Що варто зробити для дітей восени: чи пити вітаміни і що робити, аби не хворіти?

Що варто зробити для дітей восени: чи пити вітаміни і що робити, аби не хворіти?

Медики радять в осінній період приділити максимальну увагу, аби зміцнити імунітет дитини перед зимою. Що потрібно виконувати і чого не варто робити? Читайте в матеріалі.

 Другий місяць осені, час, коли організм, особливо дитячий, чи не найбільш вразливий до зміни погоди, зростання фізичних і розумових навантажень та інших факторів. Осінній синдром, про який так часто говорять дорослі, насправді дуже виражений і в дітей.

На зміну сонячним дням прийшли пронизливі вітряні дні, які стали значно коротшими. А скорочення світлового дня, як відомо, викликає зниження в організмі вмісту гормону серотоніну. Його ж називають «гормоном щастя». У результаті, як дорослі, так і  малюки частіше дають негативну оцінку оточення світу. Тому найближчий супутник осені – депресія, відзначає лікар-педіатр педіатричного відділення №3 КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Галина Ганчик.

Відео дня

– Не дивуйтесь, у дітей також буває депресія. Крім того, осінь – це і час загострення різних хронічних недуг. «Прокидаються» бронхіти, пневмонії, гастрити, холецистити, панкреатити, захворювання серцево-судинної системи, з’являються нові несподівані недуги, – говорить вона. – Надто часто спостерігаємо запалення дихальних шляхів, яке пов’язане з різкими передами температури: було спекотно, стало холодно. Ослаблений організм не може впоратися з холодним повітрям, саме тому починають виникати застуда та інші захворювання. Саме в цей час дуже актуальна профілактика застуди у дітей. Багато хто з малюків йдуть перший раз у дитячий садочок або школу, а в зв’язку з цим кількість хворих збільшується в рази.

Що робити, аби не захворіти

Що ж робити задля профілактики? Аби не захворіти і зміцнити імунітет дитини перед зимою? Про це часто запитують батьки у педіатрів.

– Кожен день, не дивлячись на погоду (чи то світить сонце, чи то падають сніг або дощ), дитина має перебувати на свіжому повітрі. Щонайменше дві години, а то й більше. Бажано годину до обіду, а другу – після обіду. Більше краще, менше – ні. Важливим методом профілактики є вживання вітаміну Д. Зараз сонця дуже мало, ділянки шкіри більше закриті, тому мусимо штучно давати вітамін Д у таблетках чи краплях, залежно від віку, – радить пані Ганчик. – Слід враховувати і те, що восени вранці і ввечері прохолодно, а вдень може бути по-літньому тепло. Тому слідкуйте за тим, щоб дитина була одягнена по погоді. Не кутайте, але одягайте малечу таким чином, що якщо буде жарко, то верхній одяг можна буде зняти і навпаки. Перегрів, а потім різке охолодження, сприяють захворюванням.

Яке повинне бути харчування

Осінь — це період, коли наш організм запасається енергією, щоб у всеозброєнні зустріти холодну зимову пору. Організм по-різному витрачає енергію в різні пори року. Восени підвищується загальне споживання калорій за рахунок жиру та простих вуглеводів. У період адаптації дітей у школі чи садку, у раціон дитини потрібно включати овочі і фрукти нового врожаю.

– Ми вже маємо коренеплоди, капусту, гарбуз, болгарський перець, яблука, груші, айву. Всі ці продукти запобігають виникненню авітамінозу, зміцнюють імунну систему, містять біологічно активні речовини, що так потрібні зростаючому організму, харчові волокна, що нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, а також полісахариди, які підтримують нормальну мікрофлору кишківника. Овочі та фрукти підвищують рівень гемоглобіну, результативно лікують простудні захворювання на будь-якій їх стадії. Солодощі бажано замінити на будь-які ягоди – сухі або свіжі (калинку, журавлину, малинку, шипшину, лохину, горобину). Це буде надто корисним. Корисним перекусом для дітей будуть горіхи.

 Активно працює мозок, тому останні повинні стати невід’ємними в раціоні дитини. 50 грамів на день – обов’язково, продовжує педіатр.

Лікар радить давати дітям натуральні соки, чаї з плодів шипшини, калини та горобини. До раціону малечі також варто додати моркву, картоплю, боби, капусту, квасолю, зелену цибулю, шпинат і горох. Усі вони корисні для активності головного мозку. Добре готувати з них салати, пюре, муси, соки, варіть компоти, вживайте свіжими. Якщо ви надаєте перевагу салатам, то заправкою обирайте рослинну олію. Заморозьте свіжі фрукти, овочі і ягоди, щоб взимку можна було додавати у страви для дітей. І обов’язково стежте за достатнім споживанням води, чистої, джерельної. Не соків та компотів, а простої води.

Скільки спати і вчити уроки

Для будь-якого організму, і дитячого також, важливе правильне чергування фізичної та розумової активності. Зверніть увагу на таблицю рекомендацій спеціалістів, скільки часу потрібно відводити на домашнє завдання, відпочинок тощо.

– Якщо говоримо, наприклад, про семирічного, то на виконання домашніх завдань потрібно витрачати не більше години, активний відпочинок – три з половиною, пасивний – дві з половиною. І нічний сон – не менше 11 годин, – говорить Галина Ганчик. – Ми не рекомендуємо в перші два місяці осені вести дитину в різні секції, важливо дати їй адаптуватися до зміни режиму дня, шкільного навантаження. Коли справи йдуть добре, коли нема розладів травлення чи інших проблем, пов’язаних з іншими функціями організму, тоді можна відвідувати додатково гуртки чи спортивні секції.  

Головні болі і втома можуть бути пов’язані з поставою. Стежте за тим, щоб син або донька рівно тримали спину під час виконання домашнього завдання, а також носили шкільний рюкзак завжди на обох плечах. Зберігати активність і хороший настрій дитині допоможе міцний імунітет. Для його підтримки потрібні заняття фізкультурою.

 Чи потрібні полівітаміни

Крім того, медики відзначають психосоматичні розлади на фоні першого відвідування дошкільного чи загальноосвітнього навчального закладу. У 80% випадків батьки самостійно можуть впоратися із ситуацією. Якщо є розлади психоневрологічного характеру, чи дитина має інвалідність, у такому випадку потрібна корекція спеціаліста. Аби малеча без стресу, погіршення стану здоров’я пішла в колектив.

Полівітаміни самостійно купувати не варто, наголошує педіатр. Їх призначають лікарі лишень за потреби.

– Коли є проблеми в роботі органів травлення чи органів дихання, анемії, вроджені патології, тоді ми даємо синтетичні полівітаміни, – говорить спеціаліст. – Коли ж у дитини правильне та збалансоване харчування, повноцінний і адекватний режим дня, у неї нема супутніх захворювань, то і нема сенсу купувати полівітаміни.

Варто наголосити і про використання противірусних засобів. Доказових ліків від вірусів немає, наголошує Галина Ганчик. За її словами, ситуація з пандемією коронавірусу показала, що наш фармацевтичний ринок не зміг представити жодних дієвих препаратів, які дали б можливість захистити від ковіду.

– Так само і грип, і аденовірус, і інші гострі респіраторні вірусні інфекції. Немає таблетки, яка би діяла стійко проти них. Рослинні, синтезовані чи штучні лікарські засоби… На мою думку, імунітет краще бореться з різними недугами, коли він дозрілий та зміцнений. Активно формується імунітет в період від 4 до 6 років. Тому такі дошкільнята найбільш потерпають від ГРВІ, - наголошує педіатр.

Оскільки ми далі продовжуємо жити в карантинних умовах, а пандемія не завершилася, важливо звернути увагу і на дотримання правил гігієни. Мити руки після приходу з вулиці, магазину чи навчального закладу, після відвідування туалету – потрібно обов’язково. Демонструйте на власному прикладі, вчіть правильно мити руки. Важливо – не давати дітям антисептики, краще – все ж таки помити руки з милом під проточною водою. На фоні використання антисептиків, тернопільські медики відзначають ряд шкірних захворювань у малюків, пов’язаних саме з використанням різних антисептичних засобів.

І на кінець, чи не найбільш головним аспектом для кожної дитини є атмосфера в родині, коли ранок починається з тепла, ласки та посмішки. Тому даруйте одне одному лише позитивні емоції. А гарним джерелом серотоніну восени може бути горнятко ароматного какао. Хай усі дітки будуть здорові!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Елена Бойко

    Я для профілактики час від часу п'ю настій шипшини, в ньому багато вітаміну С. Взагалі хворію не часто, а якщо вже починається кашель і нежить, то відразу лікую, щоб уникнути ускладнень. Дуже допомагає німецький препарат "Умкалор". З ним одужую набагато швидше.
  • Татьяна Коваленко

    Я доньці особливо не даю жодних вітамінів, ну хіба що аскорбінку та Альпікол у міжсезоння. Тим самим підвищую імунітет, і хворіти стали рідше і менше за термінами.
  • Марина Лашина

    В нас, особливо перед простудним сезоном, все в ході. І цитрусові, і шипшина, і мед. А останні два роки, за порадою педіатра, ще Альпікол приймаємо для зміцнення імунітету. Засіб натуральний та без побічних дій. Тому доньці його даю без побоювань.
  • Людмила Колесникова

    Нещодавно переїхали у Білу Церкву та вже знайшли собі тут педіатра у клініці ЦСМ https://klinika-bilacerkva.com.ua/pediatr/ сподобалося, що лікар не казав купити якусь купу недешевих вітамінів у аптеці. Натомість були поради щоденно багато часу проводити на свіжому повітрі, налагодити раціон так, щоб у ньому кожен були овочі, фрукти, забезпечити дитині помірні фізичні навантаження (зарядка вранці - це мінімум, що можна зробити), подбати, щоб дитина спала не менше 8-9 годин. З того, що можна придбати в аптеці - вітамін D))) Згодна з Polina Daineha - чай з шипшиною та медом, то смакота :)

keyboard_arrow_up