Не купуйте курятину та яйця з рук: Держпродспоживслужба

Не купуйте курятину та яйця з рук: Держпродспоживслужба

Під час спалахів пташиного грипу не рекомендовано купувати тушки птахів та яйця у місцях стихійної торгівлі. 

Ці продукти потрібно купувати тільки на офіційних ринках, у магазинах і офіційній торговій мережі. Також м'ясо птиці не варто вживати без попередньої термічної обробки. На цьому наголосив начальник Управління здоров'я та благополуччя тварин Держпродспоживслужби Микола Сонько.

Він пояснив, що пташиний грип відноситься до транскордонних захворювань, які неможливо зупинити на кордоні, адже основним фактором поширення є інфіковані дикі перелітні птахи.

«Під час спалаху пташиного грипу серед птахів існує можливий ризик і для людей внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами. Однак наразі немає зареєстрованих випадків, щоб джерелом захворювання людей на пташиний грип було пташине м'ясо чи яйця, але аби убезпечити себе від негативних наслідків, слід утриматися від купівлі м'яса птиці у місцях стихійної торгівлі», - зазначив Микола Сонько.

Відео дня

Нагадаємо, 18 січня, на промисловому підприємстві "Хутір", що на Вінниччині, було зареєстровано загибель птиці, повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби.

Лабораторні дослідження встановили діагноз "грип птиці" типу А, субтипу H 5. Наразі продовжуються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці. Проведено засідання Державної надзвичайно протиепізоотичної комісії при Немирівській районній державній адміністрації, напрацьовано пропозиції щодо доцільності проведення позапланових заходів державного ветеринарно-санітарного контролю (нагляду) щодо суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утримання, реалізацією живої птиці.

До слова, Європейський Союз тимчасово призупинив імпорт української курятини у зв'язку з виявленням на території нашої країни грипу птиці. повідомляє Укрінформ.

"За оперативним повідомленням, яке надійшло вчора ввечері від Європейської комісії, тимчасово призупинено ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з птиці. При цьому яйця та яєчна продукція під дані обмеження не підпадають", - йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби.

Враховуючи звіти численних місій з оцінки еквівалентності, результати перемовин та попередніх домовленостей, зазначене рішення ЄС є приголомшливо неочікуваним для української сторони, наголосили у профільному відомстві.

У Держпродспоживслужбі наголосили, що Україна відповідно до міжнародних зобов’язань, як член Світової організації торгівлі (СОТ) та Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), невідкладно, на випередження повідомила своїх міжнародних торговельних партнерів про виявлення випадку грипу птиці.

"Українські заходи щодо контролю та ліквідації грипу птиці визнані еквівалентними тим, які здійснюються країнами-членами ЄС", - підкреслили у відомстві.

Довідка 
Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний у птахів і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

Класичним прикладом три роки тому був спалах грипу в диких лебедів  у 2017 році на території Борщівського району, де птахи зупинились у заплаві Дністра на відпочинок, а  місцеві жителі, на заклик природоохоронних товариств,  проводили підгодівлю, чим продовжили їх перебування поблизу населеного пункту. За декілька днів серед лебедів почалась масова загибель, а надпис, що був на кільці одного з трупів  свідчив, що птах був окільцьований у м.Гданськ.  А в Польщі та інших європейських країнах тоді вирував пташиний грип.

Подібна ситуація спостерігається і в нинішньому році. Повідомлення про  грип вже надійшли із Польщі, Угорщини Румунії, Словацької Республіки. Перший випадок зареєстрований і в Україні. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up