На Тернопільщині скажений кіт покусав свого господаря

На Тернопільщині скажений кіт покусав свого господаря

На Бережанщині зафіксували сказ.

У Бережанській міській раді відбулось засідання з надзвичайної протиепізоотичної комісії, щодо оголошення с. Баранівка неблагополучним пунктом по сказу.

Як повідомили у Держпродспоживслужбі, кіт покусав свого власника. Під час карантинування тварина загинула. Спеціалістами ветеринарної медицини було проведено відбір матеріалу з дослідженням на сказ, діагноз підтверджений Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби.

Як повідомили у службі, всім тваринам (собакам та котам) при подвірному обході буде проведено  щеплення проти сказу. А серед населення проводиться роз’яснювальна робота щодо запобігання контакту з дикими тваринами у випадку їх появи  та небезпеки  отримання покусів та інфікування.

Відео дня

Читайте також: На Тернопільщині з літаків розкидатимуть приманки з вакциною для диких тварин

Сказ: що потрібно знати та як діяти

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

У медичній літературі інших країн хвороба відома як рабієс (у тварин) і гідрофобія (у людей).

Причини сказу і шляхи передавання інфекції

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Симптоми сказу 

У людини інкубаційний період, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від:

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову);
  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

 

Лікування сказу

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Профілактика сказу

Для профілактики сказу необхідно:

  • регулярно вакцинувати свійських тварин;
  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами.

Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.

Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим поведінки під час нього неприпустимо!

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up