Пацієнти просять врятувати від закриття єдину на Заході лабораторію, де виготовляють жорсткі лінзи

Пацієнти просять врятувати від закриття єдину на Заході лабораторію, де виготовляють жорсткі лінзи

Єдину в Західному регіоні лабораторію контактної корекції зору, яка працює у "Тернопільській університетській лікарні" хочуть ліквідувати. Саме тут пацієнти, які мають проблеми із зором, можуть отримати виготовлені індивідуально під них жорсткі лінзи. Як пояснюють працівники лабораторії, після закриття, чимало пацієнтів можуть стати інвалідами по зору. Керівник університетської лікарні каже, рішення про ліквідацію вимушене, а самі лабораторії не місце на базі лікарні. 

Про проблему журналістці “RIA плюс” розповів один із пацієнтів лабораторії пан Сергій (прізвище редакції відоме, але на прохання чоловіка не вказуємо - прим. ред). 

- Мова йде про університетську лікарню. Там відбувається реорганізація і під скорочення потрапила лабораторія контактної корекції зору, - розповідає чоловік. - Лабораторія працює уже більше тридцяти років. 

Чоловік розповідає, що ще у 88-му році у 9-му класі йому окуляри замінили на жорсткі лінзи і відтоді він носить лише їх. М’яких лінз тоді не було, зараз їх купити взагалі не проблема, бо вибір є у кожній аптеці. А от із твердими лінзами проблема. 

Відео дня

- Це ручна ювелірна робота, їх для кожного пацієнта індивідуально виготовляють, - каже пан Сергій. - Обслуговуюсь там не лише я, а й дружина та діти. І в лабораторії взагалі тисячі пацієнтів, яким потрібні жорсткі лінзи, а її закривають, навіть не порадившись ні з ким. І виходить, що ми - пацієнти, залишаємось без лінз, бо більше таких лабораторій у місті немає. 

Дали час до 9 вересня

Працівники лабораторії розповіли, що про закриття почали говорити в кінці 2018-го року. Але конкретних дій не було, лабораторія продовжувала працювала. Працівники за підтримкою зверталися в обласне управління охорони здоров’я, там запевняли, що лабораторія є у штатному розкладі лікарні і, що закрити їх непросто. 

- І в обласній раді нас запевняли про те ж, але тим не менше, 5 липня 2019-го одноосібно генеральний директор університетської лікарні прийняв рішення та видав наказ про ліквідацію лабораторії, - каже доцент, кандидат меднаук, лікар-офтальмолог вищої категорії Тетяна Табалюк. - Нам дали час до 9 вересня. Пояснень немає. І чим таке рішення мотивує Василь Бліхар (головний лікар - прим. ред) ми не знаємо. Іноді він нам закидав, бо ми намагалися знайти з ним спільну мову, що в нас старе обладнання на якому давно уже ніхто ніде не працює.

Як пояснює пані Тетяна, обладнання лабораторії справді не нове, але працівники щороку говорили про цю проблему, проте їх не чули. Тому вони виходять із ситуації, як можуть. 

- Але ми працюємо із новими матеріалами, з яких виготовляють лінзи, з новими субстанціями, - пояснює лікар. - І наші лінзи виглядають на рівні. Певні наші методики корекції ми представляємо у світі і ніхто із спеціалістів не відрізнить, що ця лінза виточені на старішому обладнанні. 

Стануть інвалідами 

У лабораторії працює чотири працівники. За роки роботи у лабораторії більше 15 тис пацієнтів. З них близько 30% носять жорсткі лінзи і кожних два роки їм виготовляють нові та проводять диспансерний нагляд. Жорсткі лінзи можуть допомогти при захворюванні рогівки, після наслідків травм чи операцій. 

- Навіть, якщо людині зроблять трансплантацію рогівки, то все одно залишається астигматизм, який не можна виправити окулярами, тому таким пацієнтам потрібні жорсткі лінзи, - пояснює лікар. 

Таких лабораторій, разом із тернопільською, є чотири: у Києві, Харкові та Одесі. Для пацієнтів обслуговування в інших містах може бути занадто дорого і незручно. Якщо лабораторію закриють, то пацієнти не матимуть альтернативи, куди б можна було звернутися у Тернополі чи в містах поблизу. І більшість може отримати інвалідність по зору. 

- Ми написали лист на голову райради, депутатів, пройшли економічну комісію, - каже пані Тетяна. - Згідно із статутом, такі рішення про закриття можуть приймати лише на сесії обласної ради. І депутати можуть вплинути на рішення головного лікаря, але допоможуть вони.

Створили петицію

Не ліквідовувати лабораторію працівники та пацієнти намагалися переконати медкомісію. Засідання відбулося 16 серпня. На медкомісії Василь Бліхар пояснював, що лікарня належить до третинного рівня надання меддопомоги, а реабілітація не входить у перелік послуг. Лише спеціалізована допомога, за яку заклад отримуватиме гроші від Нацслужби здоров’я з наступного року. Тому утримувати лабораторію не зможуть, а ліквідація - вимушене рішення. 

- Моя позиція така: на рівні Тернопільської університетської лікарні цей відділ є недоречним, - сказав на комісії пан Бліхар. - Де його зробити? Давайте вирішувати це на рівні обласної ради. 

Медкомісія одноголосно погодилась, що на базі лікарня лабораторія працювати не зможе. Але депутати проголосували за можливість збереження послуги і тепер обласне управління охорони здоров’я має напрацювати варіанти рішень, щоб у Тернополі продовжували виготовляти жорсткі лінзи. 

Коментувати ситуацію після засідання головний лікар університетської лікарні Василь Бліхар відмовився. 

Працівники та пацієнти лабораторії надіються на підтримку людей і створили на офіційному сайті Тернопільської обласної ради електронну петицію: “Просимо зберегти лабораторію контактної корекції зору у складі комунального некомерційного підприємства "Тернопільська університетська лікарня" Тернопільської обласної ради та відстояти право тисяч наших краян на повноцінний зір!”. До кінця голосування залишилось ще 79 днів, проте станом на 19 серпня петиція уже набрала 512 з необхідних 500 голосів. Тепер чекають на відповідь. 

До речі, на офіційному сайті уже опублікували інформацію про початок розгляду петиції. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up