Нежить не привід для перенесення вакцинації: ТОП-5, чого не варто робити перед щепленням

Нежить не привід для перенесення вакцинації: ТОП-5, чого не варто робити перед щепленням
  • Якщо після вакцинації у дитини піднялась температура, з’явилось ущільнення на місці щеплення — їй варто дати жарознижуючі препарати і повідомити про все педіатра.
  • Вакцина від пневмокока потрібна дітям будь-якого віку, які мають часті респіраторні захворювання, що ускладнені отитами, пневмоніями, синуситами, каже Ольга Дивоняк.  

Продовжується період вакцинації від грипу, це актуально, поки немає захворюваності. Вакцину доведеться придбати за власний кошт, але таку рекомендують дітям із хронічними патологіями, цукровим діабетом, із вродженими вадами — такі дітки однозначно потребують вакцинації, щоб запобігти тяжкому перебігу, радить завідувачка інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої лікарні Ольга Дивоняк.

— Не гратиме ролі, вакцину якого виробника брати, в склад вакцини на цей сезон запрограмовано 4 віруси грипу – два типу А і два В, — пояснила Ольга Дивоняк. — Варто дитину щепити і від пневмокока.  Готувати дитину до вакцинації не потрібно, але основною умовою є те, щоб дитя було здоровим. Перед вакцинуванням малого пацієнта має оглянути педіатр.  

Вакцинувати можна від 6 місяців

Якщо після вакцинації у дитини піднялась температура, з’явилось ущільнення на місці щеплення — їй варто дати жарознижуючі препарати і повідомити про все педіатра.

Відео дня

— Вакцина від пневмокока потрібна дітям будь-якого віку, які мають часті респіраторні захворювання, що ускладнені отитами, пневмоніями, синуситами, — каже Ольга Дивоняк. — Грип належить до вакцинокерованих захворювань, і його тяжким наслідкам можна запобігти шляхом вакцинації. Наразі щеплення проти грипу в Україні є рекомендованим, тобто його можна зробити власним коштом.

Цього року на українському ринку будуть доступні дві 4-валентні вакцини: Джисі Флю Квадрівалент та Ваксігрип тетра, штамовий склад яких відповідає рекомендаціям ВООЗ. Вакцину можна буде придбати в аптеці та ввести в медзакладі, де ви обслуговуєтесь, або ж записатись на щеплення до приватної клініки.

Згідно з оновленими рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України, що відповідають міжнародним рекомендаціям, вакцинація проти грипу може проводитись впродовж всього сезону грипу (з жовтня по травень). Вакцинація від грипу рекомендована щороку особам у віці від 6 місяців. Особам, які перехворіли на грип в поточному або в минулих епідсезонах, рекомендовано пройти щеплення актуальною для поточного сезону вакциною.

Що не варто робити перед щепленням

Вакцинацію дітей часто перетворюють на великий проєкт з купою додаткових обстежень та обмежень. Але часто бажання батьків ретельно підготуватися до щеплення дитини можуть відрізнятися від дійсно необхідних кроків.

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що не потрібно робити перед щепленням:

— Не робіть додаткових аналізів крові чи сечі дитини. У більшості випадків їх роблять лише для заспокоєння батьків перед вакцинацією дитини. Аналізи потрібні лише в разі, якщо дитина має хвороби чи стани, що потребують додаткових медичних обстежень перед вакцинацією, як-от відновлення після лікування онкології. У всіх інших випадках це лише зайвий клопіт та витрачені гроші.

— Не давайте наперед дитині протизапальні чи протиалергічні засоби. Це не лише зайве, але й може нашкодити, адже на препарати можуть розвинутися побічні ефекти, що можуть завадити лікареві розтлумачити симптоми в період після вакцинації.

— Не відкладайте щеплення через незначне нездужання. Нежить – НЕ привід для перенесення вакцинації на потім.

— Не ізолюйте дитину від інших людей перед щепленням. Для здорової дитини без серйозних порушень імунітету ці обмеження не потрібні, а лише завдадуть більше стресу та страху перед щепленням.

— Не нервуйтеся – зберігайте спокій. Адже дитина відчуває ваш настрій, і через вашу тривожність сама може почати нервувати та злякатися щеплення.

Не відкладайте щеплення дитини через перестороги, радять фахівці! Проконсультуйтесь зі своїм лікарем, лише медик може призначити додаткові аналізи чи перенести вакцинацію в разі симптомів захворювання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up