Як «Омікрон» вражає дітей? Знана тернопільська лікарка радить, на що звертати увагу

Як «Омікрон» вражає дітей? Знана тернопільська лікарка радить, на що звертати увагу

Окрім вже відомих симптомів «Омікрону», з'являються чимало нетипових. Розповідаємо, як проявляється новий варіант коронавірусу у дітей.

Ситуація із захворюваністю на ковід далі залишається напруженою. Навіть серед дитячого населення у січні медики спостерігають різкий приріст хворих. Як змінився перебіг недуги, на що варто звертати увагу, розповідає завідувачка інфекційного відділення КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Ольга Дивоняк.

– Бачимо різкий підйом кількості хворих як на коронавірус, так і гостру респіраторну інфекцію. Переважна кількість дітей, які поступають у відділення, у середньо-важкому стані. Є когорта малюків, яких змушені одразу направляти у реанімацію. Це тоді, коли є дихальна недостатність або присутні тяжкі фонові захворювання. Тоді вони розпочинають лікування у реанімаційному відділенні, а після стабілізації стану уже переходять до нас, – пояснює пані Дивоняк.

Відео дня

У інфекційному відділенні міської дитячої лікарні надають допомогу як діткам із Тернопільської громади, так і усієї області. Заклад повністю забезпечений киснем та всіма необхідними медикаментами.

– У нас є киснева станція, а також кисневі концентратори. Проблем із забезпеченням взагалі немає, – запевняє завідувачка.

А ось щодо симптоматики захворювання, то вона – змінилася!

Які симптоми найчастіші

– На початку січня зафіксували циркуляцію в нас штаму «Омікрон». І ми дійсно спостерігаємо, що більше дітей мають ураження верхніх дихальних шляхів, тобто, крім лихоманки можуть бути явища риніту, ларингофарингіту, риноларингофарингіту, риноларингофаринготрахеїту, рідше зустрічаються пневмонія чи бронхіт, – перераховує лікарка. – Якщо ж порівнювати перебіг хвороби у дітей і дорослих, то у маленьких недуга перебігає у значно легшій формі. Зараз маємо багато пацієнтів до року. Чому так складається? Тому що велика кількість хворих – серед дорослих, які інфікують немовлят. Останні ж часто мають ларингіти, які супроводжуються хриплим голосом, гавкаючим кашлем, задишкою тощо. Якщо є ознаки дихальної недостатності, то такі стани обов’язково потребують госпіталізації у стаціонар. Минулого місяця ми також мали чотиримісячного пацієнта з бронхіолітом. Це захворювання, що вражає нижні гілки бронхів – бронхіоли, що характеризується розвитком в них гострого запального процесу, часто призводить до звуження просвіту і обструкції (закупорки) бронхіол. Дитина перебувала на тривалій кисневій підтримці.

Вакцинація дітей від ковіду – це один із варіантів запобігти прояву ускладнень. Згідно із наказом МОЗ України, щеплення зараз дозволено виконувати від 12 років. Хоча в інших країнах, наприклад, США, вакцинують малюків уже з 5-річного віку.

– У нас вже провакциновано 345 дітей, з яких 222 особи вже отримали дві дози. Сюди переважно ввійшли ті, хто мають якусь супутню патологію, тобто діти із групи ризику. Вони мають цукровий діабет, захворювання нирок, легень, серцево-судинної системи тощо. Також можуть вакцинувати усіх охочих, які розуміють, що саме вакцинація є найдієвішим методом профілактики інфекційного захворювання. Оскільки імунізувати дітей, які молодші 12 років, у нас поки що не дозволено, то всі дорослі у сім’ї, на мою думку, мають бути щеплені від ковіду. Вакцинація не захищає від інфікування, аде точно полегшує перебіг хвороби. До того ж, якщо дитина перебуває в осередку, де всі вакциновані, то ризик захворіти є набагато меншим. По-друге, потрібно уникати місць великого скупчення людей. Найбільш людина заразна в останні дні інкубаційного періоду, коли вона ще не знає, що буде хвора, а вже інфікує інших, – наголошує Ольга Дивоняк.

Особливості «Омікрону»

Штам вірусу «Омікрон», як помітили медики, є дуже контагіозним (заразним). Короткий також інкубаційний період. Якщо раніше в межах сім’ї хворіли в межах семи-восьми днів, то зараз цей термін скоротився до одного-трьох днів (від моменту контакту до прояву хвороби).

Щодо постковідних ускладнень, на жаль, вони все ж виникають.

– Найважче – це мультисистемний запальний синдром. Минулого року ми мали дев’ять випадків. Окрім того, такі діти лікувалися ще в обласній дитячій лікарні. Усі малюки вижили і одужали. Це захворювання тяжко протікає, воно супроводжується високою температурою тіла, болями в животі, блювотою, спостерігаємо ураження шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, можуть виникати міокардит, перикардит, з’являються висипання. Хочу наголосити: якщо дитина температурить більше трьох-п’яти діб, є сильні прояви інтоксикації, ці червоні прапорці мають насторожити, що в дитини розвинувся мультисистемний синдром. Лікування є досить агресивним та дороговартісним. А запобігти захворюванню, на жаль, неможливо. Тривають наукові дослідження, від яких саме діток найчастіше можна очікувати таких ускладнень. Поки що відповіді на це питання ми не маємо. Крім того, такі імунологічні ускладнення можуть виникати за тиждень, два, місяць після перенесеного ковіду, – продовжує співрозмовниця.

У будь-якому випадку, при появі будь-яких симптомів нездужання варто одразу звертатися за медичною допомогою, а не зволікати.

– Підвищення температури тіла, блювота, діарея, респіраторні прояви (закладення носа, інтенсивний біль у горлі, гавкаючий кашель, захриплість голосу, сухий кашель, задишка, шумне дихання, втягнення міжреберних проміжків  – ці сигнали мають налаштувати батьків на те, що потрібно обов’язково звернутися до свого педіатра чи сімейного лікаря, із яким укладена декларація, –  каже Ольга Дивоняк.

Лікар відзначає високу поінформованість батьків і їхнє свідоме ставлення до здоров’я своїх дітей. Останнім часом багато пацієнтів поступають у медзаклад саме в перші доби нездужання. Це сигналізує про те, що дорослі розуміють всю небезпечність ситуації, яка пов’язана із коронавірусною інфекцією.

–   Якщо температура добре збивається, якщо сатурація в межах 94-100, якщо дитина не має ознак ларингіту, дихальної недостатності, вона може лікуватися вдома. Температура може триматися до трьох діб. Якщо малеча активна, гарно їсть, то панікувати не варто. Але лікування має відбуватися під контролем свого сімейного лікаря або педіатра. Якщо є блювота, діарея, дитина погано п’є, якщо є ознаки дихальної недостатності, або ж неможливо збити високу температуру тіла, малеча має бути терміново госпіталізована у стаціонар, – акцентує лікар.

За останній місяць у відділенні пролікували 157 випадків ковіду. Із них 117 виписані у січні, решта перейшли на лікування в лютий, щодня в закладі мають від шести до 21 поступлення нового хворого. Іноді буває так, що меншу кількість дітей можуть виписати, ніж прийняти у стаціонар. Якщо стан дитини стабільний, то продовжувати лікувальні процедури батьки можуть вдома самостійно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up