Серед ВІЛ-інфікованих - переважно особи 25-49 років

Серед ВІЛ-інфікованих - переважно особи 25-49 років
Кожні 10 секунд у світі інфікується ВІЛ одна людина, причому 90% - статевим шляхом. В Україні серед таких хворих - 44% припадає на долю жінок.

Такі дані озвучили медики напередодні 1 грудня – Дня боротьби зі СНІДом. Цьогоріч темою Всесвітніх днів боротьби проти СНІДу є "Досягнення нульової позначки: нуль нових ВІЛ-інфекцій. Нуль дискримінації. Нуль смертей внаслідок СНІДу".

Нагадаємо, Україна посідає перше місце в Європі за поширеністю ВІЛ серед вагітних. У нас уже більше 17 тисяч дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями. Поширення епідемії ВІЛ/СНІД спричиняє те, що дана проблема з медичної та соціальної площини нестримними темпами переходить у економічну.

Можливість дізнатися факти про інфекцію

Відео дня
> Нині українська медична спільнота долучається до заходів, присвячених боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД. Тернопілля - не виняток, враховуючи темпи розповсюдження цієї страшної недуги. Тішить лише те, що впродовж останніх двох років нашому краї ситуація з поширенням ВІЛ-інфекції стабілізувалася.

- Питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні сьогодні є одним із актуальних, гострих і резонансних у соціальній сфері, – наголошує заступник директора департаменту охорони здоров’я Тернопільської обладміністрації, начальник відділу надання медичної допомоги населенню Віктор Овчарук.

{photo_gallery id=1923|}

Метою Всесвітнього дня боротьби проти СНІДу є підвищення глобальної поінформованості про ВІЛ/СНІД і демонстрація міжнародної солідарності перед обличчям пандемії. У цей день, уточнює прес-керівник департаменту охорони здоров’я Тернопільської обладміністрації Світлана Гуменна, партнерам з державного і громадського секторів надається найбільш реальна можливість поширити інформацію про статус пандемії і сприяти прогресу у профілактиці та лікуванні ВІЛ/СНІДу, а також догляд за хворими людьми в країнах з високою поширеністю цієї хвороби і в усьому світі.

- Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це можливість дізнатися факти про ВІЛ-інфекцію та втілити знання в практику, - додає він. - Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти і усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань піклуватися про власне здоров’я і здоров’я інших і допомогти тим, хто живе з ВІЛ.

Чиновник нагадав, що області реалізують програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД 2010-2013 рр., а також профілактики ВІЛ через донорську кров тощо.

Епідемічна ситуація складна

Головний лікар комунальної установи Тернопільської обласної ради “Обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом” Володимир Носко наголосив, що кожна людина може і повинна нести відповідалність за своє життя і пам’ятати, що лікування ВІЛ-СНІДу в нашій державі є доступним та безкоштовним.

- Перший випадок ВІЛ-інфекції, – продовжує Володимир Носко, - в області зареєстрований в 1987-му. Якщо з того часу, впродовж десятиліття офіційно виявлено 44 випадки, то таку ж кількість випадків зареєстровано вже у 1998 р.

Щорічно на Тернопільщині, за його даними, виявляють понад 100 випадків ВІЛ-СНІДу.

- За 10 місяців цього року обстежили 50333 особи і у 77-ми виявили серологічні маркери ВІЛ. Нині 397 чоловік перебувають на антиретровірусній терапії.

За словами пана Носка, епідемічна ситуація щодо ВІЛ-інфекції/СНІДу в нашій області - складна. З року в рік випадки цього захворювання реєструють в усіх районах Тернопілля. Проте найбільш “уражені”: Тернопіль, а також Тернопільський, Збаразький, Теребовлянський, Кременецький та Ланівецький райони.

- Сучасний стан розвитку епідемічного процесу в області, як і в Україні, – каже лікар-епідеміолог епідеміологічного відділення КУТОР “Обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом” Тамара Буртняк, - характеризуються поширенням ВІЛ серед різних контингентів населення, нерівномірним поширенням ВІЛ на адміністративних територіях, активізацією статевого шляху передачі, реєстрація випадків в переважній більшості серед міських жителів.

Також, як вона каже, з 1998 року помітним є щорічне збільшення ВІЛ-інфікування серед ін’єкційних споживачів наркотиків.

Серед інфікованих переважають жінки

У віковій структурі ВІЛ-інфікованих переважають особи віком 25-49 років. І їхня частка поступово зростає. Так, у 2009 р. відсоток становив 65,4, у 2012-му - 68%. Зате серед вікової групи 15-24 років реєструють поодинокі випадки. Це до певної міри може свідчити про деякі ознаки стабілізації епідемічної ситуації із ВІЛ/СНІДом.

- Це означає, що профілактичні програми є досить ефективними і молодь починає більш відповідально ставитися до свого здоров’я, - вважає медик. – Проте є тривожний момент - серед ВІЛ-інфікованих переважають жінки. До прикладу, показник у 2009 році становив 52,4%, а за 9 місяців 2013-го – вже 51,7%.

Цьогоріч в Тернопільській області народилося 12 дітей від ВІЛ-інфікованих матерів.

- Людина, що живе з ВІЛ, може виглядати і відчувати себе добре протягом багатьох років і навіть не знати, що вона інфікована, - додає Тамара Буртняк. - Коли людина заражається ВІЛ, вірус починає руйнувати імунну систему, яка відповідає за захист організму перед хворобами. Потім імунна система уражається настільки, що людина стає вразливою для багатьох інфекційних хвороб.

Згодом директор нещодавно створеного Тернопільського обласного відділення всеукраїнської благодійної організації “Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом” Людмила Андріїв розповіла, що цьогорічне гасло “Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом” – “Я маю силу! Силу жити!”.

- Проблема ВІЛ/СНІДу стосується всіх і кожного, держави в цілому, - наголошує вона. - Тому сьогодні вкрай необхідно сприяти впровадженню в суспільну свідомість переваг здорового способу життя, формування соціально активної, фізично здорової та духовно багатої особистості. Вирішення цієї проблеми потребує консолідації всіх зусиль...

Довідка

Під диспансерним наглядом у закладах охорони здоров’я Тернопільській області 01.10.2013 р. перебували 754 особи, в тому числі в стадії СНІДу – 104. З усіх диспансерних хворих на цю дату антиретровірусну терапію (АРТ) отримують 297 осіб, двоє з яких діти.

Найбільш поширеним СНІД-індикаторним захворюванням у ВІЛ-інфікованих осіб є туберкульоз: серед 27-ми вперше виявлених випадків СНІДу в 11-ти діагностували туберкульоз (41%). За 9 місяців 2013 р. померло 18 ВІЛ-інфікованих осіб, з них 13 осіб померли за причинами пов’язаними з ВІЛ-інфекцією.

За інф. департаменту охорони здоров’я Тернопільської обладміністрації

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Susan Shaw

    Thanks Dr Ofua for curing me of HIV, for i have been suffering of this disease, for 7 years now, i came about your blog and i decided to give you a try and indeed you cured me with me your herbal medicine, am indeed grateful to you, It has been the greatest gift I have EVER received and a true life changer. Thanks to your intervention Dr ofua of THEGREATHERBALHEALINGHOME CONTACT +2347059497969 OR EMAIL [email protected]

  • MATHIDA ALEX

    Я глибоко вдячна за чудотворну роботу доктора Фрімен, я був у біді, коли мій лікар сказав мені, що я був поставлений діагноз ВІЛ Вірус, я, хоча про мою сім'ю, я знаю, що моя сім'я зіткнеться з серйозною проблемою, коли я пішов, я втратив надію, і я плакала весь день , але одного разу я шукав в Інтернеті я знайшов д-р Фрімен електронною поштою на свідчення про те, як він допоміг дамі вилікувати її вірус герпесу, тому я зв'язався з ним, і він керував мною. Я попросив рішення і підготували засоби правового захисту для мого здоров'я. Слава Богу, тепер все добре, я вилікувати з доктором Фріман трав'яний медицині, я дуже вдячна д-р Фрімен і дуже щаслива з моїм чоловіком і сім'єю. Зв'яжіться з ним прямо зараз для ваших проблем, щоб бути вирішена через електронну пошту [email protected] він також може допомогти вам зберегти ваші відносини і шлюб.
    WhatSAPP + 2349035428122

  • Happy Davison

    Я досі шокує і дивує це велике чудо сталося Que в моїй родині, мій чоловік і я були з різних хвороб я був тестування на ВІЛ позитивний минулому році жовтень і мій чоловік був ВІЛ-негативним я був так здивований, тому що він був навіть хворим в момент дие Que і привести нас до лікарні, але лікар підтвердив, що він проблеми з нирками Que. З тих пір ми витрачали гроші по всьому отриманні препаратів з іншої госпіталь, я шукав через Інтернет за допомогою, коли я побачив коментар людьми, що говорять на про те, як д-р Пол Emen допоміг їм їх лікування захворювання на ВІЛ та інших захворювань, я Чекають "т повірити, але я просто вибрати, щоб спробувати дати трави і я зв'язався з ним через цей електронною поштою ([email protected]), і мені сказали, що, хоча мій був більш напружений, ніж у мого чоловіка був відправлений на різних трав обидва нами. На мій превеликий подив, після мене і мого чоловіка, терпляче пройти лікування інструкції, даної нам від цієї людини по імені Emen і ми пішли на медичне обстеження і результат був негативним і ще раз підтвердили Que мого чоловіка ми абсолютно нормально, навіть наші лікар був збентежений він сказав, що ніколи не бачили такого роду чудо раніше. Д-р Пол Emen ми цінуємо Вас в режимі реального хорошу роботу в нашому житті, і Бог благословить вас за хорошу роботу, яку ви робите. Також ви зв'язатися з цієї великої і могутня людина, якщо у вас є які-небудь проблеми за допомогою своєї електронної пошти: [email protected]. Ви можете також назвати його 2348153930869.

  • Anonymous

    Жахливо...

keyboard_arrow_up