Медична допомога: що зміниться для тернополян із 1 квітня

Медична допомога: що зміниться для тернополян із 1 квітня

Із 1 квітня людина без декларації з сімейним лікарем не зможе дешевше придбати ліки за програмою “Доступні ліки”, з 1 липня платиме з власної кишені за обстеження і маніпуляції, які інші пацієнти з деклараціями отримуватимуть безкоштовно, а з 1 вересня не зможе отримати листка непрацездатності, який згодом теж стане електронним

Кампанія вибору свого сімейного лікаря триває безстроково, але його потрібно обрати чимшвидше, аби cкористатися безкоштовними сервісами від держави. В 2019 році і далі діє програма “Доступні ліки”, з 1 липня стартує програма “Безкоштовна діагностика”, а з вересня буде електронний лікарняний.

Той, хто не має укладеної декларації з сімейним лікарем, не зможе з 1 квітня отримати ліки за державною програмою “Доступні ліки”, зазначив керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги населенню Микола Медвідь. Це стосується хворих на серцево-судинні патолігії, цукровий діабет 2 типу та бронхіальну астму. Без декларації за ліки їм доведеться платити повну вартість.

- Із 1 квітня адміністрування програми “Доступні ліки” переходить до Національної служби здоров'я України, яка запроваджують відпуск ліків за цією програмою лише за електронними рецептами, усі інші рецепти і далі будуть на папері, - пояснив Микола Медвідь. - Щоб отримати електронний рецепт, потрібно укласти декларацію з сімейним лікарем. Без укладеної декларації програмою “Доступні ліки” людина скористатися не зможе.

Відео дня

Без декларації безкоштовно людина зможе отримати лише невідкладну медичну допомогу, тобто коли є загроза її життю, це передбачено чинним законодавством.

- А щоб отримати безкоштовно інші сервіси, які держава запроваджує в 2019 році — потрібно підписати декларацію, - наголосив Микола Медвідь. - Наприклад, з 1 липня стартує програма “Безкоштовна діагностика” - це 52 види обстежень і маніпуляцій, які пацієнт зможе отримати за електронним направленням. Його може видати лише сімейний лікар, дільничий терапевт чи педіатр. А з 1 вересня буде третій інструмент — листок непрацездатності теж буде лише в електронному вигляді.

Тому треба укласти декларацію з сімейним лікарем, щоб інформація про конкретного пацієнта потрапила у медичну систему держави, і на його меддопомогу держава виділила кошти.

Якщо людина без декларації приходить з 1 квітня на прийом до сімейного лікаря, то медики насамперед пропонують її підписати. І тоді пацієнт користується тими ж правами, що й інших 26 мільйонів українців, які такі угоди мають. Якщо в людини невідкладний стан, то на наявність чи відсутність декларації ніхто не звертає уваги — ні швидка, ні інші, і потім їй теж пропонують укласти декларацію.

- Якщо людина категорично не хоче укладати декларацію з сімейним лікарем, каже, що їй це непотрібно, що вона не хоче укладати декларацію, то уся медична допомога, крім невідкладної, коли є загроза життю, буде надаватися їй на платній основі, і це не залежить від місця реєстрації людини, адже принцип медичної реформи у тому, що вибір лікаря є вільним, обирати лікаря можна не залежно від місця реєстрації, - наголосив пан Медвідь.

- Прийом сімейного лікаря зараз коштує 45 грн, у нас поки ще діють тарифи з минулого року, але згодом буде їх перерахунок, поки ми чекаємо на рішення виконкому, який затвердить нам нові тарифи, адже розмір мінімальної зарплати уже вищий, - зазначив Микола Медвідь.

Медики наголошують, що процес підписання декларацій є безстроковим, тобто обрати сімейного лікаря для себе можна у будь-який день, але це потрібно зробити чимшвидше, аби держава скерувала кошти на медичну допомогу конкретній людині.

- Люди мають розуміти, що йдеться про фінансовий ресурс, - каже пан Медвідь. - Це так як щодо рятувальників. Пожежі немає, але цю службу ми оплачуємо. Ніхто не починає наймати пожежну команду, коли пожежа уже почалася. Так само і з медициною. Насамперед, треба був той лікар, який зможе прийняти пацієнта, щоб мати, за які кошти створити умови прийняти пацієнта, і забезпечити йому той пакет первинної допомоги, який обумовлює законодавець.

Зазначимо, що у Тернополі декларацію із своїм сімейним лікарем уже уклали майже 134 тисячі мешканців.

- 134 тисячі - це 78% населення — це досить високий показник, а разом з педіатричною службою Тернопіль охоплює 83% населення, яке має свого сімейного лікаря чи педіатра, - коментує цифри керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Медвідь. - Люди почули, що мати свого сімейного лікаря — це важливо. За минулий тиждень декларації підписали майже три тисячі людей.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Вікторія Джердж-гевко

    Чи можна ще підписати угоду з сімейним лікарем?

    Nadija Bogach reply Вікторія Джердж-гевко

    Вікторія Джердж-гевко  так можна)

    Діана Олійник reply Вікторія Джердж-гевко

    Так, це можна зробити щодня. Кампанія з вибору лікаря є безстрокова
  • марина

    за таку медичну допомогу яку надають теперішні лікарі особливо в реанімаціі першоі лікарні треба виганяти зроботи а бидло там а не дохтори вони немають поваги не тільки до хворих а й до свого персоналу
  • Пустило

    Стаття 49.Конституція України.
    Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням.
    Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно;
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up