігають так звані фіброзні, фіброзно-кістозні мастопатії, продовжує Сергій Бутов.  Це може бути від того, що жінка не зверталася до лікарів швидше,  мала гінекологічні проблеми, чи зі щитовидною залозою. 
- У таких випадках жінка зазвичай чує біль грудях, є набряки, неприємні відчуття, сильні болі перед місячними, може знайти ущільнення, - каже лікар. - Та все це лікується консервативно – тобто без хірургічного втручання. В таких випадках ми обов’язково робимо УЗД. А також, як правило, призначаємо декілька курсів лікування на рік, проводимо контроль на УЗД. Бо мамографію в 30-35 років робити проводити не рекомендується, її проводять жінкам після 50 років. Іноді приходить дівчина 25 років і каже зробити їй мамографію, бо вона начиталася літератури. Але робити таке обстеження в молодому віці зарано.

Відео дня

 Більше позитиву, менше стресів

Так, серед причин, які викликають захворювання грудей, зокрема мастопатію, є шкідливі звички, ожиріння, малорухомий спосіб життя . А також пізня вагітність, гінекологічні захворювання , проблеми зі щитовидною залозою, високий громональний фон. Втім, чи не найбільше мастопатії сприяють стреси. 
-  Жінка - дуже делікатне створіння, а часто на її плечах дуже багато обов’язків. Робота, дім, діти, чоловік, плюс повсякденні клопоти стають серйозним навантаженням для жінки і відображаються на її здоров’ї, - каже Сергій Бутов. - І так жінка 8 годин на роботі, а далі вдома, - нагодувати, напоїти, прибрати, випрати, - це велике навантаження. А ще жінки беруть собі все до серця, переживають,  тим більше у такий  неспокійний у країні час. Скажу так – мастопатія любить стреси. Тому треба старатися жити в гармонії, навчитися легше переносити стреси. Пораджу жінкам: шукайте позитив, радійте життю, - підіть з подругою на каву, прогуляйтесь, подивіться гарний фільм. Більшість жінок сидять у приміщеннях, знайдіть 40 хвилин, щоб прогулятися, подихати свіжим повітрям. У нас  красиві парк, набережна Ставу. Це дуже гарно знімає стреси. А ще - менше негативних новин по телебаченню. 

До речі, є пацієнтки надзвичайно прискіпливі до свого здоров’я, які упродовж вже 20 років щороку приходять обстежитись. І в тому нема нічого поганого, зауважує лікар. 
- Приходить жінка і каже: вже мені треба на мамографію. А коли ви в нас були? Ну давно. Дивлюся -  півтора року тому, - ділиться медик. 

За рік обстежують до 5 тисяч жінок 

Нині в обласному онкодиспансері завдяки сприянню головного лікаря Леоніда Шкробота  діє три кабінети патології молочної залози, в яких мамологи обстежують в рік до п’яти тисяч жінок. 
- Злоякісні пухлини на профоглядах медики виявляють рідко, зазвичай їх знаходять на УЗД чи мамографії, - каже пан Бутов. -  Хоча в більшості випадків пухлини доброякісні. 
Загалом у здоров’ї грудей відіграє роль вік жінки, продовжує мамолог.  Адже після 40-45 років в жіночому організмі відбуваються великі гормональні зміни. І ці проблеми, які  лікарі могли знайти колись – фіброаденоми, кісти,  вузлові мастопатії  і які не були вилікувані своєчасно, після гормональних змін вони можуть трансформуватися у злоякісні пухлини. 
 

Довідка


"Амазонки" - це міжнародна назва для організацій та видань, що займаються благодійною, інформаційною та соціальною діяльністю в ім'я запобігання та попередження раку молочної залози та підтримки людей, які побороли рак грудей. Журнал “Амазонки” та сайт http://amazonky.com.ua - один з проектів медіа-корпорації RIA. Видання присвячене саме здоров’ю грудей і раку грудей.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    ( Досить часто приходять дівчата перелякані, які себе накрутили, наслухалися, самі собі поставили діагноз. А насправді нічого у них страшного  немає. А всього навсього є синдром передменструальної напруги. ) це яким вже треба бути невігласом щоб елементарного незнати, тимбільше дівчині
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up