Обмеження невакцинованим: транспорт, ресторани, торгові центри. Яких змін ще чекати? (ВІДЕО)

Обмеження невакцинованим: транспорт, ресторани, торгові центри. Яких змін ще чекати? (ВІДЕО)

Вже з 21 жовтня почнуть діяти нові карантинні обмеження. Вони стосуватимуться тих, хто не вакцинувався від коронавірусу. То ж чого чекати? Про це у матеріалі.

Кабмін вніс зміни до постанови про карантинні обмеження 11 жовтня. Зміни в першу чергу стосуються можливістю користуватися транспортом міжобласного сполучення.

Хто зможе користуватися транспортом

Про нові правила розповіла начальниця департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Ольга Ярмоленко під час брифінгу, 12 жовтня.

– Ці зміни є вимушеним кроком, щоб зупинити поширення коронавірусної хвороби і вберегти життя та здоров’я наших жителів. З 21 жовтня в транспорті – автобусах, потягах, літаках, для поїздки необхідно пред’явити наявність сертифікату про вакцинацію. Якщо та території області, де ви здійснюєте посадку, діють обмеження «жовтої зони», потрібно пред’явити документ, де вказано про щеплення хоча б однією дозою вакцини. При «помаранчевій» та «червоній» зоні потрібно мати повну імунізацію.

Відео дня

Такі правила діють не лише для пасажирів, а і для водія та персоналу транспорту. Не діятиме це обмеження лише для осіб до 18 років. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Більше дивіться на відео:

Читайте також:

В Україні посилюють карантин для транспорту. Чи пустять до маршрутки без вакцинації

– Діти до 18 років зможуть користуватись громадським транспортом у поїздках між регіонами без пред’явлення негативних тестів на COVID-19 та сертифікатів чи міжнародних свідоцтв про щеплення, заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. – Для дітей, віком від 12 років, залишається обов’язкове правило використовувати захисні маски під час перебування у громадських місцях, зокрема транспорті.

Ці правила стосуються регулярних та нерегулярних перевезень. Відповідальність за перевезення пасажира без щеплення несе виключно перевізник, а не пасажир. Контролювали дотримання цих правил будуть працівники поліції та Держпродспоживслужби.

Які документи потрібні?

Щоб скористатися транспортом вам потрібно пред’явити один з наступних документів:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;
  • міжнародний, внутрішній сертифіката або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);
  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Тож тепер подорож до іншого регіону має правила, як для поїздки за кордон: не хочеш щеплюватися – роби ПЛР–тест.

Якщо ж у вас є протипокази до вакцинації – вам необхідно мати документ про це. Однак Ольга Ярмоленко наголошує – єдиний протипоказ до вакцинації – це алергія на один з компонентів вакцини.

– Якщо людина має протипокази до вакцинації, то вона повинна себе берегти і уникати скупчень людей, – каже вона. – Довідку, що вам протипоказано робити щеплення, може видати лише лікар імунолог чи алерголог в тому випадку, якщо людина не переносить одну зі складових вакцини.

Як працюватимуть громадські заклади

Транспортні обмеження – не єдині. Вони стосуватимуться і роботи закладів громадського харчування.

– У "червоній зоні" заборонена діяльність ресторанів, фітнес–клубів, торгових центрів, кінотеатрів, театрів, ринків. Тільки за умови 100% вакцинації як персоналу, так і відвідувачів, заклад зможе працювати.

Документи про вакцинацію для відвідування таких місць у "червоній зоні" будуть обов'язковими. 

Це також перевірятимуть працівники поліції та Держпродспоживслужби. Однак чи дотримуватимуться підприємці обмежень? Адже навіть під час локдауну чимало закладів ігнорували карантин та повноцінно працювали. Тож як працюватимуть обмеження на практиці – побачимо згодом.

Станом на 12 жовтня, в області повністю щеплено 20% дорослого населення. Загалом 30% отримали хоча б одну дозу.  

А як ви ставитесь до обмежень? Чи самі вже вакциновані? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Людмила Солодовник

    А що вакциновані  не є переносниками вірусу???Здається вакцинація тільки полегшує перебіг хвороби у хворого!!!
  • Олександр Мишаківський

    Абсурд і крок до фашизму
  • Valentyna Salyk

    Дибілізм повний.
  • Ірина Зінько

    Абсурд.

keyboard_arrow_up