Ранок починається не з кави. Як починати день з користю для організму

Ранок починається не з кави. Як починати день з користю для організму

Кажуть, щасливий ранок починається не вранці.

Усі ми любимо повалятися зайву годину в ліжку, сваримося на будильник і необхідність залишати теплу зону комфорту. Але така вже доля кожної людини, у якої в житті, крім задоволення, є робота, відповідальність і плани. Тому дуже важливо виробити кілька корисних ранкових звичок, щоб день пройшов максимально продуктивно та на позитиві.

Почати день зі склянки води

Вранці натщесерце дуже корисно випити склянку чистої, некип’яченої та не холодної води. Саме води, а не соку, чаю або будь-якого іншого напою.

Дослідники довели, що випита натщесерце вода добре впливає на весь організм, надає зміцнювальний і лікувальний ефект. Також вода підготує ваш шлунок до майбутнього сніданку, заповнить недолік рідини в організмі, очистить від шлаків і токсинів.

Відео дня

Загалом, користі це дасть багато, а часу забере зовсім трішки. 

Ранковий душ

Багато науковців радять вранці постійно приймати душ, особливо контрастний. Водні процедури зранку дуже важливі і корисні. А прийнявши душ, ви швидше прокинетеся, підбадьоритеся, підвищити життєвий тонус. Він допоможе розпочати день позитивно.

Але не завжди душ буде доречний і не всім він підійде.

Ось кілька правил і рекомендацій:

  • якщо у вас слабке здоров’я, наприклад, ви страждаєте на вегетосудинну дистонію, не приймайте саме контрастний душ відразу після пробудження, а краще взагалі перенесіть його на вечір;
  • якщо в квартирі, в будинку холодно, від душу вранці краще взагалі відмовитися;
  • якщо ви застуджені або недавно перехворіли застудою, також не приймайте душ.

Замість цього зробіть просту дію.

Коли будете вмиватись, просто наберіть воду в долоні і помийте також своє тіло: плечі, шию, живіт, спину, все що вам доступно.

Навіть не обов’язково, щоб вода була крижаною, можна злегка прохолодною. Таке умивання цілком може замінити звичайне прийняття душу. Також освіжить, підніме тонус, загартує організм, а значить, підвищить імунітет, наповнить вас енергетикою води.

Прокидатися без будильника

Ця порада може здатися божевільною, однак її цілком можливо виконати.

Щоб вранці вашої першої емоцією не стало роздратування від гучного будильника, постарайтеся від нього відмовитися. Для цього лягайте за 8, а то і 9 годин до часу, коли вам потрібно прокинутися, а для страховки поставте будильник на 10 хвилин пізніше, ніж зазвичай. Якщо ви самі прокинетеся від природного світла за вікном, гарний настрій на день забезпечено!

З якої їжі краще починати день

Після того як ви збадьорилися, приділили увагу тілу, збільшили життєвий тонус, можна прийняти сніданок.

Багато людей в ранковому поспіху швидко їдять всілякі бутерброди, наприклад з ковбасою, п’ють каву, ще й встигають одночасно полазити в інтернеті на смартфоні. Все це приведе в недалекому майбутньому до проблем і це не жарти. Не можна так починати день.

Важливо, щоб ви їли не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу. Сніданок також не повинен складатися з важкої, жирної їжі. Шлунок недавно прокинувся, не варто навантажувати його відразу виснажливою роботою.

Найкраще снідати кашами: вівсяної, пшоняної або, наприклад, манної. Також на початку дня будуть корисні, звичайно, овочі і фрукти.

Багато воліють омлет, яйця, молочні продукти, мед. Але ось від борошняних виробів, хліба краще відмовитися, незважаючи на наші звички. Якщо вже зовсім не можете без хліба, не їжте його багато.

Чому не можна пити каву зранку на голодний шлунок

Медики в усьому світі звертають увагу кавоманів на високий вміст хлорогенової кислоти в цьому напої. Саме вона негативно впливає на слизову шлунку, подразнюючи його стінки. Тому кава на голодний шлунок — серйозне випробування для організму, який тільки прокинувся.

Що стосується кофеїну, який так люблять зранку люди, які насилу виходять з фази сну, то в даному випадку основна шкоди не від нього. Хоча надлишок кофеїну в організмі і підсилює нервозність, неспокій і роздратування.

Традиційне переконання в тому, що без кавової дози ніяк не прокинутися насправді помилкове. Більш того, кава натщесерце вранці переростає в шкідливу звичку, якої не так просто позбутися.

Вранці у людини змінюється гормональний фон. Через деякий час після пробудження в крові підвищується рівень кортизолу. Це гормон, відповідальний за пильність, уважність і стрес. Саме кортизол допомагає стартувати природним процесам організму так, як це потрібно для його нормальної роботи. Випита зранку кава гальмує дію гормону і з часом організм без «допінгу» вже не здатний прокидатися і активно включатися в роботу.

Насправді пити каву на голодний шлунок вранці, щоб прокинутися і підбадьоритися, пити не обов’язково. Досягти того ж ефекту можна, якщо почекати всього годину-дві. Більш того, в цьому випадку напій не тільки не зашкодить, але і принесе користь організму.

Щоб наслідки від випитої чашки кави виявилися тільки позитивними, потрібно витримати деяку паузу після прийому їжі. Години або півтора буде досить для того, щоб організм запустився в роботу, переварюючи з’їдене на сніданок і достатньо підготувався для прийому кави.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up