В Україні фіксують кір: що треба знати про хворобу і як вберегтись

Українські лікарі упродовж останнього часу зафіксували кілька випадків кору. Хвороба є небезпечною, адже може призвести до вкрай складних наслідків.

Про це розповіли у пресслужбі Міністерства охорони здоровʼя.

— В Україні зареєстровано кілька випадків кору — небезпечного та високозаразного інфекційного захворювання, — йдеться у повідомленні. — Кір може призвести до серйозних ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, а також до інвалідності та смерті.

Медики наголошують: з 10 невакцинованих та без імунітету осіб, які контактували з хворим на кір, девʼять також захворіють. Тому в зоні ризику всі невакциновані діти та дорослі.

Відео дня

Для кого кір особливо небезпечний:

При цьому специфічного лікування від кору не існує. Єдиним надійним захистом є вакцинація.

— Нагадуємо, що для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, що захищає від кору, краснухи та паротиту, — кажуть у Мінздоровʼя. — В Україні за Національним календарем профілактичних щеплень їх роблять у 12 місяців (введення першої дози) та в 6 років (введення другої дози).

Невакцинованим дорослим потрібно отримати щонайменше одне, оптимально – два щеплення з інтервалом мінімум у місяць. При цьому дуже важливо зробити це до вагітності, адже жінкам при надії вакцинація від кору протипоказана.

Якщо дитина не має щеплень від кору за віком, потрібно якнайшвидше звернутись до педіатра або сімейного лікаря. Вакцинація від кору, краснухи та паротиту для дітей до 18 років є безоплатною.

Нагадаємо, на Тернопільщині триває щеплення дітей проти кору, паротиту та краснухи (КПК) в рамках всеукраїнської кампанії з наздоганяючої вакцинації. У Тернопільську область доставлено  12 870 доз комбінованої вакцини, з них — 9 840 доз в рамках наздоганяючої кампанії та 3 030 доз для забезпечення рутинної вакцинації.

 

Читайте також:

В Україні стартувала кампанія з вакцинації дітей проти кору

Дівчинку з Тернополя, яка народилася з украй рідкісною вадою серця, успішно прооперували у Львові

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up