Як правильно вживати антибіотики. Зібрали корисні поради, які врятують ваше здоров'я

Як правильно вживати антибіотики. Зібрали корисні поради, які врятують ваше здоров'я
  • Антибіотики в Україні можна купити без рецепту. Саме це і низка інших факторів можуть спонукати людей до бездумного вживання цих препаратів, яке може обернутись їх негативним впливом.
  • Як часто тернополяни п'ють антибіотики, чи допомагають вони та з чим варто бути обережними, читайте у матеріалі. 

Під час пандемії коронавірусу, чимало людей шукають "чарівну пігулку", яка допоможе вилікувати недугу, або навіть захиститись від неї. У пошуках панацеї чимало людей ідуть в аптеку за антибіотиками. Але лікарі переконують: робити цього категорично не можна.

Про те, які ризики у прийомі антибіотиків, говоримо з тернопільським імунологом Ігорем Господарським.

— В усіх цивілізованих країнах світу антибіотики - це препарати суворо-рецептурного відпуску. Тобто вони взагалі не призначаються без консультації лікаря, — каже імунолог. — Це питання шкоди для самого пацієнта. Будь-який антибіотик має досить велику кількість побічних ефектів. Лікарі призначають його лише з умовою, що користь буде більшою, ніж шкода для організму. Другий момент — це загальна суспільна шкода — зростання резистентності.  І ця проблема є однією із п'яти глобальних проблем людства. 

Відео дня

Що таке резистентність? 

За інформацією з офіційного порталу МОЗ та даними ВООЗ, 64% людей помилково лікують застуду та грип антибіотиками.  

Резистентність або стійкість до антибіотиків виникає, коли бактерії змінюються під впливом ліків. Тому антибіотики перестають працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню. Стійкість до антибіотиків ставить під загрозу ефективну профілактику та лікування будь-яких інфекцій.

— В Україні досить обмежені дані як про рівень обізнаності визначених цільових аудиторій у проблематиці щодо протимікробної стійкості, так і про використання антибіотиків пацієнтами, — каже завідувачка відділенням інформаційно-комунікаційним відділенням КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я" Наталія Харченко . —Також, очевидно, що без зміни поведінки вживання протимікробних препаратів, ситуація погіршуватиметься, і людству загрожує повернення в доантибіотикову еру, коли навіть найпростіші бактеріальні інфекції знову будуть невиліковними.

В Україні з цього приводу навіть затвердили Національний планом дій з боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. У його рамках щороку проводять освітні кампанії щодо поведінки з протимікробними препаратами. 

 

 

 


 

 

 

 

                                                                                                       

Чому лікарі нехтують правилами виписування антибіотиків?

— В останні роки ситуація із неправильним приписом антибіотиків суттєво покращувалась. Це пов'язано із зміною поліклінічних терапевтів на сімейних лікарів. Проте зараз ми бачимо іншу проблему — пандемія коронавірусу, — каже імунолог Ігор Господарський. — Інколи, лікарі, які не мають змоги бачити пацієнта, змушені перестраховуватись. Це проблема не лише України. За даними Американської телемедичної асоціації, якщо лікар консультує пацієнта дистанційно, він у півтора-два рази частіше схильний призначити антибіотик у випадку, коли це призначення є сумнівне чи невиправдане.

Другий момент, за словами пана Господарського, — це тривога пацієнтів, які впродовж місяців залякані хворобою і при найменшому нездужанні за незрозумілими показами біжать в аптеку по антибіотики. Мовляв, мені сусід розповідав, що йому цей препарат допоміг, і я спробую. При цьому люди не беруть до уваги те, що антибіотики бувають різного спектру дії та з різними характеристиками. 

Чи допоможуть при коронавірусі?

— Антибіотики — це антибактерійний препарат, — каже імунолог. — Він вбиває бактерії. При чому лише ті бактерії, які до нього чутливі. Але вбивають при цьому і корисні бактерії, він сприяє більш інтенсивному розмноженню грибків та вірусів. Тому можна вважати, що антибіотики, які люди вживають в період гострої респіраторної вірусної інфекції, навпаки можуть погіршити ситуацію.

Методи визначення чутливості до антибіотика дуже прості. Це можна зробити або в державній лабораторії, або в комерційній. У процесі у вас беруть мазок, виділяють мікроорганізми  і визначають їх чутливість до антибактерійних засобів.

Спростовує міф про лікування антибіотиками лікар-епідеміолог, керівник Тернопільського обласного лабораторного центру Оксана Чайчук.

— Антибіотики вбивають бактерії, і помилково вважати, що віруси теж гинуть від цих препаратів. Антибіотики застосовують лише чітко за рекомендаціями лікуючого лікаря. Не займайтесь самолікуванням, — каже пані Чайчук.

Як часто тернополянки дають дітям антибіотики?

Про те, як часто тернополянам доводиться вживати антибіотики та в яких випадках дають їх малюкам, ми запитали жінок у спільноті "Тернопільські мамусі".

Отож, що жінки думають про лікування антибіотиками. Читайте нижче: 

— Дитині 3 роки, антибіотика не давала ні разу ще! Поміняли педіатра, тому що наша перша лікарка виписувала антибіотик при першому "пчиху", щоб "попередити ускладнення"... після чого ми йшли консультуватись до іншого лікаря, яка нам пояснювала коли і для чого потрібні антибіотики. Тому педіатра змінили, антибіотики ні разу не давали, — пише Оксана Штокало

Чимало мамусь погоджуються з твердженням, що інколи призначення антибіотиків лікарями не тішить, але рекомендацій лікарів все ж дотримуються. 

— Антибіотики використовуються, коли захворювання має бактеріальний характер, за результатами аналізів та призначенням лікаря. Жодних для профілактики — резистентність ніхто не відміняв. Взагалі не розумію людей, які при першій потребі скуповують азитроміцин, — пише Лілія Прийдун

Консультуємося з кількома лікарями

— Антибіотики не попереджують ускладнення. Ними треба лікувати лише підтверджену аналізами бактеріальну інфекцію.В інших випадках вони шкодять, а не допомагають, — коментує Богдана Пруська.— Щоб не доводилося часто лікувати маленьких дітей антибіотиками, треба робити додаткові щеплення, зокрема від пневмококової інфекції, тому що у дітей до 2-х років 90% бактеріальних ускладнень і захворювань викликано пневмококом. Мій син за свої 4 роки лише один раз приймав антибіотик за призначенням лікаря у віці 5 місяців. Можливо, це і було зайвим, та я ще тоді не була на стільки свідома мама у дитячих захворюваннях і лікуванні.

Інколи у дітей нелегко діагностувати захворювання. Але, на думку лікарів, завжди варто покладатись. 

— Я давала все за призначенням, як лікарі казали. У дитини був бронхіт. Дивилося двоє пульмонологів. Пізніше мені сказали, що, можливо, потрібно показати лору і призначили ці ліки. Його п’ють не менше місяця, і він дійсно при фарингіті, тонзиліті, і застудах. А ті сиропи дитина пила  3 місяці, ми водили по лікарях і нічого не помагало, що призначали — те давала дитині. Якби в вас дитина кашляла три місяці і не знали причини, ви також давали би ті ліки, що я, — пише Таня Ярема.

"Антибіотик — не панацея!"

Найпоширеніші питання щодо деталей вживання антибіотиків дітьми ставимо  міському педіатру Комунального неприбуткового підприємства "Тернопільська міська комунальна дитяча лікарня" Майї Голяк.

— Найперше, що варто сказати — це однозначне "Ні" самолікуванню антибіотиками, — каже педіатр. — Питання будь-якого лікарського засобу — у компетенції лікаря. Адже кожен свої покази і антипокази, у яких людям без медичної освіти важко розібратись і особливо, коли йдеться про дітей. 

Якщо говорити про вибір антибіотика, то його лікар призначає із вивченням конкретного захворювання.  Адже різні засоби мають різну  чутливість до флори, до віку, до різних органів. При кожній патології покази будуть різними. 

— Лікар визначає, яка саме патологія, який стан. Чи потрібно вже використовувати антибіотики, або можна ще кілька днів поспостерігати, — продовжує педіатр. — Антибіотики можуть бути конкретного спектру дії, можуть бути загального. Лікар визначає, чи вони мають бути ін'єкційні або ж для перорального застосування. 

Що робити якщо маєте сумніви щодо призначення а/б для дитини?

Ідеальний варіант - бактеріальний посів на флору та чутливість до антибіотика. Його можна здати у будь-якій лабораторії. І він допоможе правильно підібрати лікарський засіб. Але з нову ж таки — це у випадку, коли є час почекати, — каже Майя Голяк. 

Розповіла лікар і про те, що робити, якщо ви маєте сумніви щодо призначення дитині антибіотиків. 

— Якщо батьки уклали декларацію з лікарем - це означає, що  вони йому довіряють. Зрештою, змінити сімейного педіатра можна без проблем. Бувають моменти, коли лікар має вибір — або вже виписувати антибіотик або ще кілька днів поспостерігати. І це нормальна практика. У будь-якому разі аргументувати той чи інший рецепт лікарі зобов'язані. Пояснити чому ці засобі, а не інші. Якщо ви маєте сумніви — то у кожному пункті є завідувачі відділеннями. Можете проконсультуватися і з ними, — завершує пані Голяк. 

Пишіть у коментарях, чи доводилось вас вживати антибіотики без призначення лікаря? Як обирали їх? Чи відчували після їх прийму побічні ефекти або дискомфорт? Чи давали дітям їх? 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Петро Беріт

    Ну атибіотики не мають побічних дій, то вакцина може їм всім сильно зашкодити... тому краще відро антибіотиків внутрішньовенно ніж 5мл вакцини...
  • Анна Боднарук

    Безконтрольне вживання антибіотиків вже давно є проблемою. Так само як і їх призначення лікарям щоб перестрахуватися і в дозі, не передбаченій інструкцією.

    Наталия Бурлаку reply Анна Боднарук

    Так, Ви цілком праві

keyboard_arrow_up