Одягайте гумаки, бо в парку калюжі з олії! Хто контролює утилізацію відходів з МАФів, ми з'ясували

Одягайте гумаки, бо в парку калюжі з олії! Хто контролює утилізацію відходів з МАФів, ми з'ясували
  • Невеличких кіосків або МАФів розвелося у місті багато. 
  • У редакцію звернулася тернополянка, яка каже, що її дитина втрапила у цілу калюжу…жиру, вилитого МАФом у парку Шевченка. Жінка везла дитину у візочку, без…взуття, бо з нього капав жир. 
  • Як МАФи утилізовують відходи чи просто викидають все під кущі? Хто має контролювати їхню діяльність, ми з’ясували. 
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих і незалежних матеріалів.

До редакції «20 хвилин» звернулася читачка Вікторія.

Тернополянка розповіла, що, гуляючи у парку Шевченка, її півторарічний син погнався гратися із собачкою на газон, де вони вдвох потрапили у величезну калюжу вилитого відпрацьованого жиру.

Відео дня

Пані Вікторію цікавлять питання, яким чином видаються дозволи на розміщення таких точок, якщо вони виливають свої відходи прямо під найближчі кущі. Жінка хоче знати, хто перевіряє такі речі, як утилізацію відходів і правильну екологічну поведінку МАФів.

Санітарія – не їхній козир

Тернополянка Галина, яка стажувалася в одному із МАФів міста (всі дані є в редакції – прим. ред.), розповіла, що у таких кіосках є технічна вода в бутлях, якою все миють. Але, за словами жінки, продавцям після походу в туалет, який треба ще знайти, руки помити ніде. 

— І так, відходи зливають збоку, бо там є що мити, – каже пані Галина. 

Що пояснюють служби

Чому відходи на газоні? З цим питанням журналістка «20 хвилин» звернулася до Тернопільської міської ради. 

Речниця Мар’яна Зварич відповіла, що тимчасові споруди, які розміщені у парках, повинні мати укладені договори з КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» на утримання та прибирання прилеглої території, а також на вивезення твердих побутових відходів.

— Реагуючи на дане звернення, робоча група з питань обстеження тимчасових споруд, у яку входять працівники муніципальної інспекції міста та відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів обстежать дані об’єкти на предмет дотримання Правил благоустрою, — пояснює речниця.

Що кажуть екологи

Начальник Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Роман Нитка додає, що за знищення газону, дерев, забруднення довкілля різними відпрацьованими викидами, відходами діяльності МАФів, зокрема, той самої олії, вони можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

— Для цього нам потрібно встановити винну особу, яка забруднює чи забруднила довкілля. Якщо особа сама не зізнається у винному діянні, то ми направляємо відповідні документи у поліцію. Наша служба не вправі проводити слідчих дій, тому встановлювати вину мають саме у поліції, — каже начальник. 

Інакше, тобто коли про забруднення довкілля відомостей немає, МАФи перевіряти права не мають, оскільки всі вони на спрощеній системі оподаткування. За словами Романа Нитки, екологічна інспекція здійснює перевірки лише тих суб'єктів господарювання, що не на спрощеній системі. 

За коментарем про контроль діяльності МАФів, безпечності їхніх харчових продуктів, ми звернулися до Держпродспоживслужби. Щойно отримаємо його, одразу оприлюднимо. 
 

Юридична довідка:

Кодекс України про адміністративні правопорушення

 

Стаття 83-1. Порушення законодавства про захист рослин

Порушення законодавства про захист рослин:

1) поширення шкідливих організмів внаслідок порушення технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення;

2) екологічно не обгрунтоване здійснення захисту рослин;

3) неповідомлення (приховування) або надання неправдивої інформації про загрозу посівам, деревним насадженням, іншій рослинності відкритого та закритого грунту, а також продукції рослинного походження від шкідливих організмів;

4) завезення на територію України та реалізація засобів захисту рослин, а також речовин і сировини для їх виготовлення, що не пройшли державних випробувань і реєстрації;

5) ухилення від пред'явлення або непред'явлення засобів захисту рослин для проведення їх огляду, дослідження;

6) недодержання вимог нормативно-правових актів з питань захисту рослин, що призвело до пошкодження, погіршення стану рослин та якості продукції рослинного походження, а також забруднення довкілля, -

тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від десяти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Бодя Олегович

    Всім по..уй, ніби ви не знаєте де живете, і хто "править балом" ..., Ми тут раби , ми нічого не можемо змінити...Якби цього не- хотілось.
    Ті мафи взагалі треба спалювати і боротись з ними , але немає кому...
  • Надія Лук'янська

    Витовкти власників мордою в ту калюжу і згодувати ту жирну траву. Виродки. Воно живе і думає, що після нього вже ніхто не буде жити.
  • David Starr

    Скоро ці будки почнуть палити.
  • Андрій Станько

    Краса, правда?

    Olga Skrypets reply Андрій Станько

    Андрій Станько класссс.  А в цей час Надал дерева в парку саджає. Все для народу

    Надія Гульовська reply Андрій Станько

    Андрій Станько Страшно!!!😪

keyboard_arrow_up