Як бути здоровим дітям епохи гаджетів? Радить ортопед Іван Пригара

Як бути здоровим дітям епохи гаджетів? Радить ортопед Іван Пригара

Дитина активно росте, її кістки і м'язи розвиваються, невелике відхилення може швидко стати причиною стійкої деформації і важких наслідків. Зберігайте поради ортопеда – школярам.

На прийомі ортопед-травматолог проводить огляд дитини, оцінює правильність формування її скелета і вживає заходів, коли знайдені будь-які патології. Відвідування ортопеда з раннього віку дозволить дитині уникнути багатьох проблем з опорно-руховим апаратом у майбутньому.

Про найчастіші проблеми, які виникають у дітей, розповідає лікар–ортопед–травматолог міської дитячої лікарні Іван Пригара.

– Найчастіше зустрічаю на практиці – це викривлення хребта, порушення постави, деформація грудної клітки, деформації нижніх і верхніх кінцівок, викривлення тазу тощо, – каже він.

Відео дня

Коли час на огляд

На що ж варто звертати увагу батькам? Одразу після народження дитину оглядає педіатр – це перша людина, яка може визначити, чи є у малюка будь-які порушення розвитку і, в разі необхідності, направити на консультацію до дитячого ортопеда. Після першого місяця життя дитину потрібно показувати педіатру щомісяця. Але, оскільки кожна дитина індивідуальна, кількість оглядів може варіюватися залежно від потреб немовляти. Графік оглядів педіатр і батьки складають разом. Можна і потрібно звертатися до свого педіатра поза планом, якщо вас щось турбує.

Якщо батьки помітили асиметрію при ходьбі чи сидінні, варто іти до лікаря. Якщо турбують болі в спині чи головні болі – ведіть малечу до спеціаліста. Пильнуйте ніжки, аби вони не сильно втомлювалися. Не всі патології, на жаль, помітні батькам. Тому є планові консультації. Бажано раз у пів року проходити профілактичний огляд, аби не прогавити проблему.

Іван Пригара та Олена Года в програмі «Дитячий лікар». Поставити питання на наступні ефіри можна на фейсбук–сторінці закладу

Тому допоки ваша дитина не досягне повноліття, її систематично потрібно показувати дитячому ортопеду, навіть якщо скарги з боку опорно-рухового апарату є відсутніми.

– Батькам потрібно стежити за дітьми постійно. Як вони сидять, чи правильна постава. Чи достатнє освітлення робочого місця, – говорить лікар. – Також потрібно підбирати рюкзак за віком і зростом. У малечі має бути збалансований раціон, правильний режим дня. Усі елементи важливі насправді.

Перейдемо до кожного пункту окремо.

Як вибрати рюкзак і взуття

Постава. Принципово – забезпечити правильне робоче місце для дитини.

– Треба підбирати гарний стіл, щоб він був до грудної клітки. Щоб можна було спертися на нього. Ноги не повинні звисати в повітрі, натомість вони мають стояти на підлозі. Кут зігнутих колін – 90 градусів, – пояснює пан Іван.

Як же навчити дитину сидіти правильно? Тут важливо не просто пояснити, а забезпечити нормальний ритм життя, говорить фахівець. Так, коли м’язи втомлені, то всі ми починаємо сутулитися. У такому разі треба балансувати час відпочинку і роботи. Організовувати перерви, гуляти на свіжому повітрі. Розвантажуючи свій організм, вдасться запобігти багатьом проблемам.

Шкільний рюкзак – річ, яку має кожен учень. За порадою ортопеда, обираючи його, важливо, щоб рюкзак був із двома лямками, а вони були широкими і м’якими.

– Стежте, щоб дитина завжди використовувала дві лямки рюкзака: рівномірний розподіл ваги вбереже від викривлення хребта. Для профілактики проблем зі спиною щільно затягуйте лямки, щоб рюкзак прилягав до спини по усій довжині, – радить Іван Пригара. – Додатковий ремінь дозволить зафіксувати рюкзак на поясі і таким чином зменшити навантаження на спину. Жорсткість спинки: краще обирати спинку середньої жорсткості, але вона обов’язково має бути м’якою з боку спини дитини. Для профілактики проблем зі спиною у жодному разі не купуйте рюкзак на виріст. Рюкзак не повинен звисати більше, ніж на 10 сантиметрів нижче талії.

Вибирайте найбільш легкий рюкзак. Бажано, щоб він був не важче 1 кілограма.

Втім, його вага може залежати від власне ваги дитини: фахівець рекомендує, щоб загальна вага рюкзака ні в якому разі не перевищувала 10% від загальної маси дитини – для початкових класів та 15% – для старших класів.

Взуття. Воно має бути зручним, легким та еластичним. Краще, звісно, обирати шкіру, натуральні матеріали, у яких стопа буде дихати.

– Взуття – це, перш за все, просто елемент повсякденного вжитку. Він має бути максимально зручний. Це головне! – наполягає пан Пригара. – Ноги не повинні втомлюватися. Дитина має вільно рухатися, бігати, стрибати. Устілки та ортопедичні елементи мають бути лише за рекомендаціями лікарів, а не просто – за бажанням батьків. Навіть якщо в дитини є плоскостопість, це не є приводом для призначення ортопедичного взуття. Коли є виражені патології стопи, тоді лиш спеціаліст може коректувати це з допомогою устілок чи спеціального взуття. Інакше, немає потреби.

Як запобігти хворобі

Які дієві методи запобігти ортопедичним недугам? Можливо, звучить банально, але головне – це рух. У будь–якому віці. Дитина не повинна довго засиджуватися ні за книгою, ні за гаджетами, наполягає Іван Пригара.

– Харчування повинне бути також на рівні. Його треба підбирати правильно. Коли дитина стрімко росте, треба давати кальцій профілактично. Але все під наглядом лікарів, а не за самопризначенням, – акцентує лікар.

Якщо є потреба провести корекцію чи потрібне вже цілеспрямоване лікування конкретної патології, то варто знати, що в міській дитячій лікарні працює реабілітаційний центр.

– Туди скеровуємо тих, хто має вже показання для кваліфікованої допомоги реабілітологів. Лікування зазвичай триває два тижні. Періодичність складає приблизно раз у пів року. Усі процедури можна пройти безкоштовно за скеруванням лікаря–ортопеда.

Насамкінець спеціаліст рекомендує не затягувати проблеми. А краще діяти на випередження – показати малечу спеціалісту.

– Ми живемо в період діджиталізації. Багато засиджуються. Діти мають займатися спортом профілактично. Здорова дитина – рухлива дитина, – завершує Іван Пригара.

 Вибираємо взуття для школяра

– Віддавайте перевагу натуральній шкірі – вона не дозволить нозі потіти і прийме потрібну форму. Устілка і внутрішня частина також повинні бути шкіряними. Штучний матеріал обійдеться дешевше, але він не пропускає вологу і школяреві доведеться ходити з мокрими ногами;

– застібки: липучки, гумки, шнурки, заклепки. Якщо дитина ще не вміє зав'язувати шнурки, вибирайте те, що вона може застебнути самостійно;

– профілактичні властивості. Стопи дітей мають свої індивідуальні особливості, які необхідно враховувати при виборі взуття. Супінатор необхідний для профілактики плоскостопості, жорсткий задник – клишоногості.

Вага рюкзака з книгами, зошитами й письмовим приладдям не має перевищувати:

для учнів I–II класів — 1,5–2,0 кг;

для учнів III–IV класів — 2,0–2,3 кг;

для учнів V–VI класів — 2,3–3,0 кг;

для учнів VII–VIII класів — 3,0–3,5 кг;

для учнів IХ–ХII класів — 3,5–4,5 кг.

Дитину потрібно показати ортопеду-травматологу, якщо вона:

– проявляє скарги на біль у ногах, яка виникає при бігу і ходьбі;

– сидячи за столом або шкільною партою, сутулиться;

– тримає голову нахилену до одного плеча;

– регулярно скаржиться на болі в спині, в області попереку, шиї, в кистях рук;

– скаржиться на головні болі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Леся Червінська

    Дуже гарний,добрий,розумний,адекватний лікар,
  • Людмила Колесникова

    Дуже корисні рекомендації, дякую! Знаю, що викривлення хребта це дуже складне порушення, у цьому випадку краще одразу звертатися до спеціалістів. Бо чим більше чекатимеш, тим складніше буде потім позбутися проблеми. Я стала помічати за сином, що він криво сидить, завжди згинає ногу під себе і ліве плече стало трошки нижче ніж праве. Одразу звернулася до дитячого ортопеда у Білій Церкві klinika-bilacerkva.com.ua/detskij-ortoped/ ми як раз живемо поруч із Клінікою ЦСМ, то це дуже зручно. Сина обстежили, призначили йому необхідні процедури. Зараз як раз проходимо курс масажу і лікувальної фізкультури. Лікар запевнив нас, що вдасться все виправити повністю.
  • Читач09

    Кому війна а кому мама

keyboard_arrow_up