Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами?

Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами?

Чому дитячу лікарню передали «дорослим» закладам і не об’єднали з профільним обласним? Скільки працюватиме дитячий заклад без керівника і де зараз Андрій Артимович? 

Медреформою передбачені об’єднання закладів, в рамках якої міська дитяча лікарня опиниться у складі міськлікарні №2, а дитяча поліклініка вже перейшла до складу Центру первинної медико-санітарної допомоги і з малими пацієнтами вже переуклали 37, 5 тисяч декларацій. Що зміниться для пацієнтів і чи звільнятимуть лікарів? Чому не об’єднали міську і обласну дитячі лікарні, натомість малих пацієнтів перевели до дорослих закладів? І де зараз екс-керівник дитячої лікарні Андрій Артимович, дізнавались «20 хвилин». 

До міської лікарні №2, нагадаємо, приєднають міську дитячу комунальну лікарню. Про це повідомили у міськраді. 

Відео дня

 

Хто і як вирішив долю лікарні? 

— Третього листопада 2023 року на черговому засіданні сесії міської ради прийнято рішення про реорганізацію комунальних некомерційних медичних підприємств Тернополя, — повідомили на сайті міськради. — Рішення прийнято, враховуючи відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я, який передбачає створення у Тернополі двох кластерних лікарень, та розпорядження обласної військової адміністрації.

Згідно з рішенням, шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Тернопільська комунальна міська лікарня №2», у місті реорганізують КНП «Тернопільська міська дитяча  комунальна лікарня», повідомляли у лікарні. Та запевнили: функції КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» в частині первинної медичної допомоги перейдуть КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги». Тобто усі амбулаторії, дитячі поліклініки належатимуть до центру медико-санітарної допомоги. Усі лікувальні функції, підрозділи та відділення передано до лікарні №2.

— Усі робочі місця медичних працівників та лікувальні відділення, які надають медичні послуги, будуть збережені, — запевнив міський голова Тернополя Сергій Надал. 

У Тернополі функціонуватимуть дві кластерні лікарні. Одне об’єднання вже триває. Зокрема, КНП «Міська комунальна лікарня №3» та КНП
«Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр» Тернопільської міської ради приєднуються до комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги».

Всі зміни відбуваються в рамках III інфраструктурного етапу реформи охорони здоров’я, який передбачає створення кластерних закладів охорони здоров’я, щоб привести у відповідність всю мережу лікувальних установ.

 

Буде одна кластерна лікарня

Як зазначає начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Василь Даньчак, ці заклади продовжують працювати у звичному режимі та надавати медичні послуги у повному обсязі. Після завершення процесу об’єднання буде одна кластерна лікарня швидкої допомоги, що надаватиме медичну допомогу за щонайменше 20-ма напрямками медичного обслуговування. Усі робочі місця будуть збережені. Пацієнтам надаватиметься якісна медична допомога, а для медичних працівників – розвиток та можливість вдосконалення.

— У результаті реорганізації у лікарні швидкої допомоги розроблена структура, згідно з якою буде одне хірургічне й одне травматологічне відділення, — зазначив Василь Даньчак. — На базі лікарні №3 заплановано відкриття нових відділень, зокрема, кардіологічного, ендокринологічне та офтальмологічне відділення. Там залишається стаціонарне відділення для реабілітації жителів Тернопільської громади. Окрім того, на базі цього закладу функціонувати ще одне відділення реабілітації для захисників. 

Працюватиме лише одна лабораторія, куди доставлятимуть біологічний матеріал для обстеження з пунктів забору.

— Кластеризація лікувальних закладів – це світова практика, — додає директор міської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. — Коли пацієнт звертається у лікувальну установу та має можливість отримати консультацію чи допомогу усіх фахівців. 

 

Куди подівся Артимович і що він каже про реформи?

Від 18 квітня міська дитяча лікарні вже без керівника, цього дня звільнився Андрій Артимович, який керував закладом вісім років. «20 хвилин» поспілкувались з екс-керівником, який вже приступив до виконання обов’язків у Медичному центрі Клініка професора Стефана Хміля. Як сам говорить, пропозицій було чимало, але обрав саме цю. 

За словами Андрія Артимовича, якщо відкинути емоції та опустити незручності, які з’являються під час будь-яких змін і реорганізацій, реформа була потрібна, зважаючи на серйозну економічну кризу медичної галузі, потрібні були зміни, аби покращити ефективність її роботи. За нас це роблять на кошти донорів.  

— Ці зміни мають покращити об’єктивні показники роботи закладів, — каже Андрій Артимович. — Зокрема й те, що стосується дитячих медичних закладів. Ще п’ять років тому Україна займала 1 місце по дитячій смертності. Потрібні були зміни. Медреформа зокрема передбачає те, що заклади мають бути самодостатніми і бодай якось базово себе утримувати.  Система — гроші йдуть за пацієнтом. Задумка прекрасна, унікальна і мудра. 

Труднощі хіба можуть виникати через неякісну роботу керівників, припускає пан Артимович. Але за приклад першого об’єднання закладів ми можемо брати Львів — цей заклад зараз працює на відмінно. Чи побудують у Тернополі тепер спроможну мережу, чимало залежатиме від таланту керівника. Не зможуть вибудувати успішну модель — заклади об’єднуватимуть і надалі. 

— Що буде суто з дитячим напрямком — побачимо, — каже Андрій Артимович. — Ми вже сьогодні можемо спостерігати, що ситуація катастрофічна, бо народжуваність впала втричі, багато дітей вивезли за кордон. Як врахувати, що гроші йдуть за пацієнтом — самостійно «дитячі» заклади не виживуть. Як об’єднати їх з іншими — мають непоганий шанс. 

 

Чому не об’єднали міську з обласною?

Наразі міська дитяча лікарня без керівника, на місці працює голова ліквідаційної комісії. 

У 2022 році лікарня увійшла до п’ятірки найсильніших економічно стійких медзакладів України, каже Андрій Артимович. І додає: заклад, який він очолював, був у списку єдиним із Заходу України. А вже наступного року почались великі проблеми із фінансами. Як буде зараз — після реорганізації, — побачимо на практиці, коли все запрацює. Тут громада скаже своє слово. 

Чому не об’єднали міську дитячу лікарню з обласною, натомість віддали під крило дорослої, «20 хвилин» запитали у Василя Даньчака. Він пояснив: могли вирішувати лише долю закладів, які є в підпорядкуванні громади Тернополя. 

— Зараз процес реорганізації ще триває, йдеться про юридичні моменти і чіткої дати, коли все завершиться, — немає, — пояснив Василь Даньчак. — Йдеться про договори з НСЗУ. Щойно вони будуть переукладені — все запрацює. Ми очікували, що це відбудеться до 1 травня, але наразі ще не всі договори з НСЗУ підписані, і це не від нас залежить. 

В об’єднаного закладу буде один керівник — і це чинник керівник 2 міськлікарні. Допомогу дітям надаватимуть у повному об’ємі — ніхто «дитинство» не нівелює, і все буде збережено в такому вигляді, як воно є — стаціонар і поліклініка, запевнив Василь Даньчак. 

Поліклініку вже перевели «під крило» Центру первинної медико-санітарної допомоги. І директор закладу Микола Медвідь повідомив «20 хвилин»: змін для малих пацієнтів немає. Педіатри перейшли на роботу до «дорослої» поліклініки, а профільні, вузькі спеціалісти, працюватимуть у лікарні. 

 

Вузькі спеціалісти залишились в лікарні

— Вузькі спеціалісти залишились у складі лікарні. До нас прийшли педіатри, — пояснив Микола Медвідь. — До нас перейшло 47 лікарів. Всі працівники, які й раніше працювали у поліклініках, прийняті до нас на роботу і надають первинну допомогу. 

Вже переуклали 37, 5 тисяч декларацій з малими пацієнтами, які юридично вже є пацієнтами Центру первинної медико-санітарної допомоги. Педіатри приймають за звичними батькам і дітям адресами — ті самі педіатри, у тих самих кабінетах. Проблем і труднощів не було, умови надання меддопомоги незмінні, каже Микола Медвідь.  

Щодо дитячої лікарні, і коли вона вже юридично стане підрозділом міськлікарні №2, «20 хвилин» поцікавились у її керівника Ростислава Левчука. Також запитали, хто куруватиме «дитячий» напрямок — хтось зі складу чинного керівництва чи адміністрації міськлікарні чи буде призначена для цього окрема людина? 

— Наразі є тільки рішення про приєднання, а фактично ще нічого до нас не приєднували, — каже Ростислав Левчук. — Працює ліквідаційна комісія. Після того як приєднаються, зможемо говорити про все... 

 

Читайте також: 

Медична реформа на Тернопільщині: які заклади об’єднають та куди звертатися по допомогу

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • вася бик

    Андруша не пропаде, БЮТ його породив, БЮТ його не покине
  • Олена

keyboard_arrow_up