У сімейних лікарів Тернополя можна отримати послуги з ментального здоровʼя — це безоплатно

У сімейних лікарів Тернополя можна отримати послуги з ментального здоровʼя — це безоплатно

Найчастіше до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів з питань, що стосувалися ментального здоров’я, зверталися через відчуття тривоги/нервування/напруженості, порушення сну, пригнічений настрій.

Усі лікарі Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Тернополя пройшли навчання на спеціальному курсі від академії Національної служби здоровя України «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» та надають базову допомогу у сфері ментального здоровʼя, можуть виявляти психічні розлади, а також, за потреби — направити до вузького спеціаліста.

Про це повідомили в Центрі первинної медико-санітарної допомоги Тернополя.

У МОЗ зазначають, що понад рік діє пакет послуг за Програмою медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Це означає, що кожен пацієнт по всій Україні може звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра та безоплатно отримати послуги з ментального здоровʼя.  Зокрема, сімейний лікар, педіатр чи терапевт може провести оцінку психічного стану та надати медичну й психологічну допомогу пацієнтам із розладами психіки у межах своєї компетенції. 

Відео дня

Протягом 2023 року 114 112 українців отримали відповідну допомогу на первинному рівні медичної допомоги (ПМД). З них: 72 395 – жінки, 41 717 – чоловіки та 18 170 – діти, повідомила пресслужба МОЗ.

Найчастіше до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів з питань, що стосувалися ментального здоров’я, зверталися через:

  • відчуття тривоги/нервування/напруженості – 47 555 пацієнтів,
  • порушення сну – 32 289 пацієнтів,
  • психологічні симптоми/скарги інші – 18 943 пацієнти,
  • пригнічений настрій – 7 855 пацієнтів,
  • дитяча поведінка – симптоми/скарги  – 5 146 пацієнтів.

Які послуги може отримати пацієнт

Серед послуг, які медзаклад зобовʼязаний надавати в межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в 2024 році, є також наступні:

  1. Оцінка психічного статусу пацієнта, спрямована на виявлення психічних і неврологічних розладів (ПНР), а також оцінка психічного статусу дітей, спрямованих на виявлення емоційних, поведінкових розладів, насильства (фізичного, сексуального, емоційного, занедбаності та інших форм жорстокого поводження).

  2. Направлення на проведення лабораторних та інструментальних  досліджень з виключення ПНР, що викликані станом фізичного здоров’я.

  3. Скерування пацієнта (за згодою та за потреби) до лікаря-психіатра.

  4. Складання плану ведення та лікування пацієнта з встановленими розладами.

  5. Надання пацієнту першої психологічної допомоги.

  6. Моніторинг лікування та контроль за виконанням плану спостереження й лікування.

  7. Забезпечення супроводу пацієнта з ПНР.

  8. Скерування пацієнта, за відсутності позитивної динаміки у його стані після застосування психосоціальних, фармакологічних та поведінкових втручань, до вузьких фахівців (психіатра, психолога, психотерапевта, психофізіолога, нарколога та/або невролога) та взаємодія з ними.

  9. Направлення пацієнта за наявності показань в інші заклади охорони здоровʼя для надання їм спеціалізованої меддопомоги та інших медпослуг.

  10.  Надання своєчасної невідкладної меддопомоги пацієнту за станів, що виникли під час надання медичних послуг та загрожують життю.

  11.  Психологічна підтримка членів родини, законних представників та/або осіб, які здійснюють догляд за пацієнтом, а також інформування їх про проблеми з психічним здоров’ям пацієнта та вплив близького оточення на одужання родича.

  12.  Навчання пацієнта техніці самодопомоги.

Допомога є безоплатна

Нагадаємо, що послуги з ментального здоровʼя можна отримати нині по всій Україні у 865 медзакладах «первинки», які мають із договір із Національною службою здоровʼя України (далі – НСЗУ) на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Така допомога є безоплатною для пацієнта, за неї медзакладам сплачує  НСЗУ.

Записатись до сімейного лікаря, для отримання підтримки та базового супроводу ментального здоровʼя у Тернополі можна на сайті https://www.medical.te.ua

Фахівці, які надають послуги з ментального здоровʼя на «первинці», пройшли спеціальне навчання ВООЗ mhGAP* та можуть надавати першу психологічну допомогу.

Довідка
*Mental Health Gap Action Programme, запущена ВООЗ у 2008 р., нині впроваджується у понад 100 країнах світу. Її мета — покращити доступ пацієнтів до психологічних послуг шляхом залучення неспеціалізованих кадрів – лікарів «первинки».  Програма навчає надавати допомогу пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою тощо, виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоровʼям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими).

Впровадження послуги реалізоване відповідно до пріоритетного проєкту МОЗ «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування» та в межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативи Олени Зеленської.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, у кого з сімейних лікарів Тернополя найбільше підписаних декларацій з паціієнтами.

 

Читайте також:

Майже 200 медпрепаратів тернополяни можуть отримати безкоштовно: які саме та куди звертатися

Дитячий медогляд для шкіл і садків відтепер проводитимуть сімейні лікарі

Записатись до сімейного лікаря тернополяни тепер можуть через застосунок Helsi

Рейтинг сімейних лікарів Тернополя: кому найбільше довіряють тернополяни?

Кабінет сімейного лікаря облаштують на вулиці Микулинецькій

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up