Без направлення лікаря перебування у стаціонарі буде платним: які ще зміни чекають на тернополян

Без направлення лікаря перебування у стаціонарі буде платним: які ще зміни чекають на тернополян

Лікування у медичних закладах міста та країни загалом має докорінно змінитися уже з початку 2020 року. Восени  місцеві лікарні мають розпочати процес підписання угод з Національною службою здоров’я. Які зміни чекають на тернопільських пацієнтів та медиків, дізнавалися «20 хвилин».

Питань про те, як саме будуть впроваджувати медичну наступний етап медичної реформи предостатньо як у пацієнтів, такі і навіть самих медиків.

- З нового року, кажуть, що платити будемо за все, навіть за стаціонарне лікування. Наші люди і так бідні, хто піде в лікарню?! Будь вдома вмирати, - обурюється Світлана Ружницька.

Стосується вторинної ланки

Жінці – 53, і вона за станом здоров’я часто відвідує лікарів. Та пані Світлана – не одна з тих, хто хоче отримати чіткі відповіді на питання, за що тепер будуть платити пацієнти, чи зможуть потрапити у лікувальний заклад тощо. Власне, щоб розставити усі крапки над «і», редакція «20 хвилин» спробувала систематизувати усі основні зміни з допомогою урядових джерел, офіційних інтернет-сторінок МОЗ та з роз’ясненнями місцевих експертів.

Відео дня

Отже, завдання номер один для міністерства – це нова трансформована система охорони здоров’я в Україні. Ми всі стали свідками реформування первинної ланки медицини. Більшість із нас мають укладені декларації із сімейним лікарем, незалежно від місця реєстрації та проживання. Спочатку були труднощі, але розібралися та впоралися. Наступний етап – це реформування вже вторинної ланки, по-суті це стосується надання медичної допомоги у стаціонарах, паліативна допомога, допомога по вагітності та пологах.

Для цього медичним закладам потрібно вже розпочати роботу — автономізуватися, закупити комп’ютери та необхідне обладнання. Успіх у новій системі залежатиме від потужного старту в 2020 року, буквально три тижні тому заявляла основна реформаторка охорони здоров’я Уляна Супрун.

Із 2020 р. заклади охорони здоров’я всіх рівнів переходять на нову модель фінансування, згідно з Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». У межах програми медичних гарантій (гарантованим пакетом послуг) медичні послуги будуть оплачуватися Національної службою здоров’я України (далі - НСЗУ) за прямими договорами з медичними закладами. Люди не повинні хвилюватися через те, що вони покриватимуть всі витрати. За них це має зробити держава.

Прихильник медичної реформи, директор державного некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Андрій Артимович зауважує, що фактично наступний етап – це є впровадження державного медичного страхування.

- Ми отримуємо певну медичну допомогу, яку оплатить за нас держава. Тобто ті ціни, що звучать сьогодні (за апендицит, аналізи тощо), є від закладу до держави, а не до пацієнта. Лікарні будуть змушені так вибудувати свою економіку, щоб за ці гроші можна було надати ту допомогу населенню, яку воно потребує. Держава готова платити за послуги, які отримує пацієнт, а не за кількість ліжок у закладі. Скільки пацієнтів – стільки й грошей. Тому основне завдання адміністрації закладів – думати, що робити, аби люди прийшли саме до них. Репутація, географічна віддаленість, комфорт – ось складові, які будуть визначальними. Лікарня стає своєрідним супермаркетом медичних послуг. Тому, якщо думати про ефективний менеджерський підхід до управління, заклад процвітатиме. Якщо ні – то в нас уже були приклади, коли установи не витерпіли випробування часом. Система працюватиме так, що «гроші йтимуть туди, де є пацієнт, - каже він.

Система реформування галузі охорони здоров’я, як наголошує пан Артимович, давно працює у країнах зі схожим типом розвитку економіки. Про її ефективність свідчить задоволеність послугами населення Польщі, Хорватії, Литви, приміром, каже він.

Перелік послуг озвучать восени

- Держава бере на себе зобов’язання, що вона забезпечить пацієнтам усі життєво необхідні послуги і решту послуг, на які вистачить коштів, - говорить лікар. – Щороку перелік послуг будуть оновлювати, залежно від економічного стану держави.

Як і зараз, так і раніше, у різних ЗМІ публікували переліки послуг, які будуть безкоштовними. Однак наголосимо, що кінцевий список ще не затверджений!

До слова, саме на офіційному сайті МОЗ знаходимо інформацію про те, що восени мають презентувати перший в історії України гарантований пакет медичних послуг. Він включатиме послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної допомоги, а також екстрену, паліативну та реабілітаційну допомогу, запевняє заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

За нової моделі, пацієнти зможуть вільно вибрати медичний заклад та лікаря, у якого вони хочуть лікуватися, а НСЗУ оплатить ці послуги за пацієнта без посередників. Проте будуть діяти і певні правила.

Щоб безкоштовно – є правила

Отримати доступ до спеціалізованих та інших медичних послуг у рамках програми медичних гарантій, які гарантовано оплатить НСЗУ, з 2020 р. пацієнти зможуть з електронним направленням від сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Окремо будуть визначені випадки, коли можна буде звернутися до вузькопрофільного спеціаліста напряму (наприклад до гінеколога чи психіатра). Програма медичних гарантій є частиною Закону «Про державний бюджет на 2020 рік», відповідно, має щорічно ухвалюватися Верховною Радою України.

- Якщо пацієнт не дотримується маршруту і самостійно звертається в заклад без скерування сімейного лікаря, він, звісно, зможе отримати її, але за власний кошт, згідно з тими розцінками, які будуть представлені в закладі, - говорить лікар. – Я не бачу наразі потреби у пацієнтів звертатися в заклади самостійно без направлення лікарів, адже, отримавши вибіркове обстеження чи консультацію, людина здоровішою не стане. Їй потрібно буде самостійно прийняти те рішення, яке мали б прийняти ті, хто отримують за це зарплату.

Будуть послуги, які не ввійдуть у перелік послуг державних медичних гарантій. Але вони не будуть пов’язані із наданням невідкладної медичної допомоги, наголошує пан Артимович. Це також не буде стосуватися забезпечення тривалості життя людини.

- Перелік послуг і ціна визначатимуться для закладів щорічно. Наразі розроблені прайси, але вони ще не затверджені остаточно. Ще раз повторюся: держава платитиме закладу за те, що туди прийшов пацієнт, а не пацієнт повинен заплатити лікарні! Люди повинні перестати бояться ринкових відносин. Не буде таких обставин, що людну змусять платити, якщо вона йде за маршрутом пацієнта, - каже Андрій Артимович.

Безкоштовні ліки для пацієнтів

Наразі приватні лікувальні заклади міста також зацікавлені в тому, щоб приєднатися до програми НСЗУ. У випадку підписання договорів, вони зможуть надавати пацієнтам безкоштовно ті послуги, які гарантує та оплачує держава. А це непогана перспектива! Якщо в переліку послуг за окремі буде цифра «0», чи звертатиметеся в приватну клініку? Відповідь очевидна.

Щодо аналізів та додаткових обстежень, їх перелік також визначатиме держава. Вона наразі виходить з мінімальних потреб.

- Основний ресурс, звісно, мусимо скерувати на надання невідкладної допомоги. Адже це – пріоритет, - каже співрозмовник.

Ще один важливий момент  - це програма "Доступні ліки". Тобто пацієнт, потрапляючи у лікувальний заклад, зможе отримати частину медикаментів безкоштовно.

- Ліки будуть закупляти за тою ж програмою державних медичних гарантій. Людина, яка зареєстрована у сімейного лікаря, була у вузького спеціаліста, отримала всі направлення, вона зможе отримати безкоштовно необхідні їй ліки. В онлайн-режимі можна відстежити всі кроки пацієнта, ні на якій ланці редагувати ці дані не зможуть. За кордоном існує така практика, що, якщо людина загубила частину ліків з тих, що отримала, ніхто їй нові не дає. Решту вона мусить докупити сама, поки не отримає нове направлення. Лікар чітко розраховує потребу пацієнта. Я що вона міняється, медик коригує дані, - пояснює пан Артимович. – Тому ми прогнозуємо, що різко зменшиться мережа аптек.

Зникне явище "подяк"?

Без скерування сімейного лікаря перебування у стаціонарі теж буде платним.

Оздоровлення населення – ще один крок, на який також націлені реформатори. Люди повинні зрозуміти, що їхнє здоров'я – у їхніх руках. Тому держава зацікавлена у якісній профілактичній компанії.

Буде чітко регламентований перелік дій, яких дотримуватимуться лікарі.

Крім того, мають зникнути явища "подяк" у кишені, каже Андрій Артимович. Адже заклади будуть зацікавлені в тому, що все було чесно і прозоро. Якщо лікар вдається до певних незаконних дій, значить, він не виконує умови договори із НСЗУ.

- Якщо є підтверджені скарги від пацієнтів, спеціально створена комісія розглядає питання по зменшенню його зарплати, а при  повторенні випадків – звільнення з місця роботи. Загалом же у договорі із НСЗУ чітко прописано – три фактично підтверджені скарги про хабарництво у закладі, і держава забирає його фінансування на цілий рік. Тому адміністрація та працівники будуть зацікавлені в тому, щоб таких негативних явищ не траплялося.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Рапрапр Рпарап Прапр

    Толку было бы с этого лечения, могут только покалечить и неправильно сложить в БСП.
  • Пустило

    Хир там я кому буду платив,в нас лікування безкоштовне по конституції,най но хто попробує шось вимагати то получит в писок,на 5 тис.зарплати ше плати їм,ая зараз.
  • марина

    Марта я з тобою солідарна  працюючи в одному відділенні ми побачили все
  • Марта Паюл

    Ось тому я завжли ходжу в приватну клініку, оперувалася також в приватній, виййшло дешевше ніж в державній.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up