Ми дізналися, у якому садку кишкова інфекція. Захворіли шестеро дітей: що з ними?
- Вже почали епідрозслідування, визначили коло контактних осіб і обстежили їх. Чи відомо, хто приніс до садочку інфекцію?
- Чи працює садок у штатному режимі, ми намагались дізнатись у завідуючої. Вислухавши перелік питань журналістки, завідуюча просто кинула слухавку.
- Ми дізналися, як почуваються дітки, які потрапили до лікарні. Детальніше читайте.,
Спалах кишкової інфекції у садочку Тернополя зареєстрували 6 серпня. Станом на 9 серпня, медики повідомили, що потерпілих шестеро, двоє з них у лікарні. Решта лікується амбулаторно. Перебіг захворювання – легкий та середній ступінь важкості.
– Фахівцями розпочато епідрозслідування з метою локалізації та ліквідації спалаху, встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, причин та обставин, що сприяли виникненню інфекційного захворювання, – повідомили у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ. – У закладі організовано комплекс протиепідемічних заходів, визначено коло контактних та проведено їх обстеження, здійснено відбір проб харчових продуктів, питної води, змивів з об’єктів довкілля, проведено заключну дезінфекцію.
То працює заклад чи закрили?
Як вдалось дізнатись «20 хвилин» від власних джерел, мова йде про садочок №22, який розташований на вул. Лепкого, 1. Ми додзвонились до завідуючої, однак Галина Чубак, вислухавши перелік питань журналістки, скерувала нас до «компетентних служб». Ми запевнили, що інформація від цих служб, як і коментарі, вже є. Тепер нас цікавить, чи працює садочок в штатному режимі, чи якісь групи закрили? Чи знайшли джерело інфекції і чи не збільшилась, бува, кількість інфікованих, у тому числі і серед працівників? Чи безпечно діткам, якщо заклад таки працює, зараз перебувати у садочку. Вислухавши нас, Галина Чубак лишень промовила: «Вибачте, я не можу говорити» і кинула слухавку. Більше слухавку за жодним з номерів садочку, вказаних у довідці, ніхто не підіймав.
Ці ж питання ми адресували до управління освіти та науки міськради. Головний спеціаліст управління Ірина Антонюк запевнила, що садочок працює в штатному режимі за винятком групи, де захворіли дітки. Її закрили, і роботу відновлять тоді, коли всі вихованці принесуть довідки від медиків, що здорові.
– Це є вірусна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом, – каже Ірина Антонюк. ؎ У нас є інформація від фахівців Лабораторного центру про чотирьох дітей, які захворіли. Після цього працівники цієї установи провели повну дезінфекцію – посуд, іграшки, приміщення. Групу закрили, всі решта працюють, як і заклад загалом. Для інших вихованців перебування у садку є безпечним.
Ми поцікавились станом діток, які захворіли на кишкову інфекцію. Двоє з них перебувають у міській дитячій лікарні. Т.в.о. медичного директора закладу Тетяна Томашівська запевнила, що у діток стан середньої важкості, вони вже завершують лікування.
Правила, аби не підхопити кишкову інфекцію влітку:*
- НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
- НЕ допускати споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання;
- НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
- НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
- При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
- При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми - обдати окропом;
- У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
- На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
- Перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мити руки з милом;
- Обов'язково мити руки після відвідування туалету;
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
- Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
- Не займатись самолікуванням!
- При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу.
- При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу за тел. 103.
За інф Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.