У Коропці звільнилися всі працівники лікарні. Директор просить небайдужих зібрати гроші їм на зарплати

У Коропці звільнилися всі працівники лікарні. Директор просить небайдужих зібрати гроші їм на зарплати
  • Пост про те, що із місцевої лікарні звільнився весь персонал, опублікував головний лікар КНП "Коропецька лікарня Коропецької селищної ради".
  • Чоловік просить по можливості допомогти коштами небайдужих, щоб заплатити людям зарплату, яку заборгувало підприємство. 
  • Колишні працівники кажуть, що будуть відстоювати свої права на зарплату  в судах. 

Із 20 січня 2020 року колишній комунальний медичний заклад Коропецької селищної ради перейшов на фінансування Національної служби здоров'я України та став комунальним некомерційним підприємством "Коропецька лікарня Коропецької селищної ради". 

Раніше тут надавали стаціонарно-поліклінічну допомогу. Після переформатування заклад став фактично поліклінікою. 

Проте зараз медустанова існує лише на папері. Насправді медустанова припинила свою діяльність через звільнення усіх працівників. Ті ж пішли, бо більше не могли працювати без зарплат. Останні гроші отримали ще наприкінці березня. 

Відео дня

1 квітня КНП "Коропецька лікарня" уклала контракт з НСЗУ на співфінансування із громадою. ОТГ має дофінансовувати бюджет лікарні на 40%. Також установа уклала єдиний пакет послуг “Амбулаторно-поліклінічна допомога". За ним отримала смішне фінансування - 3 562 гривні на місяць. Цих коштів не вистачає навіть на зарплату однієї медсестри, каже керівник закладу.

Збирають кошти на зарплати

У місцевій спільноті "Коропець-інфо" керівник некомерційного підприємства Степан Дворський звертається до небайдужих із проханням про допомогу медзакладу. 

- Шановні коропчани, жителі навколишніх сіл, ви знаєте, яка ситуація склалася з фінансуванням нашої лікарні. Від НСЗУ лікарня отримує щомісяця 3562 грн,цього дуже мало, - пише він.  - Після двох місяців роботи,не отримавши ні копійки заробітної плати (кошти від НСЗУ пішли на сплату податків), усі працівники звільнилися, їм досі не виплачена зарплата. Якщо хтось може чимось допомогти - будемо дуже вдячні. На папері лікарня ще існує,якщо буде фінансування вона може працювати, лікувати людей.

Чоловік також подає номер карткового рахунку, на який просить відсилати допомогу. 

"Останні гроші отримали в березні"

У червні три десятки працівників лікарні написали заяви на звільнення. З того часу керівництво мало знайти гроші, аби оплатити їхню роботу. Але вже липень, а питань у цій історії досі більше, ніж відповідей. Медики далі чекають...

- Нам не дали відпускні, не дали розрахункові. Не виплатили й зарплати за квітень і травень, - розповідає старша медсестра закладу Марія Куриляк. - Серед колишніх працівників є жінка, будинок якої затопило, коли в селі сталася негода. Вона сама з трьома дітьми. І всім байдуже на це. Всім взагалі діла до нас немає. Коли ми проходили переформатування, то влада божилась, що збереже лікарню, а зараз що?

Як розповідає жінка, зараз у Коропці є амбулаторія загальної практики сімейної медицини, яка підпорядковується Монастириській центральній лікарні, але і їх поліклініка має право на існування. 

- Тут у 2018-2019 надавали стаціонарну допомогу, - каже пані Марія. - Закупили нове обладнання, зробили ремонти. І воно непогано, бо в селі багато людей старшого віку. Їм часто потрібно чи то виміряти тиск, чи колоти укол. Зараз сталось, як сталось. Ми нічого не можемо зробити з тим. Просто хочемо, щоб нам повернули гроші, які ми заробили. Нам обіцяли, що заплатять і в громаді, якщо добре пошукати, то є гроші. Багато обіцяли, але це просто слова. Ми збираємось подавати в суд, бо іншого вибору просто немає. 

Треба 140 тис. грн

На зарплати медикам треба 140 тисяч гривень на місяць. Загалом заборгованість - майже 300 тисяч гривень, говорить директор закладу Степан Дворський.

- Таких грошей у місцевої влади немає. Куди ми вже тільки не звертались – усе марно, - каже Степан Дворський. – Ми заключили договір на один пакет послуг. У НСЗУ нам виділили 3 562 гривні та пояснили, що це на пролікованих 100 пацієнтів, хоча ми приймали набагато більше. А зрештою, як людину можна пролікувати на 35 гривень?

Для того, щоб оформити інші пакети послуг, за словами пана Дворського, потрібно мати у лікарні апарат ШВЛ, апарат УЗД, рентген-апарат та дві ставки анестезіолога. Але де ж взяти кошти на все це, якщо у владі розводять руками? Запитує директор.

- Я розумію, в селищній раді теж урізали фінансування у зв'язку з карантином і ще й на підтоплення довелось виділити кошти. Вони мають фінансувати нас на 40% і готові платити за світло та комунальні послуги. А хто тоді платитиме людям зарплати? - продовжує пан Дворський.

Цікаво, що на момент підписання договору з НСЗУ заклад мав іншого директора - Тріщук І.Д. А вже за тиждень, з 8 квітня у лікарні з'явився інший керівник - Степан Дворський. Попередній очільник, за словами працівників, звільнився раптово - за станом здоров'я.

Заклад, до слова, ще у квітні отримав найменше в області фінансування від НСЗУ. У травні директор Дворський в інтерв'ю місцевим ЗМІ бідкався, що грошей катастрофічно не вистачає.

Журналісти звернулися за коментарями і до влади.

"Я не я і лікарня не моя"

Голова Коропецької ОТГ Володимир Мельник переконує, що те, що лікарня знаходиться на території його громади, ще нічого не означає. 

- Зараз підприємство фінансує НСЗУ. Лікарня має подавати, скільки хворих в них є, скільки аналізів, скільки процедур зробили. Лікарня нічо не подає. То звідки вони будуть мати гроші? - каже голова ОТГ. -  Я не маю давати їм гроші. ОТГ дофінансовує бюджет лікарні на 40%.Там немає можливості надавати послуги, бо немає профільних лікарів. 

Раніше на лікарню надходила субвенція, то кошти виділяти була можливість. Зараз же субвенції перестали надходити. 

"Немає пацієнтів - немає грошей"

Про проблему медиків у Коропці знають і в Тернопільській ОДА. Як розповідає очільник області, основна проблема в тому, що лікарня не уклала вчасно договори про надання пакетів послуг з НСЗУ.

- Якщо раніше медицина фінансувалась з державної субвенції, то зараз некомерційні підприємства фінансуються з бюджету громади у співфінансуванні з НСЗУ, - каже Володимир Труш. - Якщо у цій лікарні не заключили вчасно цих договорів про надання пакетів послуг, то є два шляхи - або пробували заключати їх зараз, або дофінансовувати з бюджету громади. 

Рішення про фінансування або недофінансування лікарень такого типу може приймати громада на свій розсуд. І обласна адміністрація, за словами її очільника, на теке рішення вплинути не може. Бо не є розпорядником коштів громади. 

- Ми знаємо про цю ситуацію в Коропці, - коментує начальник управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук. - Головний лікар лікарні мав можливість укладати договори про надання пакетів послуг. Він того не зробив через якісь певні, ймовірно особисті, причини. Хоча усі передумови до того були. Якщо договір не підписаний, то відповідно НСЗУ не може перераховувати більше коштів. Бо гроші "ходять" за пацієнтом, а якщо пацієнтів немає, то відповідно, немає і коштів. 

Але що ж буде далі? Хто поверне медикам зарплати, які вони чесно заробили? Відповіді на ці питання чиновники наразі не дають. Лиш знизують плечима…

Журналісти "RIA плюс" звернулися із запитом у НСЗУ та продовжують стежити за ситуацією. Ми обов'язково напишемо продовження цієї історії. Далі буде.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (43)
  • Ігор Котляр

    Ото читаю попередні коментарі і складається враження, що люди живуть на іншій планеті. Думайте, що лікарі не знайдуть собі іншої роботи? Наївні. Та знайдуть. Будь який лікар зможе працювати і в барі і в ресторані і прибиральником і садівником. Питання в іншому, чи здатен садівник, кухар, ресторатор замінити лікаря? Точнісінько така сама ситуація зараз панує в освіті. Теперішній брак кадрів (що в освіті, що в медицині) це тільки квіточки, а буде іще гірше. Дограєтеся до того, що вмиратимете від звичайної застуди. Хоча із освітою по кадрах тепер буде все значно краще, адже новий Закон про загальну середню освіту, дозволяє працювати на посаді вчителя людині без педагогічної освіти, так що готуйтеся відгрібати по повній програмі. Далі буде....
  • Igor Igor

    Ідіть із своїм тепер дипломом лікаря вулиці замітати.
  • Лена Бабий

    Звільнилися бо зарплата маленька,то нехай ідуть в три зміни на якийсь завод або в ресторан посуду мити і прибирати,кажуть там більше платять !

    Оля Коченаш-Олійник reply Лена Бабий

    Лена Бабий та я й близько не в медицині. Тільки любімо правду. Якщо лікар за 9 років навчання має зарплату санітарки, то вибачте мене. Звичайно, що ні ви, ні я цього змінити не зможемо.

    Лена Бабий reply Лена Бабий

    Оля Коченаш-Олійник то ви їм дайте свою зарплату,якщо так жаль їх,а на рахунок в три зміни,почитайте уважно що малося на увазі,і я більше не хочу розмовляти ні за медиків,ні за кого,усі претензії до влади,а не в фейсбуці плакати,тут вам ніхто нічого не дасть і не почуєте гідну відповідь!тільки що й маєте плакатися що вам усі щось винні,кидайте медицину і рушайте в інше «русло»якщо так погано!вибір великий-повірте!!!

    Оля Коченаш-Олійник reply Лена Бабий

    Лена Бабий та дайте нашим медикам зарплату як за кордоном,то вони будуть працювати у три зміни  і в кишеню не треба класти.

    Лидия Роговик reply Лена Бабий

    Лена Бабий У них нормальная зарплата и человеческое отношение и юридическая защита.Не всё лечится даже за рубежом

    Лена Бабий reply Лена Бабий

    Лидия Роговик в других странах медики справедливые не смотрят кто больше в карман положит,им можна доверять и они за все несут ответственность,за 15 лет жизни в других странах как вы написали мы это увидели!а наши самые продажные и хабарники -для всех это не секрет,а хорошие действительно специалисты все выехали там повторно прошли учебу и «гідно»работают и не ноют,что мало денег,то кому мало -дорога для всех открыта,придут на ихнее место молодые специалисты,которых устроят такие зарплаты,бо те старые уже хотят не в один карман,а сразу в два чтоб ложили бумажки-под названием -деньги!

    Лидия Роговик reply Лена Бабий

    Лена Бабий Потому что только к ним претензии на миллион.Все учились в этой стране и экономисты ,юристы и тд.И куда мы катимся..А претензии только к медикам при нищих больницах

    Лидия Роговик reply Лена Бабий

    Все страны благодарны имсто они работают в таких условиях, только у нас медиков ненавидят

    Лидия Роговик reply Лена Бабий

    Лена Бабий любые рабочие специальности получают больше.А у медиков-высшее образование.И зарплата идёт из бюджета.ТК там нет денег на достойную медицину с апреля перевод на платную медицину.Жто намного выше расценки ,чем сейчас.Не для обычных людей.А многие медики уже не работают медиками.Работают там ,где больше платят.И их не ганьбят и они не умирают от короновируса.Тк у медиков близкий и длительный контакт с зараженными

    Лена Бабий reply Лена Бабий

    Лидия Роговик но дело стоит не только в медиках!а весь народ украинский сейчас в такой ситуации,просто остальные молчат,но медики почему-то вечно плачут,что мало денег....

    Лидия Роговик reply Лена Бабий

    Лена Бабий Туда и пойдут.Медики в этой стране не нужны.Государство считает,что они прокормятся сами.Кто может уезжает за рубеж
  • Сусід

    реформа фельдшерки Супрун, що дупля не відстрілює в медициині, у ділі. Голосуйте й надалі, за пораженка, рагулі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up