У Тернополі створили бригади, які вакцинуватимуть від СOVID. Хто отримає вакцину насамперед

У Тернополі створили бригади, які вакцинуватимуть від СOVID. Хто отримає вакцину насамперед
  • Про щеплення від коронавірусу говорять чи не з початку пандемії. Але наразі в Україні вакцини немає, хоча готуються до імунізації вже зараз.
  • В області створили спеціальні бригади, які будуть вакцинувати людей.
  • Хто і коли отримає вакцини, дізнавались журналісти "20 хвилин".

Про те, що область готується до вакцинації від коронавірусу, повідомили в управлінні охорони здоров'я Тернопільської ОДА. 

— В області створено 11 бригад на базі десяти Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Кожна мобільна бригада складається з лікаря, медсестри, водія, а також двох додаткових працівників — ще одного лікаря та однієї медсестри, — повідомила начальниця управління Ольга Ярмоленко. — Першій хвилі вакцинації підлягають медики, які надають допомогу хворим на COVID-19, члени мобільних бригад, які проводять забір для ПЛР-тестування, працівники соціальних закладів та їх підопічні, представники Збройних сил України та Нацгвардії.

Так, у Тернополі бригаду створили в Центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Відео дня

— Ми подали інформацію в обласне управління про те, що таку групу у нашому закладі вже створено, розповідає керівник центру Микола Медвідь. — Далі щодо того, як буде організована робота групи, чекаємо роз'яснень від управління та від МОЗ. Де вони працюватимуть: чи на базі амбулаторії, чи будуть виїжджати в колективи, поки що не відомо. 

"Готують вакцинацію у кілька рівнів"

В управлінні охорони здоров'я ОДА також повідомляють, що координувати процес проведення кампанії з вакцинації буде оперативний штаб МОЗ із реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Його очолює Міністр охорони здоров’я.

— Уже визначено Дорожню карту з проведення масової вакцинації від COVID-19, яка готувалася за участю профільних фахівців — національних і міжнародних експертів у сфері громадського здоров’я та імунізації, а також Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, — йдеться в повідомленні.  

Окрім того, на сайті МОЗ 6 січня повідомили, що Україна вже підписала договір на закупівлі перших вакцин.

—  Перший договір Україна підписала з компанією “Сіновак”, яка здобула авторитет у всьому світі. Ціна, за якою Україна купує 1 дозу вакцини у цього виробника, становить 504 гривні. Така вартість вакцин проти COVID-19 цієї компанії — для переважної більшості країн, і є прийнятною”, — підкреслив очільник МОЗ Максим Степанов.

Більше інформації за посиланням тут

Вакцина проти коронавірусу. Огляд світових розробок

Кого вакцинуватимуть насамперед

Зараз Україна і Тернопільщина зокрема, у підготовчому періоді до вакцинації. У цьому переконує експерт за напрямком «Імунопрофілактика та епіднагляд вакцинокерованих інфекцій» управління охорони здоров’я ТОДА, заступник генерального директора (головного лікаря) КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» ТОР Марія Павельєва.

—  Створені бригади на першому етапі вакцинації будуть проводити щеплення в організованих колективах, — говорить пані Павельєва. — Ми немає інформації ні про те, що це за вакцина буде. Ні про те, в якій кількості. Наразі проводимо збір інформації про контингент, який підлягає вакцинації. Це заклади охорони здоров'я, які лікують хворих на коронавірусну інфекцію. Ця інформація буде передана в Центр громадського здоров'я для того, щоб сформувати потребу в кількості доз на перший етап. 

Серед тих, з кого розпочнуть процес вакцинації, окрім медиків — мешканці спеціалізованих закладів закритого типу: пансіонатів для осіб похилого віку, інтернатів, притулки.

"Завдяки вакцинації можна чекати перелому в пандемії"

Про те, яка вакцина найімовірніше потрапить в Україну, говоримо із завідувачем кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Тернопільського національного медуніверситету, український вченим у галузі інфекційних хвороб, епідеміології та військової епідеміології, професором Михайлом Андрейчиним.

Михайло АНДРЕЙЧИН: «Панікувати немає підстав, але треба бути напоготові» -  Урядовий Кур'єр - газета центральних органів влади України онлайн

— В профілактиці інфекційних хвороб найбільших успіхів досягнуто саме завдяки використанню вакцин. Вакцини – одне з найбільших досягнень людства. Якщо мова йде про коронавірусну інфекцію, то сьогодні щеплення від цієї інфекції розглядається як дуже важливий протиепідемічний захід. Вважають, що саме завдяки вакцинації у 2021-му році можна очікувати перелому в пандемії, — каже професор.

Вакцин є кілька, і наразі не всі вони пройшли відповідну апробацію, а їх створення ішло за скороченою схемою. І є кілька країн, де їх розробляють.

— Зараз можемо сказати, що вакцина вцілому безпечна. Вона дуже рідко дає побічні реакції. І вони виникають переважно в людей, які мають серйозні алергічні захворювання. Це стається у менше, ніж 2% випадках, — говорить пан Андрейчин. – При щепленні людина отримує мізер рибонуклеїнової кислоти, завдяки якій вакцина діє. Дехто наводить цифру в менше, ніж 1% від тої дози, яку людина отримує під час ГРВІ. Сама РНК збудника існує досить короткий час після щеплення. Вона зберігається, за різними даними, від декількох годин до двох діб. Тоді як під час перебігу хвороби, вона в організмі перебуває значно довше.

Коли ж прийде вакцина в Україну, загадувати рано.

— Згідно з даними МОН, вакцина в Україну має прийти вкінці лютого – на початку березня. Це буде партія вакцини за розподілом з ВООЗ. Звичайно, її буде недостатньо для щеплення населення України, але наразі ведуться перемовини з фірмами-виробниками вакцин. Зараз предметно розглядають поставки вакцини з Китаю. Хоча є застереження, що ефективність китайської вакцини не перевищує 50%. Далі чекаємо на рішення влади, — каже пан Андрейчин.

Опитування

Чи будете ви вакцинуватись, якщо буде можливість

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up