У лікарнях Тернополя використовують 54 апарати ШВЛ. Куплять ще один за мільйон гривень

У лікарнях Тернополя використовують 54 апарати ШВЛ. Куплять ще один за мільйон гривень

Рішення прийняв виконком.

Для потреб Тернопільської комунальної міської лікарні №2 закуплять додатковий висококласний апарат ШВЛ, повідомляє пресслужба міської ради.

Враховуючи зростання кількості тернополян з підтвердженим діагнозом COVID-19, які потребують госпіталізації, на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про спрямування 1 млн грн на придбання апарату штучної вентиляції легень високого класу для потреб КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2».

Загалом для пацієнтів, які потребують додаткової кисневої підтримки, у міських лікувальних закладах Тернополя використовують 54 апарати штучної вентиляції легень.

Відео дня

Який саме апарат закуплять для 2-ї лікарні, пресслужба не повідомляє. До речі, ця техніка суттєво відрізняється за цінами. Про це ще торік писав портал dozorro.org.

Ціна ШВЛ: що її формує?

На ціну ШВЛ впливає низка особливостей: клас апарату, комплектація, виробник, набір функцій та режимів роботи, йшлося у матеріалі.  

Найдорожчі ШВЛ — апарати наркозно-дихального типу. Окрім власне штучної вентиляції легень апарати цієї категорії мають набір реанімаційних функцій.  Цього року такі ШВЛ придбали в ДніпропетровськійДонецькійКиївськійЛьвівськійЧернігівській областях. Їхня вартість стартувала від 1,8 млн грн. 

Наступна цінова категорія від 1 до 1,7 млн грн. Це повністю автономні прилади, основна функція яких — штучна вентиляція легенів. Зазвичай вони показують досить багато характеристик стану пацієнта і можуть самостійно підтримувати задані параметри. Такі прилади ШВЛ представлені моделями Hamilton С3eVolution E3Brightfield S1400Avea Standard Vyaire.

Апарати ШВЛ вартістю від 400 тис. до 1 млн грн представлені моделями, які оснащені базовим функціоналом і відображають основні параметри дихальної функції пацієнта. Як правило, такі прилади не обладнані автоматизованим управлінням, тож персонал має керувати ними вручну. За нашими підрахунками найбільше апаратів ШВЛ лікарні придбали саме цієї цінової категорії.

Довідка

До слова, станом на 6 жовтня у міських лікарнях Тернополя перебуває 180 пацієнтів з COVID-19, 149 з них – на кисневій підтримці через маску, 3 – на кисневому концентраторі та 9 – підключені до апарату ШВЛ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up