У Тернополі всіх знову вдягають у маски! За скільки їх продають і які правила ще варто знати?

У Тернополі всіх знову вдягають у маски! За скільки їх продають і які правила ще варто знати?
  • На час дії воєнного стану в Україні призупинили дію деяких карантинних обмежень, зокрема і масковий режим. Понад два роки носіння масок у громадських місцях було обов'язковим. Тепер ВООЗ радить відновити це правило через зростання захворюваності.
  • Ми також порівняли, скільки коштують захисні маски в аптеках та магазинах. Дивіться графіку.

Уряд продовжив карантин до 31 грудня на всій території України. Однак на час дії воєнного стану призупинили деякі обмеження.

Так, в Україні вже не застосовують рівні епідеміологічної небезпеки. Обов'язковий масковий режим у громадських місцях скасували. Це обмеження має лише рекомендаційний характер. Скасована в необхідність мати COVID-сертифікат для відвідування ресторанів, закладів культури тощо. Також скасували вимогу мати сертифікат для поїздок між регіонами.

Захворюваність зростає

З настанням похолодання рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію в області почав стрімко зростати. Ми проаналізували щоденні дані Тернопільського обласного центру контролю та профілактики захворювань. На графіці добре помітно стрімке зростання нових хворих. Якщо на початку літа виявляли всього по кілька нових хворих, то тепер в день маємо по кілька сотень. Менше хворих виявляють лише на вихідних, коли проводять менше тестувань. Це добре помітно на графіках.

Відео дня

Загалом від початку літа в області 9276 нових хворих. З них майже третина з Тернопільської громади – 3067 осіб.

Зростає і смертність від коронавірусу. Тривалий час влітку не зафіксували летальних випадків внаслідок COVID-19. Однак тепер кількість померлих почала зростати.

20 вересня в області виявили новий рекорд захворюваності. 510 нових хворих на коронавірус. Це найбільший показник за останні місяці.

Повертають масковий режим

Масковий режим не є обов’язковий на державному рівні. Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час брифінгу 19 вересня запевнив, що Міністерство охорони здоров’я не планує вводити профілактичні обмеження, зокрема наявність COVID-та масковий режим у громадських місцях. сертифікатів

Однак міський штаб з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру Тернополя вирішили повернути карантинні обмеження. Відповідне рішення прийняли під час засідання, 21 вересня. 

Серед головних рішень, які набирають чинності з 22 вересня 2022 року – масковий режим у громадських місцях, магазинах, транспорті. У школах директори самостійно прийматимуть рішення, чи запроваджувати масковий режим.

  1. Забезпечити дотримання маскового режиму у місцях масового скупчення населення, громадському транспорті, торгово-розважальних центрах, магазинах, закладах громадського харчування, закладах культури і мистецтв, релігійних установах.
  2. Забезпечити роботу водіїв та кондукторів на маршрутах використовуючи засоби індивідуального захисту (захисні маски, респіратори).
  3. Здійснювати перевезення пасажирів виключно в захисних масках (респіраторах).
  4. Здійснювати щоденну профілактичну дезінфекцію громадського транспорту, задіяного до перевезень пасажирів. 
  5. Рекомендувати працівникам закладів освіти (шкіл) приймати самостійно рішення щодо запровадження маскового режиму для дітей, віком від 12 років та працівників закладу, беручи до уваги стан захворюваності.
  6. Організувати належним чином освітній процес відповідно до вимог чинного законодавства (постанови головного державного санітарного лікаря від 06.09.2021р. №10 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).
  7. Забезпечити належну  якість повітря приміщень в закладах освіти.
  8. Забезпечити неухильне подання інформації до ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ» щодо кількості відсутніх дітей в закладах освіти, кількості закритих класів, закладів.
  9. Під час Богослужінь у храмах дотримуватись маскового режиму та інших санітарно-протиепідемічних вимог, згідно з вимогами чинного законодавства. При здійсненні релігійних обрядів використовувати одноразовий посуд або використовувати засоби для дезінфекції Літургійного посуду.

А як вважаєте ви, чи потрібно повертати масковий режим? Проголосуйте!

Опитування

Чи потрібно повертати масковий режим у Тернополі?

Скільки коштують маски

Ми порівняли, скільки коштують маски у різних мережах аптек та у магазинах. Маску респіраторного типу в ми знайшли лише в одній з чотирьох аптек.

Коштують звичайні маски 1,5 – 2,5 грн за штуку. У деяких закладах їх продають упаковками по кілька штук. Ціни дивіться на графіці:

Також купити захисні маски можна і в супермаркетах. Їх там продають переважно упаковками. Ми знайшли цілі коробки захисних масок по 50 штук.

Для порівняння, на початку пандемії вартість масок була «космічна». Звичайні хірургічні маски продавали за 10–20 гривень за штуку, а респіраторного могли коштувати і 100 гривень за штуку.  

А ви маєте захисні маски? Як вважаєте, чи запровадять масковий режим знову? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • VITALYA F

    А те, що може впасти народжуваність при такому масковому режимі нікого не турбує ?

    Хто і як перевірятиме дотримання носіння маски вдома? 7я це не що інше як розплідник тої зарази! А як дитину робити будучи в масці сам і дружина - теж??? А у роті може бути всяка зараза - і герпес теж!
  • Наталія Хомишин

    Ну закон 4142 пропхали....а тепер будуть вводити в дію,саме на старті сезон похолодання....
  • Zoranui zoranui

    роблять вкиди пробують грунт
  • Віталій Шумський

    Скільки вже було коментарів від людей, всі проти. Так ні, вони, падлюки, вирішили. Чого вам, гниди, не йметься? Залиште людей в спокої.   Одягніть на СВОЇ рила 10 масок, падлюки.

keyboard_arrow_up