Реабілітація діток у Тернополі – безкоштовно та якісно. З якими діагнозами і куди звертатися?

Реабілітація діток у Тернополі – безкоштовно та якісно. З якими діагнозами і куди звертатися?

У Тернопільській міській дитячій поліклініці, що на вул. Федьковича, 16, діє «Центр медичної реабілітації та паліативної допомоги». У 2020-му році тут провели ремонтні роботи, придбали нове додаткове обладнання, розширили штат спеціалістів. Капітальний ремонт та закупівлю обладнання провели за кошти міського бюджету у межах першої черги ремонту поліклініки.

За європейськими стандартами

Дитячий реабілітаційний центр облаштований відповідно до нових європейських стандартів, у якому мультидисциплінарна команда спеціалістів надає комплексну соціальну, фізичну, психологічну, педагогічну та інші види реабілітації за індивідуальною та груповою програмами.

Ідею щодо розширення послуг з реабілітації виношували вже досить давно, і от нарешті минулого року вдалося її втілити у реальність, розповідав раніше директор Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Андрій Артимович.

Відео дня

– Ми маємо формувати здорову націю. Вилікувати дитину – це ще не значить привести її стан здоров'я до того, який буде постійно на доброму рівні. Наразі, на жаль, втрачений принцип, що діти мають пройти ще і реабілітацію. Тому нам вкрай важливо, аби діти Тернопільської громади могли отримати таку допомогу тут, а не шукати її деінде. Попит на цю послугу величезний, тому дітки і з інших областей приїжджають до нас лікуватися, – каже він.

Це не просто оновлений, а й технічно модернізований заклад. Оскільки споживачі послуг - пацієнти хочуть отримувати їх на найвищому рівні, медичні установи повинні робити все, аби розвиватися та бути успішними.

Отже, у дитячому реабілітаційному центрі капітально відремонтували зал для лікувальної фізкультури і масажу, зал музичної терапії, кабінети ерготерапії, теплолікування, лікаря-психотерапевта, лікаря-логопеда, їдальню, туалетну кімнату. Облаштували також сучасний конференц-зал, щоб лікарі за допомогою мультимедійного обладнання могли проводити дистанційні консультації, діагностику та спостерігати за життєдіяльністю дітей з інвалідністю.

За інформацією директора «Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні» Андрія Артимовича, придбали обладнання для роботи фізичних та ерготерапевтів, зокрема різноманітні гімнастичні стінки у фізкабінет.

Які послуги надають

У закладі створені умови для комплексної реабілітації.

Спеціалісти Центру надають послуги з медичної реабілітаційної допомоги та паліативної допомоги за спеціальностями: фізична та реабілітаційна медицина, дитяча неврологія, дитяча ортопедія, фізіотерапія, педіатрія, лікувальна фізкультура, спелеотерапія, паліативна допомога дітям, катамнестичне спостереження, постковідна реабілітація, розповідає  медичний директор з реабілітації дитячої лікарні Майя Голяк.

– Центр надає послуги реабілітації для діток з обмеженими можливостями за замовленням міністерства, що свідчить про високий рівень реабілітаційних програм в закладі, – говорить вона. – Ми працюємо за сучасними стандартами. Мультидисциплінарна реабілітаційна команда - фізичний терапевт, ерготерапевт, лікар з фізичної і реабілітаційної медицини, фізіотерапевт, лікар-педіатр, невролог, ортопед, психолог, логопед. Залежно від захворювання, із яким звертаються батьки в заклад, необхідні спеціалісти уже включаються у роботу.

За допомогою можуть звернутися не тільки жителі Тернополя, а з усієї України. Приймають діток від 0 до 18 років за електронним направленням лікуючого лікаря, педіатра, сімейного лікаря.

Улітку збільшився потік

Пацієнти є постійно, а влітку потік збільшився, наголошує Майя Голяк. Це пов’язано з тим, що в школах канікули, а отже, батьки можуть приділити більше часу реабілітації своїх чад.

– Багато пацієнтів переважно проходять реабілітацію амбулаторно, маємо можливість одномоментно охопити велику кількість дітей – до 300-400. Також може бути пакетне лікування, коли вони отримують допомогу по ортопедичним чи неврологічним патологіям, або допомога малюкам до 3-річного віку. Якщо пацієнти іногородні, то можемо надавати і стаціонарне лікування з медичною реабілітацією. Для діток з інших міст  забезпечуємо проживання, харчування та високоспеціалізовану допомогу, - говорить пані Голяк.

У медичному центрі також проводять постковідну реабілітацію. Крім того, надають допомогу дітям, які мають підозру чи хворіють на розлади аутистичного спектру. Для них передбачена окрема програма реабілітації.

Усі спеціалісти є висококваліфікованими та постійно вдосконалюють свої навички, апробують нові методи лікування та виконують медичні протоколи лікування.

Позитивні результати

Завдяки злагодженим діям вдається досягнути досить позитивних результатів, наголошує медичний директор.

– Таких випадків багато. Наприклад, звернулася до нас мама з дитиною, яка мала розлади аутистичного спектру, були певні прояви у поведінці, спілкуванні з оточуючим світом. Коли наші спеціалісти почали працювати з дитиною, є позитивний ефект. Коли лікарі працюють, а батьки вдома продовжують виконувати поради спеціалістів, це завжди дає гарний результат, – акцентує Майя Голяк. – Звісно, є різні ситуації. Одного курсу реабілітації зазвичай недостатньо. Тому потрібно набратися терпіння і пройти кілька курсів, аби бачити прогрес.

Якщо ви проживаєте не в Тернополі чи не знаєте, до кого звернутися за допомогою, завжди можна напряму зателефонувати у Центр медичної реабілітації. Тут завжди підкажуть, дадуть відповіді на всі питання та допоможуть.

 

У Центрі надають послуги у чотирьох напрямках:

1.   Мультидисциплінарна реабілітаційна команда.

2.   Паліативна допомога — надається за місцем перебування дитини (вдома або в стаціонарі). У команду включені: невролог, ортопед, логопед, дефектолог, психолог, психотерапевт. Тут фахівці допомагають не лише фізичному, а й психологічному станам дитини.

3.   Фізіотерапія. Апаратна фізіотерапія, як додаткова терапія для фізичної реабілітації.

4.   Ранній розвиток дитини. Профілактика проблем, які можуть виникнути в дитини при народженні і в подальшому. Кваліфіковані працівники Центру підходять індивідуально до усіх особливостей дитини.

 

Довідка

Звертатися за адресами: вул. Федьковича, 16 та вул. Клінічна, 1а, м. Тернопіль. Контактний номер телефону: 0673610225, 0955011569.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тетяна Мокрій

    молодці

keyboard_arrow_up