Тернопільські лікарі радять знову повернутися до масок. COVID прогресує: які вакцини зараз доступні?

Тернопільські лікарі радять знову повернутися до масок. COVID прогресує: які вакцини зараз доступні?
  • Щотижня кількість випадків збільшується вдвічі. Людська увага, і це зрозуміло, переключилась на іншу проблему, — війну, але ковід ніхто не відміняв, наголошують медики.
  • Як щепитись першою, другою чи бустерною дозою, які вакцини є на Тернопільщині, читайте.

190 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксували в Тернопільській області 1 вересня 2022 року. Ще 220 нових випадків — в останній день літа. Днем раніше — ще 252. Щодня в  ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» фіксують летальні випадки внаслідок захворювання на коронавірус. Це здебільшого літні люди або ті, хто мали супутні хвороби. І пік захворюваності фахівці прогнозують вже на початок жовтня.

— На Тернопільщині є ріст захворюваності на COVID-19, останнім часом кількість зростає вдвічі щотижня, — повідомила Оксана Чайчук, директорка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». — Ми прогнозуємо спалах на початок жовтня, як і минулого року. Ця недуга має свою циклічність і періодичність. Щоденно у нас реєструють летальні випадки. В основному це люди старшого віку і які мали супутні захворювання.

І без декларації можна щепитись

Карантинні заходи ніхто не відміняв, постанова Кабміну щодо цього діє, тому варто повернутись до маскового режиму, дотримуватись дистанції, а при перших ознаках звертатись до лікаря.

Відео дня

— Зараз людська увагу переключилась на іншу проблему, війну, але «ковід» ніхто не відміняв, — каже Оксана Чайчук. — Ми постійно працюємо з населенням, проводимо роботу серед внутрішньо переміщених осіб, на сайтах та Фейсбук сторінці даємо цифри і рекомендації, сімейні лікарі працюють зі своїми пацієнтами. Хто хоче захиститись — знайде без проблем всю необхідну інформацію.  

Аби щепитись від COVID-19, потрібно звернутись до поліклініки або безпосередньо сімейного лікаря. Навіть якщо ви не маєте укладеної декларації із сімейним лікарем, вам не відмовлять у проведенні щеплення, наголошує Оксана Чайчук.

1 вересня від COVID-19 помер 84-річний чоловік з Хоросткова. Перед тим — 87-річна тернополянка. За словами Оксани Чайчук, щодня фахівці реєструють 1-2 летальних випадки від коронавірусу.  

Недотримання протиепідемічних заходів, низький рівень тестування та нові хвилі поширення COVID-19 у світі можуть стати причиною більш інтенсивного епідсезону, який припадає на жовтень 2022 – травень 2023 рр., — в Україні порівняно з минулим роком.

Є два дієві інструменти запобігання поширенню COVID-19:

1. Вакцинуватися. Це єдиний шанс захиститися від важкого перебігу хвороби. Для цього потрібно:

— звернутися до найближчого медичного закладу / знайти пункт вакцинації за лінком https://bit.ly/vaccinationpoints або на гарячій лінії 1677;

— взяти паспорт;

— прийти й отримати щеплення.

2. Зробити тест у разі появи симптомів ГРВІ і, якщо він позитивний, – самоізолюватися.

Для цього потрібно зателефонувати сімейному лікарю або звернутися до найближчого медичного закладу та отримати направлення на безоплатне тестування або швидкий тест, повідомили у ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Які вакцини доступні в Україні?

В Україні доступні лише три вакцини проти COVID-19: Comirnaty від Pfizer, CoronVac та Jcovden від Johnson&Johnson.

— З 29 липня 2022 року у зв’язку зі змінами в реєстрації виробника вакцину #Janssen було перейменовано в #Jcovden, а вакцина Moderna змінила назву на Spikevax, — повідомили у центрі контролю та профілактики хвороб. — Зокрема, 100 тисяч останньої були завезені в Україну Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) 4 серпня в межах міжнародної ініціативи COVAX. Вакцину вже розподілено та доставлено в 21 область та місто Київ.

*Janssen – це векторна вакцина, розроблена фірмою Janssen, якою володіє компанія Johnson & Johnson. Має торговельну назву Jcovden. Вакцина містить знешкоджений аденовірус людини, в який вмонтовано ДНК, що кодує шипоподібний білок вірусу SARS-CoV-2. Потребує температури зберігання від +2 до +8 С. Вакцина призначена для людей віком від 18 років. Для повної імунізації достатньо однієї дози цього препарату.

Друга доза – це вже бустерна доза. Дана вакцина може безпечно та ефективно застосовуватися для імунізації всіх осіб віком від 18 років.

Вакцина дозволена до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали США, Велика Британія, Європейський Союз, Швейцарія, Канада та багато інших країн. В Україні вакцину Janssen зареєстрували 2 липня 2021 року.

— Ефективність Janssen (Янссен) через 28 днів після щеплення складає 85,4% від тяжкого перебігу хвороби й 93,1% від госпіталізації, — повідомили у у центрі контролю та профілактики хвороб. — Клінічні дослідження показали, що разова доза вакцини захищає від симптоматичної помірної та важкої інфекції на 66,9%. Введення другої бустерної дози з інтервалом у 56 днів забезпечує захист від важкого перебігу коронавірусної хвороби на 100%.

Поєднання вакцин для бустерної дози:

Якщо завершений курс вакцинації Коронаваком – бустер можливий усіма вакцинами : (Коронавак, Комірнаті, Модерна, Астразенека, Янссен).

Якщо завершений курс вакцинації Комірнаті, Модерни, Астразенеки або Янссен – бустер можливий Комірнаті, Модерна, Астразенека, Янссен.

Цифра

За весь час пандемії в Тернопільській області:

  • захворіли – 152 979 осіб;
  • одужали – 148 556 осіб;
  • летальних випадків – 2 438.

Довідка

Ознайомитись із рекомендаціями ВООЗ щодо використання вакцини Janssen (Jcovden) можна за посиланням: https://bit.ly/3CnL6gS

В ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» працює телефонна гаряча лінія: (0352) 52-81-83 (пн.-пт з 8:00 до 17:00), (067) 672-30-43 (цілодобово).

Гаряча лінія МОЗ: 0 (800) 60 20 19.

Пункти та центри вакцинації від COVID-19:  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1J6J83riKgpA1iKWfLrQhkpd0m05T3G-OgW3Op6Oa6mI/edit#gid=354622694 (у таблиці є контактні телефони, графік роботи  та адреси закладів, де можна зробити щеплення на Тернопільщині).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Юрій Гулька

    Закривайте вже лавочку зі своїми вакцинами...Хворіють усі і щеплені і нещеплені...
  • ProofG1

    Смішно. Процент летальності неймовірно малий.

    А в бомбосховище без вакцинації не пустять? Законопроект 4142 зрадники прийняли!
  • Andri Andrij

    87 років дивно ставити діагноз КОВІД ?

    Причин ймовірних багато...😭
  • Івана Забурко

    А солдати теж в масках мають ходити,ви геть чисто здуріли,про який вірус знову іде мова,а як війна почалась ,куди він подівся??

keyboard_arrow_up