Як підготувати дитину до аналізів

Як підготувати дитину до аналізів

На аналіз крові з пальця дитину треба заспокоїти, чесно пояснити, що їй будуть робити, не обманювати, що боляче не буде. Також не можна годувати. Для деяких аналізів не можна навіть пити води

Найголовніше для батьків, які ведуть дитину здавати аналізи, заспокоїти її і чесно пояснити, що дитині будуть робити. Насамперед це потрібно тоді, коли дитині мають взяти аналіз крові з пальця.

 – Не можна обманювати малечу, говорити, що йдете в магазин чи на атракціони, - радить завідуюча лабораторією дитячої міської лікарні Ірина Швайка. - Бо це стрес для дитини. Дитина має бути готова до медичної маніпуляції. Але звичайно і не можна лякати дитину аналізами, мовляв, якщо не їстимеш, то підемо пальця колоти.

Відео дня

Лікарі радять батькам чи іншим родичам супроводжувати дитину, незважаючи на те, наскільки вона самостійна.

- Зараз часто батьки відправляють школярів самим здавати аналізи, але ситуації є різні, дитині може стати погано. Треба, щоб хтось був з нею, - зазначає лікар. – Також дитина обов’язково має мати з собою воду. Якщо йде після аналізу в школу, то і щось на перекус.

Коли можна пити воду

Ідеальним часом для аналізів є ранок, пояснють медики. Після нічного сну всі показники крові прямують до норми, тому зменшується шанс помилкової діагностики будь-якого відхилення. Для немовлят першого року життя вимоги менш суворі, грудним молоком їх можна годувати в звичайному режимі, адже інакше маля важко заспокоїти. Для дітей старших року за 1-2 дні до обстеження бажано виключити з раціону важку їжу: жирне і смажене. Перед аналізом не варто також поїти дитину соками, чаєм або кавою, особливо з цукром - це теж їжа, тому доведеться потерпіти. У тих випадках, коли сніданок перед аналізом дозволений, він може включати несолодкий чай, несолодку кашу без масла і молока, яблука.

Аналізи переважно роблять натще, тобто дитина має бути голодна. Але вранці перед більшістю аналізів можна пити негазовану воду. Це на результати більшості аналізів не впливає, пояснюють медики. А от чай, навіть несолодкий, давати дитині не варто.

  • Дитина може годину-другу побути голодною, особливо, якщо йдеться про аналіз крові на цукор, - зазначає лікар. – Якщо ж призначили бактеріологічні дослідження – наприклад, коли беруть мазки з горла, зіву, то і води не можна пити.

Також на результати досліджень можуть вплинути фізичне напруження після підйому по сходах чи емоційне збудження, тому перед процедурою слід дати дитині кілька хвилин заспокоїтися і відпочити. Прийом деяких лікарських препаратів, наприклад, антибіотиків, може істотно впливати на результати аналізів, навіть протягом 10-14 днів після відміни прийому. Якщо дитина проходить лікування такими препаратами, обов'язково попередьте лікаря, що призначає вам аналізи. Можливо, їх доведеться перенести. Кров також не слід здавати незабаром після рентгену, оскільки вплив рентгенівських променів може спотворити дані аналізу.

Для аналізів – контейнери

Для батьків важливо знати, як правильно зібрати аналізи і підготувати дитину, залежно від того, які саме аналізи призначив лікар – адже кожен має свої нюанси.

- Тепер в аптеках продають стерильні контейнери для збору сечі. А раніше для цього аналізу використовували баночки. Були різні - як не з-під соку, то з-під майонезу чи меду. Як би їх не кип’ятили, все рівно була похибка, адже такий посуд використовували не за призначенням. Не рятувало ситуацію добре помити чи прокип’ятити такі банки, бо залишалися сліди мийних засобів, якими їх мили. Та ж сама вода, якою споліскували баночки, давала реакцію, і була похибка в результатах, — розповідає Ірина Швайка.

Для загального аналізу сечі - і дитині це треба пояснити – важливо, щоб перша порція сечі не пішла в туалет, зазначає лікар. Дитину треба підняти з ліжка, підмити, а тоді зібрати сечу в контейнер. Для аналізу потрібно не менше 40 мл. Якщо доставляють менше, тоді не всі показними можна визначити.

Якщо призначили аналіз сечі за Нечипоренко – а це буває, коли лікарю потрібно чітко знати кількість лейкоцитів та еритроцитів, то зібрати потрібно середню порцію сечі. Також напередодні не давати дитині овочів чи фруктів, які змінять колір сечі, наприклад, буряк.

- Це треба спокійно пояснити дитині, що спочатку трошки сечі повинно піти в унітаз, потім зібрати сечу в контейнер і кінець сечовипускання знову йде в унітаз, - зазначає лікар.

Для аналізу калу теж в аптеках продають контейнери – це зручно і не дорого.

- Не потрібно сірникових коробок, було як колись, - розповідає лікар. - Там є ложечка для забору, контейнери герметично закручуються. Для аналізу достатньо 5 мл матеріалу – це чайна ложка.

Кал потрібно доставляти свіжим, не можна його тримати кілька діб. Бажано доставити його чимшвидше, щоб кал не втрачав вологість. А зокрема на бакпосів треба доставити кал не пізніше як за дві години. Бувають ситуації, коли діти випорожняються тільки вечором або через день. В таких випадках, якщо потрібно здати аналіз калу на яйця глистів, то кал придатний для аналізу протягом доби. Але потрібно зібрати його у контейнер та зберігати у холодильнику при температурі 4-5 градусів не більше 24 годин.

Шкребок на ентеробіоз – аналіз на предмет виявлення гостриків – призначають дітям, коли оформляють в садочки, школи, чи коли дитина довго не відвідувала навчальний заклад через хворобу.

 – Цей аналіз проводять тільки зранку і підмивати дитину не треба, - пояснює медик. - Така особливість цього аналізу. Бо самки гостриків вночі вилазять через анальний отвір і відкладають яйця. Відповідно якщо дитину підмити, ці яйця змиваються. Аналіз нічого не покаже.

Що батьки роблять не так

- Насамперед, батьки часто самі призначають аналізи дітям, а це неправильно. Доцільність цих маніпуляцій вирішує лікар, бо це все-таки травматично для дитини, - наголошує Ірина Швайка. - А в нас є такі мами, які ледь не кожного тижня водять дитину на аналіз крові, такі перелякані станом їхнього здоров’я. Але ж так не можна. Ті діти плачуть постійно, кричать. Пальці колоти – це ж стрес для дитини. Це ж не сечу здавати.

Серед найпоширеніших помилок батьків — неправильний збір аналізів або підготовка дитини до аналізу, зокрема сечі.

— Дехто навіть витискає сечу з памперсів, хтось не підмиває дитину, - розповідає лікар. — Хтось не вміє зібрати сечу в немовлят, але ж зараз для таких дітей в аптеках є спеціальні сечозбірники для дітей, які ще користуються памперсами. Головне правильно скористатися інструкцією. Потім з сечозбірника сечу треба перелити в контейнер, а не приносити в лабораторію ті кульочки.

Якщо батьки забувають підмити дитину, тоді буде похибка в аналізах. А лікаря це може наштовхнути трактувати аналізи як прояв хвороби.

- Також можуть привести на аналіз крові нагодовану дитину, особливо коли йдуть кров здавати на цукор, а дитина смокче чупа-чупс, - розповідає лікар. – Але найголовніше – самим батькам треба бути спокійними, коли діти здають аналізи. Часом бачиш, як ті батьки шарпають дітей. Діти кричать, плачуть. Потрібен спокій, бо якщо дитина сильно кричить, лейкоцитів в аналізі буде більше, ніж коли дитина спокійна.

Лабораторія найнеобхіднішим забезпечена

Дитяча лікарня забезпечена одноразовими металічними скарифікаторами для аналізів крові. Своєї вати, спирту нести в поліклініку не потрібно. Лікарня цим забезпечена. Для біохімічного аналізу крові потрібно придбати в аптеці відповідну пробірку.

— Але робити аналіз металічним скарифікатором дітям боляче, тому батьки можуть придбати безболісний скарифікатор, вони є в аптеках, - зазначає Ірина Швайка. - Дитина зовсім не бачить голки, кнопку натиснути – і вже зроблено прокол. Діти навіть не реагують на них. Лише треба уточнювати чи вони призначені для немовлят чи для старших. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up