Усі аналізи для дітей у Тернополі – безкоштовні! Куди потрібно звернутися?

Усі аналізи для дітей у Тернополі – безкоштовні! Куди потрібно звернутися?
  • Аналізи допомагають не тільки правильно встановити діагноз, а й врятувати життя. Зверніть увагу на те, що виконати всі обстеження у Тернополі можна зручно та ще й безоплатно в одному місці.
  • Розпочинаємо серію корисних матеріалів із рубрики " Я мама".  
  • Напишіть, які теми цікаві і вам для публікацій. Про що хочете почитати? З якими проблемами зустрічаєтесь у життя? Ми постараємось знайти відповіді на всі питання, які вам цікавлять.

Аналізи дітям є важливим і обов’язковим діагностичним елементом медичного обстеження дитини. Лабораторні аналізи для малечі в Тернополі дають змогу найповніше оцінити стан їхнього здоров’я, поставити або уточнити діагноз, призначити ефективне та правильне лікування.

Лабораторні аналізи — це дослідження, які проводяться для виявлення відхилень від нормальних показників у біологічному матеріалі (кров, сеча, кал, харкотиння тощо), порівняння отриманих показників із клінічною картиною, постановки діагнозу та моніторингу ефективності лікування.

Відео дня

Клініко–діагностична лабораторія КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня» – сучасна медична лабораторія, яка забезпечує можливість повного лабораторного обстеження пацієнтів.

Про її роботу детально розповідає завідувачка Ірина Швайка.

– Лабораторія має два структурні підрозділи: стаціонарний та поліклінічний. У поліклінічний звертаються батьки дітей, які мають направлення від дільничних педіатрів або спеціалістів вторинної ланки. У стаціонарному підрозділі обслуговують тих, хто перебуває на лікування у стаціонарі. Також тут досліджують біологічний матеріал, який відбирають у поліклінічному відділенні, – пояснює вона.

Не потрібно йти за результатом

Працює лабораторія щоденно з 8.00 до 15.12. Забір матеріалів відбувається з 8.00 до 10.00. У стаціонарному підрозділі є черговий лікар, який працює цілодобово. Тож у потрібний час завжди може дослідити матеріали пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні, або ж поступають у стаціонар.

Лікарня має високопрофесійне обладнання

Якщо ви отримали направлення на обстеження від свого педіатра, вам потрібно звернутися у міську поліклініку за адресою вул. Федьковича, 16. Тут проводять гематологічні та загально клінічні обстеження.

– Батькам необхідно звернутися у процедурний кабінет, де відбувається венозний забір крові. У подальшому цей біоматеріал транспортується у стаціонарне відділення (вул. Клінічна, 1 а), де розташована основна лабораторія. Батькам не потрібно йти за результатами. Їх в електронному вигляді отримують ті лікарі, які скеровували малечу на обстеження, – уточнює пані Ірина.

Тепер детально про те, які саме дослідження виконують спеціалісти міської дитячої лікарні.

Які обстеження проводять

Отож, перша група – це гематологічні обстеження. Сюди відносять загальний аналіз крові, підрахунок лейкоцитарної формули, постановка ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів). А також – рахуємо ретикулоцити (це первинні клітини, з яких в подальшому виходять еритроцити – прим. авт.).

До загальних клінічних обстежень також відносять загальний аналіз сечі, аналіз сечі за Нечипуренком, аналіз калу на яйця гельмінтів, шкребок на ентеробіоз (ентеробіоз – це гельмінтоз, який викликається личинками гостриків і клінічно проявляється свербежем та частими кишковими розладами – прим. авт.).

До біохімічних обстежень належать: печінкові проби, ревмопроби, ліпідограма (це комплекс, який складається з вимірювання загального холестерину, тригліцеридів, холестерину ЛПНЩ («поганого холестерину») і холестерину ЛПВЩ («хорошого холестерину»), β-ліпопротеїдів, коефіцієнта атерогенності – прим. авт.). Також визначають групу крові, електролітний обмін.

До імунологічних обстежень відносять: визначення кількості гормонів щитоподібної залози, дослідження вуглеводного обміну (глюкований гемоглобін), С–пептид (пептид, що утворюється при розщепленні проінсуліну), рівня інсуліну, визначення індексу HOMA-IR – це дослідження, що визначає резистентність до інсуліну шляхом оцінювання вмісту глюкози та інсуліну натще у сироватці крові та розрахунок індексу інсулінорезистентності.

Фото ілюстративне

Також у міській дитячій лікарні визначають рівень вітаміну Д, дослідження на ряд інфекцій, імуноферментне визначення імуноглобулінів до ряду інфекцій (вірус Епштейна–Бара (герпес 4–го типу), герпесу 1, 2, 6–го типів, Цитомегаловірус — рід ДНК-вмісних вірусів родини герпесвірусів). Окрім того, у лабораторії можуть точно порахувати рівень імуноглобулінів до аскарид, лямблій, токсокар. Спеціалісти досліджують згортальну та протизгортальну системи. Це – визначення часу і тривалості кровотечі на основі аналізу крові з пальчика у дітей, а також проведення коагулограми – це комплексний аналіз крові для оцінки гемостазу. Завдяки йому можна своєчасно виявити проблеми системи згортання крові та запобігти виникненню наслідків цих проблем, у першу чергу, це – кровотечі або підвищене згортання крові.

Треба зауважити, щоб пройти бактеріологічні обстеження, також потрібно мати направлення свого педіатра чи вторинного спеціаліста.

Унікальні дослідження

Унікальність лабораторії полягає в тому, що тут виконують і ряд онкогематологічних досліджень.

– Ми проводимо цитоморфологічне дослідження – пунктату кісткового мозку. А також – цитоморфологічне дослідження біологічних рідин організму з подальшою постановкою діагнозу, – говорить Ірина Швайка. – З імунологічних також визначаємо маркери гепатитів В і С. Ще хочу додати про визначення імуноглобулінів Ig A, Ig M, Ig G, Ig Е.

Зважаючи на такий величезний спектр досліджень, батькам тернопільських малюків не потрібно ходити і шукати якусь приватну лабораторію. Усі необхідні обстеження безкоштовно (за скеруванням лікаря) можна у зручний час пройти у міській дитячій лікарні.

Обладнання лабораторії – сучасне та прогресивне. Лікарня повністю забезпечена всім необхідним. Так, тут є три автоматичних гематологічних аналізатори, а також два біохімічних аналізатори, один імунохемілюмінесцентний, напівавтоматичний, аналізатор електролітів, аналізатор сечі.

Загалом у лабораторії працюють 34 медики. З них лікарі–лаборанти – 3, один лікар–бактеріолог, чотири імбіолога, один біохімак, один спеціаліст з лабораторної імунології. Решта – лаборанти і молодший медичний персонал.

Як потрапити на обстеження

Щоб виконати певні дослідження у лабораторії, батьки спершу повинні отримати направлення від педіатра. Лікар повинен обов’язково сформувати електронне направлення, з 16–значним номером. Також на обстеження у клініко–діагностичну лабораторію скеровують спеціалісти вторинної ланки. Вони також дають два номери – один короткий, а інший – 16–значний.

Якщо у пацієнта нема направлення? У такому випадку пацієнт має звернутися у стаціонар, у клініко–діагностичну лабораторію. Із собою потрібно мати картку, адже в закладі працює термінал. З цінами батьки можуть ознайомитися на сайті лікарні. Звернутися за обстеженнями на платній основі можуть також і дорослі.

Швайка Ірина Олегівна

Як же правильно підготуватися до здачі аналізів? Зазвичай про це розповідають дільничний педіатр, або медсестра дільничного педіатра, або ж спеціаліст вторинної ланки, або, відповідно, медсестра, яка з ним працює.

На загальний аналіз крові дитина може йти після легкого сніданку, або ж випивши склянку води. На визначення глюкози – снідати не можна. Щодо аналізу сечі, тут є ряд вимог. Попередньо варто провести гігієну зовнішніх статевих органів дитини, зібрати в чисту посудину ранішню сечу. Про підготовку до більш специфічних аналізів розкаже лікар–педіатр, або спеціаліст вторинної ланки.

У клініко-діагностичній лабораторії проводяться наступні обстеження:

–   загально-клінічні обстеження,

–   гематологічні обстеження,

–   біохімічні дослідження,

–   імунологічні дослідження,

–   цитологічні дослідження,

–   дослідження системи згортання,

–   бактеріологічні обстеження.

Коли дитині потрібно здавати лабораторні аналізи:

1. Контроль зростання та розвитку новонароджених і дітей грудного віку.

2. Планові обстеження та моніторинг здоров’я.

3. Профілактичне обстеження перед вступом до дитячого дошкільного закладу (садок), загальноосвітньої школи, для відвідування спортивної секції або басейну.

4. Для постановки й уточнення діагнозу, контролю якості лікування.

5. Підготовка до оперативного втручання.

6. Перед вакцинацією та для визначення рівня захисту антитіл після проведеної вакцинації, для аналізу поствакцинального імунітету.

 

ДОВІДКА

Поліклінічне відділення клініко–діагностичної лабораторії працює за адресою: вул. Федьковича, 16. Графік роботи: пн–пт, з 8.00 до 15.12. Забір матеріалів – з 8.00 до 10.00.

Стаціонарне відділення розташоване на вул. Клінічна, 1 а. Цілодобово, без вихідних. Для пацієнтів, які перебувають на лікування у стаціонарі. А також сюди звертаються ті, хто не має направлення від сімейного лікаря чи педіатра і готовий самостійно оплачувати послугу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Інна Левицька

    Все так як і написано,дільничий лікар дав єлектронне скерування на обстеження і ми всепройшли як і написано вище.

    Пройшли все бескоштовно!!
  • Ліда Плющ

    ЯК ПОБОРОТИ КОРУПЦІЮ У 2 ЛІКАРНІ І ЗРОБИТИ УСІ АНАЛІЗИ ТАМ БЕЗКОШТОВНИМИ?))

    Ліда Плющ reply Ліда Плющ

    Лариса Філь ЦИТЬ, Я КОМУ СКАЗАЛА!

    Лариса Філь reply Ліда Плющ

    Лідія Плющ мамі своїй так скажи

    Ліда Плющ reply Ліда Плющ

    Лариса Філь ЦИТЬ!

    Лариса Філь reply Ліда Плющ

    Лідія Плющ ви читали статтю? Дитяча лікарня, чи вам аби де написати?
  • Ірина Грім

    Перед вакцинацією лабораторні обстеження проводити   не потрібно.

    Наталя Філь reply Ірина Грім

    Ірина Грім у цивілізованому світі вакцинують без аналізів і на кожному кроці

    Виктор Коненков reply Ірина Грім

    Ірина Грім в цивілізованому світі треба, а в нас ні... гнати з медицини таких дохторів...

keyboard_arrow_up