Скільки спати вашій дитині. Поради тернопільської лікарки Ірини Мендик

Скільки спати вашій дитині. Поради тернопільської лікарки Ірини Мендик

Недосипання може призвести до набору ваги, проблем із серцем і навіть депресії. Розповідаємо, скільки часу треба спати дітям та як покращити сон.

Здоровий сон – дарує не тільки здоров’я діткам, а й чудовий настрій їм та їхнім батькам. Останнім часом стало дуже складно вкласти дитину спати вчасно. Діти майже не розлучаються зі смартфонами, планшетами та комп’ютерами, постійно захоплені величезною кількістю розваг. Мерехтіння цих пристроїв надсилає мозку сигнал, що спати ще рано, й малюк продовжує бути активним, замість того, щоб заснути й набиратися сил для наступного дня.

Чому сон є таким важливим для дитячого організму? Скільки часу мають спати малюки? До чого може призвести недосипання? Відповіді на ці та інші питання дає лікар-педіатр поліклінічного відділення №3 КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Ірина Мендик.

– Здоровий сон, перш за все, – це нормалізація режиму дня, графіка годувань, сну вдень і вночі. Сон — це особлива форма існування організму, не менш складна, ніж денне неспання. Під час правильного перебігу сну відновлюються сили, витрачені на денну активність. Саме тому здорова людина прокидається з відчуттям свіжості й бадьорості, — каже вона.

Відео дня

Дослідження показують, що гормон росту виробляється в організмі через 1,5-3 години після засинання (під час глибокої фази сну). Найкращий час для вироблення цього гормону — опівночі. Тобто, якщо дитина лягає пізніше 9 години вечора, в її організмі порушується вироблення гормону росту й зменшується кількість часу, протягом якого він виконує свою функцію. Відповідно, погіршуються процеси росту тканин й відновлення м’язів.

Крім того, пізнє засинання може призвести до зниження фізичної активності малюка або, навпаки, до гіперактивності, адже порушується психологічна стійкість. Під час сну відбувається сортування інформації, з якою дитина ознайомлюється протягом дня: мозок позбавляється від непотрібних спогадів і зберігає лише важливу інформацію. Нейробіологи Каліфорнійського університету, наприклад, встановили, що під час глибокого сну в корі головного мозку утворюються нові синаптичні зв’язки, які перетворюють короткотривалі спогади в довготривалі. Тобто, коли ми спимо, наша пам’ять покращується.

Скільки потрібно спати

Тривалість сну визначається залежно від віку дитини. Для немовляти до тримісячного періоду – це 18-20 годин на добу. З тримісячного до шести місяців – 16-18 годин. З шести місяців до року – від 14 до 16 годин. З одного року – це до 13-14 годин на добу. У дошкільному віці – до 12 годин. У шкільному – 9 годин.

Якщо спати менше, зростає ризик розвитку хронічних захворювань, зокрема:

–        діабету;

–        серцево-судинних захворювань, інсульту, високого кров'яного тиску;

–        збільшення ваги та ожиріння;

–        порушення імунної системи;

–        погіршення психічного здоров'я, депресії.

Недостатня кількість сну може негативно позначитися на імунітеті дитини й зробити її більш вразливою до хвороб. Якщо ж малюк добре відпочиває вночі, в його організмі підвищується стійкість до сезонних захворювань (наприклад, грипу).  Вночі мозок дитини вивільняє хімічні речовини, які підтримують відновлення імунної системи. Результати досліджень вчених Університету Тюбінгена (Німеччина) показують, що регулярний сон відіграє важливу роль у роботі Т-лімфоцитів — клітин організму, що здійснюють імунну відповідь.

Крім того, нестача сну провокує більш високий рівень вироблення кортизолу, гормону стресу, який зменшує активацію імунної системи.

Хороший нічний сон покращує уважність дитини й дозволяє організму повноцінно функціонувати (а також бути готовим до різних нестандартних ситуацій). Недосипання ж призводить до проблем із концентрацією уваги.

Здоровий сон зменшує ризики виникнення серцево-судинних захворювань. А часті пробудження дітей вночі негативно впливають на симпатичну нервову систему, збільшуючи ритм серцебиття й підвищуючи артеріальний тиск.

Як зробити сон якісним

Що ж впливає на якість сну? Як говорить лікарка Ірина Мендик, на це значною мірою впливає мікроклімат у кімнаті, де спить малюк. Там має бути чисто, повітря вологе, оптимальна температура повітря – 18 градусів за Цельсієм. А вологість повітря повинна становити 70%. Перед сном корисно робити вологі процедури, масаж, легку гімнастику.

 – Протягом дня повинен бути режим. Якщо дитина день провела в кімнаті, не виходячи на вулицю, або дивилася мультики, засинати їй буде важко, а спати вона буде погано. Достатня кількість фізичної активності й прогулянок — одна з умов гарного сну. Добре гуляти перед сном. Правильне також грає роль. Не варто переїдати на ніч. Приберіть електронні пристрої зі спальні або принаймні вимикайте їх за 30 хвилин до сну, — говорить вона.

Щодо ліжка, має бути рівний матрац, бажано ортопедичний, до 2-х років жодних подушок, стандартний розмір подушки для дитини після 2-х років — 40×60 см з товщиною, що приблизно дорівнює ширині дитячого плеча.

Чи варто спати з батьками? До шестимісячного віку рекомендовано, аби дитина була в кімнаті з дорослими, пояснює пані Ірина.

—   Вона може спати або на своєму ліжку, або поруч. Є моменти, коли й поруч з мамою. Далі бажано привчати дитину спати самостійно. З трирічного віку дитинка має розуміти, що вона повинна спати самостійно. Для цього можна придумати спеціальний ритуал, наприклад, дати м’яку іграшку. Або мама може заспівати колискову, прочитати казочку. Це буде гарний крок на дорослішання, — рекомендує педіатр.

Коли є проблеми

А що робити, коли дитина плутає день і ніч? До тримісячного віку, коли сон займає більший період дня, такі явища можуть виникати часто. І вони пов’язані, здебільшого, із годуванням. У вже старшому віці режим сну залежить від поведінки родини. Тому сім’я повинна випрацювати правильний графік сну і пробудження, рекомендує співрозмовниця.

—   Якщо дитина хаотично спить протягом дня чи лягає увечері, то, звісно, вона матиме проблеми з нічним сном, — говорить Ірина Мендик. — Тому гуляйте багато вдень, забезпечте фізичну активність малюкові. Ігри ввечері мають бути спокійними.

На питання, коли вкладати сина чи доньку до ліжка, лікарка відповідає: також усе залежить від віку. Від тримісячного віку і до року – це між 19-20-ої годинами. У цей час, за словами пані Ірини, виробляється мелатонін.  Саме вночі виробляється 70% добової кількості мелатоніну – гормону, який захищає нас від стресів і передчасного старіння, від простудних і навіть онкологічних захворювань. Ми поринаємо в сон, а мелатонін приймається за роботу – відновлює, ремонтує, зміцнює…

У дошкільному віці діти можуть лягати спати о 21.00, а в шкільному – о 22.00.

А чи можна будити дитину, коли режим порушений? Так, аби далі графік не збивався. Найпоширеніше ж питання, яке виникає у батьків: як вкласти дитину, якщо вона не хоче спати?

–   У питаннях режиму дня все повинно бути чітко сплановано. Якщо все за графіком, то порушень не буде. До всього родина призвичаїться. І здоровий та якісний сон, правильний спосіб життя, спокій у родині будуть вірними супутниками сім’ї, – підсумовує лікарка.

Середня тривалість сну і дітей така:

до 3-х місяців 16–20 годин;

6 місяців 14,5 години;

1 рік 13,5 години;

2 роки 3 годин;

4 роки 11,5 години;

6 років 9,5 години;

12 років 8,5 години.

Щоб дитина уночі спала 8 годин, то вирахуйте достатню тривалість денного.

 П’ЯТЬ КОРИСНИХ «НІЧНИХ» ПОРАД для батьків

 1. Закривати на ніч вікна щільними шторами.

2. Не спіть з увімкненим нічником або телевізором.

3. Встаючи вночі, не запалюйте світло. Для освітлення туалету досить тьмяної лампи-нічника, вмикається в розетку.

4. Якщо засиджуєтесь допізна, освітлення кімнати має бути неяскравим і вже точно не лампою денного світла.

5. Намагайтеся засинати не пізніше півночі: максимум мелатоніну виробляється з 0 до 4 год ранку.

Коментарі

keyboard_arrow_up