Про що шкодують пацієнти ковідного відділення? Яка ситуація зараз у стаціонарі, розповідає лікар

Про що шкодують пацієнти ковідного відділення? Яка ситуація зараз у стаціонарі, розповідає лікар
  • В інфекційних відділеннях знову зростає кількість хворих, росте кількість смертей від коронавірусу, як і загальна кількість “позитивних”. Чи хворіють ті, хто щепилися, хто потрапляє у реанімації?
  • Про ситуацію з захворюваністю говоримо з професором кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ТНМУ, доктором медичних наук та практикуючим лікарем в лікарні Швидкої допомоги Василем Копчею. 

 

– Людей, які вірять у всі ці мережеві фейки про щеплення, які наслухались чуток і далекі від реалій, але переконані, що вакцинація – це зло, я хотів би просто взяти за руку та привести в ковідне відділення, дати їм змогу поговорити з тими, які зараз там, – цитуємо професора.

Станом на 23 вересня, ще 221 людина в області захворіла на коронавірус.  Загалом на Тернопільщині від початку пандемії зафіксували 74 562 випадків захворювання. Якщо в літній період наша область, які  переважна більшість інших регіонів країни перебували у затишші, то восени ситуація змінилася. Вже із 22 вересня Тернопільщина перейшла у “жовту” карантинну зону. Але епідеміологи б’ють на сполох: темпи захворювання шалені. Що буде далі?

Інфекціоніст Василь Копча з першого дня карантину COVID —19 постійно працює з пацієнтами, незмінно консультує тяжких хворих міста й області. Як змінився перебіг хвороби, чи вражає вона вакцинованих та які прогнози на зиму, читайте в інтерв’ю. 

Відео дня

– Звучить досить песимістично… Чому, на Вашу думку, медиків бракує.

Ситуація змінюється щодня: адже хтось одужує, хтось вже не потребує кисневої підтримки, а хтось, на жаль, помирає… І тому передбачити потребу в місцях, яка ситуація буде через тиждень, важко. Але спаду кількості хворих наразі чекати не варто.

– Якщо порівнювати перебіг хвороби у пацієнтів минулого року восени і зараз: чи змінилось щось у кращу сторону? 

– Не зовсім коректно порівнювати, бо, якщо на початку пандемії ми були налякані і ушпиталювали всіх, то зараз у стаціонар потрапляють лише “важкі” пацієнти. Ті, у кого перебіг легкий чи навіть середньої складності, лікуються вдома, і часто вони навіть не потрапляють у статистику. Про це я і кажу, коли говорю, що кількість реально–хворих та зареєстрованих хворих – відрізняється. Важкі хворі були минулого року і є зараз. Хвороба перебігає і довше, і тяжче. Пацієнти потребують тривалішої респіраторної підтримки. Ситуація складна і тому, бо стаціонарного лікування потребують все більше і більше людей. 

Хворіють і далі чоловіки та жінки різного віку. Так само, як і раніше – 60 і більше років – це група ризику. Але зовсім немало і молодших 40–а, ба навіть – 30–ти років. 

– Чи були у стаціонарі вакциновані пацієнти? Чи багато тих, хто щепився і захворів після того? 

– Зараз у відділенні в мене – приблизно 60–ть пацієнтів, і серед них лиш одна вакцинована. Це старша жінка, але, на щастя, вона переносить хворобу неважко. І щеплених пацієнтів насправді за весь час були одиниці. Усі вони благополучно подолали хворобу і вижили. 99,9% пацієнтів у стаціонарах – невакциновані!!! 

– А ті, хто змінив ставлення до вакцинації після пережитої хвороби, були? Або люди, які хворіють у складній формі, а вакцинуватись категорично не хочуть?

Детальну інформацію про ситуацію в медзакладах області з офіційних джерел наші журналісти вже готують. Бережіть себе та рідних від непередбачуваної хвороби. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Любов Кулик

    Ще до 22 жовтя місяць, а наш доктор вже в жовтій зоні. Хоч читайте, що брешете
  • Igor Novak

    Навіщо випробовувати долю ,повезе вижити,чи не повезе? Всі цивілізовані країни провакциновані від 70-90% ! А Україна лише 11%. ! В мене бронхіальна астма важкого ступеню .+аутоіммунні захворювання. Ви собі уявити не можете,як можна інколи дихати на 50%,це все рівно.що топитись!  як тільки взнала.що є хороші ,якісні вакцини.зразу повела всіх найрідніших вакцинуватись і молодих і старих ,перенесли дуже легке. ((Я не агітую Вас вакцинуватись ,я реальна людина . Просто подумайте і поменьше слухайте російських пропагандистів : іммунологів,монахів,вчених ,будьте цивілізовані ,пройдіться по лікарнях .  яких муках люди хворіють,а якщо вилікуються,то можуть бути каліками. (((Особливо повна дурня.що хочуть людство знищити.навпаки.в світі не вистачає молодої робочої сили.мала народжуваність  ,в україні із за низького рівня життя.а з закордоном пожити для себе ,а хто буде платити пенсії,соціальні виплати? .
  • Марія Б.

    Щиро запрошую до інфекційного відділення почергувати і подивитися як тяжко і страшно вмирають люди  а тодіз вами поговоримо про брехню можливо ви тоді зрозумієте

    Igor Novak reply Марія Б.

    Згідна з Вами на 100%!. Навіщо багато балакати,нехай зроблять екскурсію  в лікарню будь яку у відділені.де ковідники. Краще один раз побачити,чим слухати всякий бреєд російської пропаганди. (Іммунологів ,монахенів і їм подібних.) Майже всі з Росії. ((Весь світ дурні,а ми одні розумні. )
  • Любов Варніцька

    Жовтень ще не настав ,а Тернопільщина вже живе в жовтні і в карантині.Хоч читайте,що пишете, якщо хочете, щоб люди вам вірили.

keyboard_arrow_up