Охочих багато, їдуть з усієї України! Як записати дитину на реабілітацію в міську лікарню?

Охочих багато, їдуть з усієї України! Як записати дитину на реабілітацію в міську лікарню?

Міська дитяча лікарня стала першопрохідцем у напрямку дитячої реабілітації та паліативної допомоги. Результати вражають як батьків, так і медиків. Працівники Центру реабілітації детально розповідають, хто може звернутися до них.

Вчасно простягнути руки помочі, підтримати, надихнути – так важливо, особливо, якщо мова заходить про діток. Наукою доведено, що як раніше розпочинається реабілітаційний процес, тим більші шанси на успіх. Раннє виявлення та корекція проблем у розвитку дитини дає можливість попередити появу подальших вторинних відхилень у розвитку, забезпечити максимальну реабілітацію, а для значної частини дітей відкриває можливості для повноцінного життя. А комусь знадобиться і паліативна допомога.

У Тернополі отримати такий вид підтримки можна у міській дитячій лікарні. Там працює «Центр медичної реабілітації та паліативної допомоги». Спеціалісти надають послуги за спеціальностями: фізична та реабілітаційна медицина, фізична терапія, ерготерапія дитяча неврологія, дитяча ортопедія, фізіотерапія, педіатрія, лікувальна фізкультура, спелеотерапія, паліативна допомога дітям, катамнестичне спостереження, постковідна реабілітація діток тощо. Центр реабілітації співпрацює з Міністерством соціальної політики України та надає послуги з реабілітації для дітей з обмеженими можливостями за замовленням міністерства, що свідчить про високий рівень реабілітаційних програм у закладі.

Відео дня

Робота в умовах війни

Попри війну робота Центру не припиняється, але є певні особливості, говорить медичний директор з реабілітації «Центру медичної реабілітації та паліативної допомоги» Майя Голяк.

– Ситуація лишається нестабільною, періодично звучать сигнали тривоги. Ми працюємо за тим самим принципом, що і до повномасштабного військового вторгнення росії на території України. За винятком гідротерапії, оскільки під час сповіщення про небезпеку потрібно швиденько забрати дитину, просушити і одягнути, на це йде час. Решта послуг відбувається у звичному режимі, – уточнює пані Голяк.

Скерувати у Центр може як педіатр, так і інший лікуючий лікар. Уже під час першого візиту до закладу уся команда спеціалістів оглядає дитину, з’ясовують усі моменти стосовно стану здоров’я і вже потім складають індивідуальний план лікування та реабілітації. У подальшому відстежують і контролюють ефективність результату.

– Надзвичайно важливо є участь батьків на всіх етапах реабілітації. Без неї просто нереально очікувати на колосальний результат, – продовжує співрозмовниця. – Батьки залучені до процесу, розуміють і виконують завдання, які дають спеціалісти. Якщо дитинка має певну складну проблему, то вона вимагає і серйозного підходу, періодичності виконання вправ і процедур, догляду та поведінки. Процес тривалий – він не обмежується стінами закладу, а й має бути продовжений вдома.

Під час війни на території області приїжджають багато жителів з інших регіонів країни. Вони потребують реабілітації, тож робота Центру є досить актуальною, продовжує директор міської дитячої лікарні Андрій Артимович.

– Центр ми створили минулого року. Цей напрям роботи був не настільки популярним в старій системі організації охорони здоров’я. Натомість сама медична реформа передбачає велику увагу до процесу реабілітації чи підтримки хворих. У процесі війни ми побачили ще більшу потребу. Адже у районах бойових дій є багато як дорослих, так і діток, які потребують допомоги саме такого реабілітаційного напрямку. Ще до війни ми були настільки потужними і успішними в цій сфері, що до нас на реабілітації приїздили діти із десятьох областей. Наразі ми продовжуємо удосконалюватися і бути помічними. Незважаючи на економічні виклики, спричинені війною, знаходимо можливості купувати реабілітаційну техніку, яка буде користуватися попитом. Ми беремо тільки те, що потрібно нашим пацієнтам. Тож недаремно, що послуги, які надаємо, є дуже популярними, – наголошує пан Артимович.

Багато переселенців

Серед пацієнтів останнім часом переважають внутрішньо переміщені особи. Це – діти і їхні батьки з тимчасово окупованих територій чи регіонів, де тривають активні бойові дії. Зважаючи ще й на літо, кількість пацієнтів стрімко зросла.

Для іногородніх діток забезпечується проживання, харчування та високоспеціалізована допомога.

Медичний директор з реабілітації «Центру медичної реабілітації та паліативної допомоги» – це, перш за все, командна робота. Працівники різного профілю з високим рівнем підготовки дають позитивний результат у реабілітації дітей.

– Наш Центр має фахових спеціалістів – є лікарі фізичної реабілітаційної медицини, лікарі–педіатри, неврологи та ортопеди. Також працюють фізичні терапевти, які працюють у медицині, але не мають медичної освіти. Є ерготерапевти та їхні асистенти. Психологи, психотерапевти, логопеди та дефектологи, – перераховує Майя Голяк.

Для того, щоб потрапити в Центр, варто дотримуватися наступного алгоритму. Перший крок – звернення до лікуючого лікаря – або це педіатр, або інший спеціаліст вторинної ланки.

Діти можуть отримати комплекс послуг, яких потребують. Є різні види терапії: індивідуальні заняття з фізичним терапевтом, ерготерапевтом із проведенням механотерапії, і кінезітерапії, м'язево-суглобових технік, гідротерапія, фізіотерапевтичні процедури тощо.

Найсучасніші методики

Лікарня постійно подає запити на збільшення бази медичного обладнання, без якого не обійтися. Така робота – у пріоритеті, і батьки дуже задоволені результатом, продовжує директор закладу.

– Завдання адміністрації – знайти кошти і можливість, аби поповнити нашу технічну базу. Попри війну фінансово долучається і міська рада. Тож ми маємо такий хороший результат, – каже пан Артимович.

Це якщо говорити про реабілітацію, а як щодо паліативної допомоги?

Остання – активна комплексна допомога тіла, розуму і душі хворої дитини із невиліковними хворобами протягом її життя, а також підтримка її родини. Вона спрямована на підвищення якості життя пацієнта. І починається, коли невиліковне захворювання тільки діагностовано і триває незалежно від того, отримує дитина спеціальну (спрямовану на лікування ) терапію чи ні.

У Центрі працює мультидисциплінарна команда, яка надає всі необхідні послуги. Підтримка має бути постійною – як фізично, так і психологічно. Працівники закладу стараються забезпечити все необхідне.

– Паліативна допомога – це не є робота одного дня. По суті, потрібно забезпечити постійний супровід дитини, починаючи від моменту встановлення складного діагнозу і супроводу малечі фактично протягом всього її життя. Ми тримаємо постійний контакт із батьками, виїжджаємо додому, у телефонному режимі постійно з’ясовуємо, що дитина потребує, – каже Майя Голяк.

Лишень у Тернопільській громаді паліативну допомогу отримують 80 дітей.

– Наш заклад був першим в області, який уклав із НСЗУ договір щодо надання таких послуг. Нині є спроби інших закладів також цим займатися. Маючи досвід, ми готові бути партнерами та співпрацювати. Адже робота буде постійно і безперервно. До особливих діток потрібен особливий підхід. Оскільки ми є законодавцями роботи в такій сфері, готові ділитися позитивним досвідом із колегами, – уточнює Андрій Артимович.

Дуже важливо, щоб батьки у ранньому віці звертали увагу на дітей, спостерігали за їх психомоторним і мовним розвитком та самостійно виявляли певні порушення (утримування голівки, перевертання, стеження за предметами очима, маніпуляція з предметами, непосидючість, повільний або поганий розвиток мови, загальної моторики, часті інфекції, судомні напади, обмеженість запасу загальних понять тощо), що дасть можливість за допомогою фахівців Центру провести відповідну корекцію та повернути дитину до повноцінного життя.

Безкоштовні консультації столичних спеціалістів

Кваліфіковані спеціалісти з Інституту серця Міністерства охорони здоров'я України їдуть у Тернопільську міську дитячу лікарню, аби проконсультувати вас із питань кардіології, інтервенційної кардіології, інвазивної електрофізіології, рентгенендоваскулярної діагностики та лікування, хірургії серця і магістральних судин, судинної хірургії, трансплантології і поєднаних галузей та медичної реабілітації.

У такий складний час у вас є можливість у Тернополі пройти консультацію у найкращих фахівців України.

29 липня. З 8.00.

Для запису телефонуйте за номером телефону: +380962081722.

Тернопільська міська дитяча лікарня працює, аби наші дітки були здорові та щасливі!

 

Коментарі

keyboard_arrow_up