Повинні свідомо чи примусово? Якщо 80% вчителів не щепляться, у школах буде дистанційне навчання

Повинні свідомо чи примусово? Якщо 80% вчителів не щепляться, у школах буде дистанційне навчання
  • Штаб вирішив з 15 вересня невакцинованих працівників допускати до роботи щотижнево за умови наявності негативного ПЛР-тесту. З’ясовуємо настрої тернопільських вчителів у директорів шкіл.
  • Скільки працівників освіти вже вакцинувались? Що думають з приводу обов'язкової вакцинації вчителі та батьки школярів, ми запитали у них.
  • Завдяки вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

Добровільно чи примусово? Ось в чому питання. Освітяни, як і інші працівники комунальних установ міста, фактично стали заручниками ситуації. Вони мусять зробити щеплення від ковіду до початку навчального року, інакше, робити щотижня ПЛР-тест. Одні підтримують, інші протестують. Чому? Розбираємося.

Для початку проаналізуємо, як настрої у педагогів. 

Поділилися на табори

Так, педагогиня Ірина не підтримує примусової вакцинації.

Відео дня

— Вважаю, що це має бути рішенням кожного. Думаю, що способом вакцинації проводять дослідження над людьми. Відкритим залишається питання: від якого штаму ковіду вакцинують? У мене особисто є проблеми із серцем, ще інші проблеми зі здоров’ям, я приймаю гормональну терапію, а ніхто не дає гарантій про мій стан здоров’я після вакцинації,  – бідкається жінка.

А от вчителька початкових класів пані Любов зауважує, що вакцинувалася однієї з перших і про своє рішення не шкодує. Імунізація, каже, допоможе подолати пандемію.

«З 15 вересня 2021 року у разі відмови працівників від вакцинації, керівникам виконавчих органів, комунальних підприємств і організацій треба здійснювати щотижневий допуск таких працівників до місця праці за наявності негативного ПЛР-тесту. Від вакцинації звільняються працівники міської ради, комунальних підприємств і організацій за медичними протипоказами на підставі довідки від сімейного лікаря» – таке рішення ухвалив оперативний штаб з ліквідації наслідків COVID-19 на території Тернопільської міської громади.

Окрім того, 28 липня 2021 року Кабміном внесені зміни до Постанови від 09 грудня 2020 року № 1236, якими доповнено пункт 3 підпунктом 151 такого змісту:

На території України на період дії карантину запроваджуються обмежувальні протиепідемічні заходи, а саме забороняється: «відвідування закладів освіти здобувачами освіти та проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти у разі відсутності у більш як 20 відсотків персоналу закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації».

Отже, як випливає зі змін до Постанови Кабінету Міністрів, не менше як 80% працівників кожного із освітніх закладів Тернопільської міської громади повинні пройти повний курс вакцинації.

Як ми з'ясували, ніяких додаткових довідок учні на початку навчального року приносити не повинні. Крім довідки форми № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду». Її традиційно приносять кожного року після проходження огляду у свого педіатра.

Скільки вже вакцинувалися

Як повідомила «20 хвилин» речниця Тернопільської ОДА Ганна Василенко, в області, станом на 10 серпня 2021 року, вакцинувалися вже 47% освітян із 34 000 працівників закладів освіти. 

Ольга Хома, начальник управління освіти та науки Тернопільської ОДА поінформувала про різні настрої працівників освіти з приводу рішення міського оперативного штабу.

Ольга Хома підкреслює, що заклади освіти, у яких менше як 80% вакцинованих працівників, будуть переходити на дистанційне навчання. 

Начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк каже, що 42% працівників освіти у місті вакцинувались. 

Ольга Похиляк наголошує на неоднозначних думках працівників освіти міста про вакцинацію.

Ольга Похиляк зауважує, що від здоров’я працівників закладів освіти залежить безпека учнів, адже педагоги працюють з дітьми.

Що думають тернопільські педагоги

У соціальних мережах журналісти «20 хвилин» запитали у педагогів і батьків школярів, чи підтримують вони рішення міського штабу про допуск до уроків освітян за наявності щеплення або ж негативного ПЛР-тесту за власний рахунок. 

Дане опитування зробило справжній фурор, коментарі освітян були різноманітними.

Так, пані Марія написала, що ніхто не має права зобов'язати людей до проходження тестів (тести неправдиві – 100%), а вакцина – на стадії випробовування, вважає вона. 

А ось пані Люба зазначила: «Ми живемо в соціумі, потрібно думати і про навколишній світ і наших дітей».

Пан Олег вважає, що із зарплатнею у 4 тисячі зелених (доларів – прим.ред.) можна хоч кожного дня ПЛР-тест робити. 

Пані Руслана написала: «Допускати ще й тих, хто вже перехворів. Така практика зараз у багатьох країнах».

Пан Сергій висловив таку точку зору: «Деякі вчителі отримують заробітну плату у вигляді: «Хоч би дожити до наступного місяця», думками пишуть заяви на звільнення кожного дня. Якщо ще й примусово почнуть вакцинувати, то в більшості у школах один вчитель вчитиме 5-6 предметів. Це вже переходить всі межі здорового глузду! Хто робив у СУЧАСНІЙ школі, той знає, що це за робота і який це кусок хліба при теперішніх СУЧАСНИХ дітях».

Пані Надія написала, що вакцинація повинна бути свідомою, а не примусовою!

Пан Микола написав: «Не хочете робити вакцинації, то не наражайте на небезпеку оточуючих вас людей і сидіть вдома! Цілком логічне і правильне рішення комісії».

Пані Оксана емоційно написала: «Вчителі не піддослідні кролики! НЕ робіть ніяких експериментів на вчителях! Вакцинація має бути добровільною!».

Якої думки батьки

І в батьків з цього приводу різні думки.

Світлана пише: «Нехай батьки подбають про те, щоб їхні діти ходили здоровими до школи, тоді і вчителі не будуть хворіти. А то батьки мають підтверджений ковід, а дитину відправляють до школи та й інших вчать розуму: «Однаково усі перехворіють, то що тут такого». Давайте, нехай кожен дбає про себе!!!».

Тернополянка Галина написала: «Має бути вибір, а не примусово. Моя думка.»

А ось тернополянка Мар’яна додає: «Якщо дітей не хочуть брати в школи і садочки без щеплень, то і вчителі також зобов’язані вакцинуватись!»

Світлана зауважила: «Дітей та батьків теж вакцинувати! Чим вони відрізняються від освітян?»

Уляна думає, що кожна людина має право вибору. 

Щепитися мають 80% вчителів

Чи підтримують рішення комісії? Позиція директорів шкіл

За коментарями про настрої у школах міста з приводу «добровільно-примусової вакцинації» журналістка звернулася до їхніх керівників.

Так, директор школи №10 Андрій Газилишин позитивно відноситься до вакцинації. Разом з тим директор наголошує, що імунізація – це добровільна справа кожного. 

Андрій Газилишин відмічає різні настрої вчителів у його школі з приводу вакцинування.

Олександр Остапчук – директор школи-ліцею №6 ім.Н.Яремчука вважає, що кожна людина має турбуватись про своє здоров’я особисто, і рішення про вакцинацію прийматиме безпосередньо працівник.

Натиски на працівників, щоб вакцинувалися, у школі-ліцеї №6 робити не будуть, запевняє Олександр Остапчук.

Директорка школи №2 Інна Іванюк позитивно відноситься до рішення міського оперативного штабу.

Питання свого особистого здоров’я на контролі, за словами керівниці, мають тримати самі працівники.

Лілія Вавринів, директорка школи №28 розповіла, що її відношення до вакцинації дуже позитивне.

Люди є різні в колективі, каже директорка.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Михайло Панчишин

    Цій нації хтось таки вколов вірус самогубства. Спочатку 73% за ЗЕбілів, тепер не менше - проти вакцинації...
  • Наталія Юськів

    Складається враження, що люди тупіють з кожним днем все більше і більше. Не дивно ширнутим, бо в них мозги поражені оксидом графену, а ви, ще не проколоті, чому не думаєте? Хіба не бачите, що вас хочуть просто знищити? Ніколи не дозволю ширнутому вчителю наближатися до дитини по тій причині, що вони своїми спайковими білками, які видихають і розносять зі шкіри, заражають здорових, викликаючи тромбози. Читайте, думайте і не слухайте брехливий зомбоящик
  • Ольга Романська

    Читаєш коментарі, і таке враження , що всі лікарі тут , всі все знають .
  • Світлана Ізініцька

    А ПЛР тест будуть робити безкоштовно?

keyboard_arrow_up