Тернопіль: коли шлунок шле сигнал sos після бучних свят

Тернопіль: коли шлунок шле сигнал sos після бучних свят
Людина повинна їсти лише тоді, коли їй цього хочеться. Переїдання не є хворобою, каже лікар. Але воно може призвести до виникнення важких недуг.

- Свята залишили не лише зайві кілограми на талії, - нарікає Марія Комарницька. – Постійно відчуваю важкість у шлунку. Та й загалом – проблеми з травленням…

Тернополянка каже, що намагалася дотримуватися порад, які давали лікарі у №52 "RIA плюс". Але вдалося втілити не всі "благі наміри". Адже бучних застіль було від кінця грудня – кілька, а втриматися від смаколиків – так важко.

- Мушу нагадати читачці слова древньогрецького філософа Сократа: “Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити”, - каже кандидат медичних наук, доцент кафедри клінічної фармації Тернопільського медуніверситету Валентина Лихацька. - Тому логічно звучатиме буде моя відповідь на запитання: чому необхідно харчуватися правильно?

Без нормального харчування неможливо зберегти ані здоров’я, ані високої працездатності. Навіть не вдасться реалізувати генетично запрограмоване довголіття, наголошує лікар. Про це не слід забувати навіть у свята. Адже вберегти себе від проблем – простіше, аніж потім з ними боротися.

Тернопіль: коли шлунок шле сигнал sos після бучних свят, фото №1 на сайті 20minut.ua

Їсти слід, коли голодний
- Перші люди спочатку харчувалися лише тим, що давала їм природа, - розповідає пані Лихацька. - Згодом людина почала сама вирощувати продукти собі на харчі, збільшила споживання м’яса. Відтак і почалися проблеми з травленням. Перша з яких – переїдання. Тобто те, чим більшість із нас грішила у свята.

Харчування має бути раціональним, тобто збалансованим. Воно має відповідати характеру праці, віку, статі, індивідуальним особливостям людини і кліматично географічних умов, додає лікар.

- Переїдання не є недугою, але його можна вважати своєрідним харчовим розладом, - пояснює Валентина Лихацька. – Адже все врешті може закінчитися появою важких захворювань. Наприклад, цукрового діабету чи проблем серцево-судинної системи.

Людина повинна їсти лише тоді, коли їй хочеться, вважає лікар. Причому варто навчитися витримувати апетит до гострого відчуття голоду.

- Аби при сильному апетиті не переїдати, належить повільно і старанно пережовувати їжу, - додає гастроентеролог. - Крім того, ще перед прийняттям їжі варто завчасно визначити, які страви ви їстимете і в якій послідовності. Це дуже важливо, адже, наприлад, традиція їсти десерт після м'яса призводить лише до одного – зайвого бродіння в кишківнику.

Меню має бути повноцінним
Негатив від марафону застіль дається взнаки всім органам травної системи. Втім, найбільше від переїдання у свята страждає підшлункова залоза, вважає Валентина Лихацька. Особливо це відчувають ті, хто вже знає, що таке панкреатит (запалення підшлункової – прим. ред.).

- Якщо підшлункова залоза не хвора, слід певний час постежити за харчуванням і все налагодиться, - додає лікар. – Хворим на панкреатит – важче. Без дієти не обійтися.

Пані Лихацька радить таким пацієнтам обмежити кількість вуглеводів, жиру, солі. Їжу краще готувати в протертому вигляді, на пару або запікати в духовці. При цьому харчуватися варто дрібними дозами 5-6 разів на день. Вільної рідини при цьому слід споживати 1,5-2 л на добу.

- Серед рекомендованого: хліб пшеничний І- і ІІ-го сорту, випічки попереднього дня або підсушений (200-300 г/день), нездобне печиво, - перелічує вона. - Супи вегетаріанські, але без капусти, з додаванням вершкового масла (5 г) або сметани (10 г).

Їсти людям, які скаржаться на проблеми із підшлунковою, можна м'ясо лише нежирних сортів: яловичину, телятину, курку, індичку, кролика у відварному або паровому вигляді (котлети, кнелі, фрикадельки, пюре, суфле, рулет і ін.), а також рибу. Підійдуть тріска, окунь, судак, щука, сазан тощо. Відварені або рубані: тефтелі, кнелі, суфле, котлети.

- Можна приготувати собі і білковий омлет з двох яєць, - продовжує лікар. – Доповнити меню варто гарнірами з круп, макаронних виробів, овочів. Відварювати і запікати можна моркву, гарбуз, кабачки, картоплю, цвітну капусту, зелений горошок, молоду квасолю, буряк. Звісно у меню мають бути фрукти. Але краще, якщо це будуть яблука - некислі печені або протерті.

Натомість категорично Валентина Лихацька радить уникати алкогольних напоїв, кави, какао, газованих і холодних напоїв, виноградного соку, житнього і свіжого пшеничного хліба, виробів із листкового і здобного тіста, різних бульйонів, борщу тощо.

- Копченості, ковбаси, консерви, печінка, мізки, нирки, ікра, жирні молочні продукти, смажені яйця, капуста, баклажани, редька, редиска, цибуля – це далеко не все, що мусить для вас на певний час стати табу, - перелічує лікар. – До цього ж списку входять: часник, щавель, шпинат, солодкий перець, гриби, фініки, інжир, банани, варення, морозиво, всі прянощі тощо.

Особистий раціон у випадках, якщо є серйозні проблеми з травною системою, варто складати разом із гастроентерологом чи дієтологом. Тоді ви будете чітко знати: що можна, а що – зась.

Свята не любить виразка
- Шлунок після свят теж часто надсилає сигнал sos, - продовжує пані Лихацька. – Насамперед страждають ті, хто має виразку.

Аби дійти згоди з цією капризною недугою, потрібно з нею подружитися і дотримуватися певних правил, наголошує гастроентеролог.

- По-перше, варто накласти табу на смажені страви, овочі та фрукти, які містять грубу рослинну клітковину, наприклад, огірки, капусту, - перелічує вона. – По-друге, у вашій тарілці не має бути: шкіри птиці, риби, сала, маринадів, копченостей, солінь, м’ясних бульйонів, грибних і рибних відварів, газованих напоїв, кави, какао, гірчиці, хріну, перцю та оцту.

Дієта — один із головних пріоритетів лікування виразкової хвороби, стверджує лікар.

- Хворим на виразку призначають так званий стіл №1 за Певзнером, - додає вона. – Головна мета такого харчування - щадіння шлунка, аби сприяти відновленню його слизової оболонки. Їжу зазвичай готують на пару, варять і подають протертою. Їсти краще п?ять разів на добу, порціями.

Лікар наголошує: відмовитися людям із виразкою варто від продуктів, які стимулюють кислотоутворення у шлунку і вміщують грубу рослинну клітковину. Йдеться про м'ясні бульйони, рибні й овочеві навари, соління, маринади, гострі приправи, смажене м'ясо, консервовані та копчені продукти, деякі види зелені та овочів (капуста, щавель, редька, шпинат). Табу також накладають на здобне тісто, морозиво, холодні газовані та алкогольні напої, чорний хліб, каву. Власне, перелік цих продуктів-табу дуже схожий на складений для тих, хто скаржиться на підшлункову залозу.

Довідка
Помилки, які роблять люди:

- недооцінюють шкідливості термообробки харчів;
- споживають надто багато легкозасвоюваних вуглеводів і продуктів, які пройшли промислову обробку (солодощі, борошняні вироби тощо);
- зловживають консервованими продуктами;
- додають до їжі різні хімікати з метою покращення смаку, запаху та вигляду;
- надто часто споживають алкоголь, каву, чай, какао, шоколад;
- з'їдають надто багато, бо мають звичку перекушувати між сніданком, обідом і вечерею;
- недостатньо пережовують їжу;
- споживають надмірну кількість кухонної солі;
- їдять лише двічі на добу, але значними порціями.

Тернопіль: коли шлунок шле сигнал sos після бучних свят, фото №2 на сайті 20minut.ua

Основні гігієнічні вимоги до їжі
- вона має містити всі речовини, необхідні для повноцінного розвитку організму людини: білки, жири, вуглеводи;
- мати невеликий обсяг (до 3 кг) і відповідну температуру;
- бути смачною, збуджувати апетит і формувати відчуття ситості;
- мати хороший вигляд і запах;
- містити необхідну кількість клітковини, вітамінів, води, мінеральних солей;
- бути різноманітною, складатися з продуктів тваринного і рослинного походження;
- бути якісною, тобто не шкідливою для здоров’я.
За інф. Валентини ЛИХАЦЬКОЇ

 

КОМЕНТАР

Василь МАРТИНЮК (50 р.), головний лікар санаторію "Медобори":
- Я вважаю, що свята не створені для того, щоб лише добряче наїстися і напитися. Свята – це насамперед причина духовно відпочити, поспілкуватися з друзями, колегами, родиною. Адже є більше вільного часу на спільні розваги, концерти, заняття спортом, участь у різних культурних і масових заходах. Зрештою, набагато більше користі вам дасть звичайна прогулянка на свіжому повітрі, ніж застілля!
Колись українці в будні жили дуже скромно. Належно не відпочивали, не могли кудись поїхати. Зате у празник вони збиралися гуртом, їли, пили, розважалися на повну. Але згадайте, скільки вони часу на рік постили! За таких умов організм ще якось витримував ту кількість "святкової" їжі. Тепер ми, слава Богу, не бідуємо. Нормально харчуємося протягом усього року. То навіщо ж переїдати?!
Життя йде вперед. Традиції варто змінювати. Всю ковбасу ви все одно не з'їсте! Зате на ліки потім доведеться кругленьку суму викласти…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous
    Нічого не святкую і немаю ніяких проблем.

keyboard_arrow_up