Налягаючи на свіжі овочі та фрукти, не варто забувати про свої болячки

Налягаючи на свіжі овочі та фрукти, не варто забувати про свої болячки
Літо - саме та пора, коли без особливих фінансових затрат можна поповнити запаси вітамінів і мінералів в організмі за рахунок свіжих овочів і фруктів. Але не всі вони однаково корисні - це залежить від хвороб, які непокоять людину.

Овочі та фрукти впливають на секреторну функцію всіх травних залоз. Вони є могутніми стимуляторами апетиту, розповідає обласний дієтолог Лідія Негода (52 р.). Їх широко використовують при складанні всіх лікувальних дієт. Однак при різних захворюванням перевагу в раціоні надають різним овочам і фруктам.
- Так, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при нерізкому загостренні та в період одужання, а також при гострому гастриті в період одужання чи нерізкому загостренні хронічного гастриту варто виключити з раціону білокачанну капусту, щавель, шпинат, цибулю, огірки, квашені та мариновані овочі й томати, - радить пані Лідія. - А при панкреатиті (запаленні підшлункової залози) варто бути обережними з вживанням білокачанної капусти, баклажанів, ріпи, редьки, редиски, шпинату, щавлю, часнику, цибулі, бобових, перцю, огірків, помідорів і грибів. Із фруктів краще не вживати цитрусових, гранат, кислих яблук, винограду, фініків та інжиру.
При лікуванні хронічних захворювань печінки і жовчних шляхів дієтологи не рекомендують вживати свіжу цибулю, хрін, перець, часник, редьку, редиску, щавель, шпинат, гриби, засоли та маринади. А також - кислі сорти фруктів, ягід і недостиглі плоди.
- При гастритах із підвищеною секрецією і виразкової хвороби в період загострення овочі і фрукти виключаються, - нагадує дієтолог. - У період затихання процесу дозволяються неміцний овочевий бульйон, овочі у виді пюре, парових пудингів (із картоплі, буряка, моркви, гарбуза, кольорової капусти, кабачків), желе з розведених фруктових, ягідних соків некислих сортів ягід і фруктів. Овочі, що містять ефірні олії і багаті клітинними оболонками, виключаються. Поза періодом загострення дозволяються м'які, спілі, солодкі сорти ягід і фруктів у непротертому виді, овочі у виді пюре і неміцні овочеві супи.
При гастритах із секреторною недостатністю широко використовують овочеві і плодові соки, овочеві навари. У період загострення процесу фрукти й овочі дають у протертому і вареному виді (пюре, киселі, желе). Поза періодом загострення хворим не слід обмежувати вживання овочів, фруктів та ягід.
- А от при гострих гастритах, ентеритах і колітах овочі й фрукти виключають із харчового раціону, - додає Лідія Негода. - При цьому дозволяють чай із лимоном, відвар шипшини, розведені соки фруктів та ягід. Перевагу варто віддавати сокам, киселям і відварам із чорниці, кизилу чи айви.
Овочі й фрукти є важливим лікувальним фактором і при запорах, завдяки значному змісту речовин, що сприяють посиленню перистальтики і формуванню калових мас. До таких речовин належать насамперед харчові волокна. Ними особливо багата полуниця, фініки, інжир, агрус, морква й чорнослив. При запорах широко рекомендують вживання квашених, солоних і маринованих фруктів і овочів. Їх дія на перистальтику посилюється завдяки вмісту в них великої кількості солі, що додається при квашенні і солінні.
- Не всі овочі, фрукти та ягоди можна застосовувати при захворюваннях печінки, - зауважує обласний дієтолог. - Виключаються з дієти овочі, багаті щавлевою кислотою (шпинат, щавель, ревінь) та ефірними оліями (редька, редис, часник і ін.). Овочі, що містять щавлеву кислоту, крім того, можуть стати одним із факторів, що сприяють утворенню каменів у жовчних шляхах.
Овочі і фрукти широко використовують і при лікуванні ожиріння. Застосування дієт, скорочених по енергетичній цінності головним чином за рахунок вуглеводів, вимагає широкого включення овочів і фруктів, що володіють невисокою енергетичною цінністю. - Однак солодкі сорти з високим змістом вуглеводів, такі як інжир, фініки, хурма, виноград, виключають із раціону, - каже лікар. - Картоплю варто вживати у дуже обмеженій кількості. Не слід також включати в раціон овочі, що містять ефірні олії (цибуля, часник, хрін, редиска і ін.). Подразнюючи смакові рецептори порожнини рота, вони рефлекторно збуджують харчовий центр і тим самим сприяють надлишковому споживанню їжі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач95
    А мені лікар не забороняла відварені овочі вживати при загостренні гастриту. Я брокколі робила в пароварці та цукіні з грибами. Дуже смачно та корисно. А для шлунка Гастритол курсом на місяць. Він при гастритах допомагає чудово.
  • Anonymous
    Очень полезная и нформативная статья. По поводу комментариев гостя согласна, но не совсем. Организм разумный механизм толькоко в том случае когда по -разумному к нему относиться, тогда он и будет правильно выражать свои потребности. Сейчас очень много производятся всяких пищевых добавок с добавдением которых повышаются вкусовые качества продуктов. Люди едят всякую лобуду.... кстата очень много имеют знакомых, которые не употребляют овощи и фрукты, а едят булки, сникерсы, колбасу, а потом жалуются на пложое здоровье, на изжогу, и т.д.
  • Anonymous
    Їсти треба те що потребує організм.Природа сама підказує що треба зїсти і добре себе почувати.Простим прикладом є прості тварини вони самі собі находять потрібну рослину щоб бути здоровими.То тільки люди взяли собі за шаблон якісь дієти а потім від них і страдають.Беру по собі якби я дотримувався усіх тих дієт які мені приписували .Я напевно вже давно би був на одній вічній дієті. у вічному сні.

keyboard_arrow_up