Спека та відсутність холодильників. Як і хто контролює безпеку на фермерських ярмарках у Тернополі?

Спека та відсутність холодильників. Як і хто контролює безпеку на фермерських ярмарках у Тернополі?
  • Сільськогосподарські ярмарки одні люблять, інші критикують. Риба, молоко, сири, овочі, фрукти та навіть м’ясо з яйцями – все це продають під прямими сонячними променями або ж взагалі на підлозі. Через це тернополяни асоціюють ярмарки зі стихійною торгівлею.
  • Що дозволено продавати, чи проводять контроль якості і куди звертатися у випадку отруєння? Читайте у матеріалі.

Хто та що перевіряє на ярмарках

Традиційно ярмарки у Тернополі працюють за трьома адресами: вулиця Лесі Українки, 39, на перетині вулиць Миру-Дружби, а також зупинка громадського транспорту ТРЦ «Подоляни». Зі слів речниці міської ради Мар’яни Зварич, влада не лише надала дозвіл на проведення таких заходів, а й має постійно контролювати процес проведення. 

– Міська рада надає дозвіл на проведення сільськогосподарських ярмарків. Традиційно працюють суботу. Вони є на постійному контролі спільної робочої групи. Саме представники муніципального інспектора, Держпродспоживслужби, відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів міської ради та працівниками Тернопільського районного управління Національна поліція України в Тернопільській області перевіряють, чи дотримуються продавці вимог, прописаних у рішенні виконавчого комітету, – розповідає вона.

Відео дня

Зауважимо, перед тим як продукція потрапляє на прилавки ярмарків, вона не проходить перевірку. Проте під час продажу працівники відділу ветеринарно-санітарної експертизи мають повне право взяти будь-яку продукцію та перевірити на якість.

– Щосуботи фахівці відвідують ярмарки і проводять ветеринарно-санітарний огляд продукції, адже це важливо. У разі підозр щодо якості продуктів харчування, товар може бути вилучений на експертизу. Саме дослідження дозволяє виявити і запобігати розповсюдженню хвороб, небезпечних для людей та тварин, – каже начальник міського управління Держпродспоживслужби в області Іван Гавришків. 

Також у Держпродспоживслужбі наголошують, що більшість підприємців, які реалізують на ярмарках продукцію, зареєстровані в Тернопільській області та здійснюють виробництво під наглядом спеціалістів. Підприємців, які прибувають з інших областей і не представляють супровідної документації, – не допускаються до реалізації.

Дотримуйся правил!

Що стосується вимог до продавців, то вони базові. Але саме такі дії дозволяють уникати небажаного отруєння у споживачів та зайвих проблем для продавців. Іван Гавришків надає детальний перелік.

– Продавці щосуботи на ярмарках повинні мати при собі, по-перше, супровідні документи, що засвідчують походження, безпечність та якість харчової продукції. По-друге, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. По-третє, наявність у них спецодягу та санітарних книг щодо проходження обов’язкових медичних оглядів. Крім того, вся продукція повинна бути маркована державною мовою і реалізовуватися з дотриманням відповідних температурних режимів. Це стосується швидкопсувних харчових продуктів тваринного походження, – розповідає спеціаліст. 

Під час збуту продуктів харчування продавцям варто пам’ятати і про температурний режим. Так, зокрема харчові продукти тваринного походження, що потребують дотримання спеціального температурного режиму, повинні зберігатися за температури нижче 10 °C. Це у першу чергу стосується молока, м’яса, риби, ракообразних, яєць та меду. 

Попри те, що правила є простими, робоча група все ж фіксує реалізаторів-порушників, які або забувають про вимоги, або просто їх ігнорують. У такому разі незаконна діяльність припиняється, а продукція вилучається.

– Найчастіше фіксуємо порушень вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». З метою недопущення потрапляння на ринок харчової продукції сумнівної якості, виявлення не зареєстрованих підприємств, а також з метою виявлення незадекларованої праці на виробничих потужностях даних суб’єктів матеріали направляються до правоохоронних органів для документування та зупинення незаконної діяльності, – каже Іван Гавришків. 

Отруїлися? Не мовчіть!

Де купувати продукти харчування на ринки, у супермаркеті чи на ярмарках – особистий вибір споживачів. Проте варто розуміти, зіпсовані товари можуть трапитися скрізь. Якщо ви або члени вашої родини отруїлися неякісною продукцією – пишіть скаргу. 

– Кожен громадянин відповідно до Закону України «Про звернення громадян» має право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та залишити скаргу. Це можна зробити онлайн на офіційному сайті держустанови або завітавши за адресою: м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20. Під час звернення необхідно мати при собі чек або інші докази придбання продукції саме у цьому місці, у цього фермера, – каже Іван Гавришків. 

Також у Держпродспоживслужбі запевняють, за час проведення ярмарок скарги від громадян щодо якості та безпечності харчових продуктів, що там реалізовувались до управління не надходили. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач04

    Надал перетворив наше колись чудове і затишне місто на великий сільський базар. Раніше візитівкою Тернополя були чудові парки, затишні сквери, багато зелені. Тепер - хаотична забудова, знищені парки, на кожному кроці - буди  і базари ...  Шкода, що багатьох це влаштовує.
  • irina zhizhina

    Ніколи не бачила, щоб продукти тваринного походження на вулиці Лесі Українки, 3з зберігалися в холодильнику. Муніципальна поліція пройшла по ярмарку, продукція так і залишалась під сонцем, ніякого зауваження ніхто з них не робив

keyboard_arrow_up