Вакцинація дітей в області. Як проходить і які документи потрібні?

Вакцинація дітей в області. Як проходить і які документи потрібні?
  • У жовтні МОЗ рекомендувало щепити дітей віком 12+ від коронавірусу.
  • Скільки вакцинованих малюків у місті та області? Які симптоми після щеплення у дітей і як вони хворіють на коронавірус зараз, з'ясовували журналісти «20 хвилин». А ще, який пакет документі зібрати, щоб дитину щепили?
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів і бути незалежними! 

В Україні рекомендували щепити проти COVID-19 дітей, віком 12-17 років, які не належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, але лише за умови наявності в них усіх обов’язкових рутинних щеплень.

Відповідні рекомендації, які розробила Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики, були ухвалені наказом МОЗ від 13.10.2021 № 2234.

Тернополянка Ірина каже, що її 12-річний син, за всіма симптомами, перехворів на коронавірус уже не раз у легкій формі. Хоча тест ні разу цього не підтвердив. Вакцинацію підтримує не лише вона з чоловіком, цього бажає і син.

Відео дня

Скоро буде сотня

Станом на 5 листопада, у Тернопільській області вакцинували 88 дітей, віком від 12 до 15 років. Більший показник вакцинації старших дітей: щепились від коронавірусу загалом 652 дитини, віком 16-17 років. Наймолодші повнолітні області, віком 18-19 років, найактивніші в цьому плані. Щеплених — 15 054 осіб.

Про це повідомила журналістку «20 хвилин» завідувачка відділом імунопрофілактики ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та координаторка вакцинальної кампанії у Тернопільській області Марія Павельєва.

Пакет документів: що потрібно?

Медичний директор з поліклінічної роботи міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма каже, що щеплюють тільки дітей з 12 років вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech і лише тих, які мають усі поточні щеплення від народження.

— Тільки вакцина Comirnaty від Pfizer/BioNTech має в інструкції дозвіл щепити дітей з 12 років. Іншими вакцинами не щеплять, – пояснює лікар.

Бажання, згода батьків – головна умова для вакцинації дитини. 

— Необхідна згода батьків або самої дитини на вакцинацію від коронавірусу, якщо їй виповнилося 16 років. Така згода має бути зафіксована документально. Батьки або ж дитина, якій виповнилося 16 років, підписують таку інформовану згоду, яку надасть сімейний або дільничний лікар, – поінформував Володимир Кучма. 

Послідовність дій

За словами пана Кучми, батькам потрібно прийти разом з дитиною до свого сімейного, дільничного лікаря або ж до педіатра, взявши свій паспорт чи ID-картку, свідоцтво про народження дитини або ж ID-картку дитини (за наявності), а також ідентифікаційний код дитини. Далі лікар огляне дитину на місці і надасть письмовий дозвіл про щеплення. Батькам залишається заповнити і підписати інформовану згоду про щеплення. Якщо дитина досягла 16-ти років і сама має намір щепитися, то інформовану згоду підписує і вона. 

Щеплення дітей вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech проводять у Тернополі на просп. Злуки, 45 —  у Центрі вакцинації.

Письмовий дозвіл лікаря є однієї із обов'язкових умов для щеплення дитини.

Вакцинувати дітей чи ні?

Володимир Кучма продовжує, що симптоми у дітей після вакцинації від коронавірусу ті ж, що після будь-якої вакцини.

Пан Кучма «за» вакцинацію дітей, хоча каже, це з волі батьків і самих дітей з 16-ти років. Якщо вони не хочуть, примушувати їх ніхто не буде. Наголошує медик і на тому, що діти перебувають у великому скупченні людей протягом тривалого часу: у школах і садочках, тому ризик інфікуватись коронавірусом — високий. Тому дитина потенційний носій коронавірусної хвороби до своєї сім'ї чи всієї родини.

Ми дізнались, що найменшій дитині в області, у якої зафіксували ковід, було лише три місяці. Та є і шести, дев'ятимісячні малюки, які хворіють на коронавірус.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (40)
  • Читач68

    Вже й до дітей добрались... уроди! себе вакцинуйте спочатку! хоч один вчений дослідив цю вакцину? де інформація? на кому випробовували? та й про який вірус може йти мова? скільки часу  чую за вірус, але особисто із усієї моєї родини ще жоден не захворів на ковід. Сама двічі хворіла і двічі негативний тест.
  • Фрай Фай

    Для того щоб запанувало зло-достатньо одного мовчання хороших людей! Дорослі промовчали-тепер добрались уже до дітей!
  • Yuriy Kupeev

    Я от не проти, щоб дурні самі позбавили своєї дурості цю планету!
  • Читач50

    Кожен САМ вирішує що йому робити зі своїм і здоров"ям своїх дітей, не треба нікому нічого доказувати, це особистий вибір кожного. Не примустимо заставляти це робити або не робити, бо це протизаконно!

    ---

    /www.youtube.com/watch?v=H1wi-jSEyTc ось тут було відео із офіційною! статистикою по Казахстану, це виступав їхній міністр охорони здоров"я, ось мій скриншот із вайбера. Ролик називався: "Более семисот казахстанцев умерли от вакцинации". Зверніть увагу яка це країна, тому спокійно множимо на Х. Ролик вже видалили. А ось теж саме словами із їхнього сайту новин: https://astanatv.kz/ru/news/64154/ Але це відбувається десь там в Азії, в степах, це їм, якийсь шмурдяк кололи, в нас цього не має і не може бути бо наше здоров"я оберігає українське МОЗ разом із ВООЗ, статистика в нас прозора і чесна, а влада наша найкраща в світі, тому всі їх слухаємось і йдемо вакцинуватись. І бережіть своє життя і життя своїх дітей!

keyboard_arrow_up