Щоб і мама, і дитинка були в безпеці. Де в Тернополі пройти якісну діагностику вагітним?

Щоб і мама, і дитинка були в безпеці. Де в Тернополі пройти якісну діагностику вагітним?
  • Тест показав дві смужки, Ви вагітна? Вітаємо! І вже з самого початку вагітності дуже важливо проводити всі необхідній обстеження. ⠀
  • Пренатальна діагностика дуже важлива, і нехтувати нею не варто. Вчасно виявлені патології і відхилення від норми можуть врятувати життя і здоров’я як дитині, так і мамі.

Метою пренатальної (допологової) діагностики є оцінка стану плода і виявлення його захворювань, розв’язання питання про пролонгацію вагітності, створення тактики розродження і подальше спостереження за дитиною.

У клініці «Оксфорд Медікал» майбутні мами можуть пройти всі необхідні обстеження у комфортних умовах.

Про те, наскільки важлива пренатальна діагностика, що саме потрібно робити майбутній мамі, який оптимальний час для проведення обстежень, говоримо із лікарем–гінеколог «Оксфорд Медікал» Ольгою Решетухою.

Відео дня

– Що таке пренатальна діагностика і чому вона важлива для вагітних?

– Пренатальна діагностика – це комплекс обстежень, який дозволяє розрахувати ризики вагітності індивідуально у кожної жінки. Це необхідно робити для того, щоб своєчасно виявити відхилення розвитку плоду, а також наявності ускладнень вагітності. Якщо результати такого обстеження покажуть ризик якихось патологій, можна вчасно обстежитись і вжити відповідні заходи.

– А у які періоди вагітності потрібно пройти пренатальний скринінг?

– Пренатальний скринінг включає в себе УЗД обстеження і аналіз крові вагітної, які комплексно обробляються за допомогою спеціальної програми – PRISCA. Перший скринінг рекомендовано пройти у терміні вагітності 11–13 тижнів, другий – у 16–18 тижнів. А також у третьому триместрі – 32–34 тижні.

– Чим відрізняється і в чому полягає суть скринінгів у першому, другому, третьому триместрах?

– При  першому скринінгу визначають термін вагітності, проводять візуалізацію носової кістки, величину шийної складки і верхньої щелепи, а також  проводять дослідження таких маркерів крові як асоційований з вагітністю протеїн А і бета хоріогонадотропін (ХГЧ).   У 16–18 тижнів додатково досліджують біпаріетальний розмір голівки плоду. Визначають рівень альфа фетопротеїну, ХГЧ і некон’югований естріол.

Загальний пренатальний скринінг третього триместру включає в себе цілий комплекс досліджень: КТГ, доплерометрію і фінішне УЗД. Його проводять на терміні 32–34 повних тижнів вагітності.

–  Що саме визначають під час пренатальної діагностики? У чому вона помічна як для лікарів, так і для пацієнток?

– Завдяки цим обстеженням лікар може оцінити індивідуальний ризик хромосомних аномалій плода і профілактувати ускладнення вагітності, що дозволяє вчасно зреагувати лікарю і при потребі, дообстежити жінку та скерувати її  на консультацію до генетика.   Але, нагадуємо, що ризик не є діагнозом! Для пацієнтки обстеження дає впевненість, що з її малюком все гаразд, що забезпечує спокій протягом всієї вагітності.

– Які негативні наслідки як для здоров’я жінки, так і майбутньої дитини вдається попередити завдяки вчасно проведеній діагностиці і вже згодом – лікуванні?

– Найважливіше – це виявлення хромосомних патологій плода, дефект нервової трубки плода.

– Чи є такі обстеження шкідливими для вагітної чи плоду?

– Наше сучасне обладнання робить скринінг абсолютно безпечним як для матері, так і для плоду.

– Яке обладнання використовує ваш медичний центр?

– Медичний центр «Оксфорд Медікал Тернопіль» використовує  апаратуру найвищого класу. Комфортні умови, приємна атмосфера і за допомогою професійних та висококваліфікованих лікарів ми можемо швидко надати якісні результати.

– Чи входить пренатальна діагностика в пакет ведення вагітності у вашому центрі?

– Ні, пренатальна діагностика не входить в пакет вагітності, оскільки, пренатальне обстеження – це планування вагітності, тобто, це окрема послуга у нашому медичному центрі.

– Чи можуть звертатися за обстеженням жінки, які стоять на обліку у комунальних жіночих консультаціях?

– Всі обстеження і рекомендації щодо вагітності надає лікар, який спостерігає дану  вагітну жінку. Вагітна має право звернутися та обрати лікаря за своїм уподобанням.

– Чи потрібна особлива підготовка вагітних до проведення обстеження?

– Кожне обстеження потребує своєї індивідуальної підготовки. Наприклад: біохімічні скринінги,  які проводять у відповідні терміни, потребують одночасного УЗД–обстеження разом із взяттям крові.

– Скільки часу займає проведення обстеження? За скільки часу жінка уже має на руках готовий результат?

– Обстеження вагітної триває доти, поки не вирішуються всі питання щодо обстеження та лікування – за необхідності.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

keyboard_arrow_up