Як правильно підібрати контрацептив: поради тернопільського гінеколога

Як правильно підібрати контрацептив: поради тернопільського гінеколога
  • Комбіновані оральні контрацептиви варто приймати лише після курсу обов’язкових обстежень і консультації з лікарем. Призначаючи їх собі самотужки, можна нашкодити здоров’ю.

“Чому влітку народжується більше дітей? Тому що взимку — довгі ночі”, — жартують у народі. Якщо дитинка бажана — вона щастя для батьків. Якщо ж ні — тоді вже не до жартів.
Як можна запобігти небажаній вагітності та які сучасні й безпечні способи для цього слід обрати, розповідає тернопільський лікар-гінеколог Лада Рутецька.­
— Лікарі все частіше рекомендують жінкам таблетовані комбіновані оральні контрацептиви, — розповідає вона. — Вони мають два складники. Перший із них, як правило, етинілестрадіол. Другий — синтетичний аналог прогестерону — статевого гормону людини.
Перший — хімічний аналог нашого гормону естрадіолу, який виробляє організм жінки. Він відповідає за те, що блокує овуляцію – вихід яйцеклітини з яєчника. Але ефективним та безпечним такий контрацептив буде лише у комбінації двох компонентів і в оптимальному дозуванні, яке підбирає лікар.
 

Спершу — обстеження

Етинілестрадіол в комбінованих оральних контрацептивах буває у дозах 20 або 30 мікрограм.
— Як і в кожного медичного препарату, в нього є протипокази, — продовжує пані Рутецька. — Тож перед тим, як призначати подібний препарат, жінка має пройти комплекс обстежень (див. перелік у кінці тексту — прим. ред.).
При застосуванні препаратів із етинілестрадіолом діє ще одна пересторога. У медичній літературі вже описаний синдром гіпергальмування овуляції — припинення її на тривалий час. Він може виникнути у тих жінок, які довго користуються такого роду препаратами.
— Однак цей синдром піддається корекції і овуляцію відновити можна, — продовжує лікар. — До того ж, виникає таке ускладнення у дуже малого відсотку жінок.
 

Прогестерон дає баланс

Другий компонент, що входить до комбінованих оральних контрацептивів, — синтетичний аналог про­гестерону, нагадує лікар. Завдяки цьому компоненту відбувається баланс між двома гормонами.
— Цей гормон унеможливлює згубні наслідки, які може спричинити етинілестрадіол, — пояснює Лада Рутецька. — Це, зокрема, надмірне розростання ендометрію — внутрішньої слизової оболонки тіла матки, зміни у молочних залозах. Сам естроген при тривалому застосуванні може спричиняти появу доброякісних пухлин в організмі там, де є найбільше рецепторів, чутливих до нього. А це, насамперед, — матка та молочні залози.
Якщо протипоказів немає і препарат призначив лікар, приймати його жінка може як завгодно довго.­
— Єдині умови, яких слід дотримуватися, — раз на півроку проходити гінекологічне обстеження — наголошує фахівець. —Тоді як здоровій жінці, яка не приймає комбі­новані контрацептиви, усе це радять робити раз на рік.
 

Відео дня

Овуляція відновлюється

Якщо пара вирішує мати дитину, після відміни препарату овуляція має природним шляхом відновитися, додає лікар. Жодної додаткової стимуляції для цього не потрібно.
— В окремих випадках такі контрацептиви призначають, аби згодом, відмінивши їх, простимулювати овуляцію, — розповідає Лада Рутецька. — Але в цьому випадку не йдеться про всі препарати, а лише про монофазні — ті, що містять однакову кількість синтетичних аналогів естрогену і прогестерону в постійному співвідношенні у всіх таблетках упаковки.
У трифазних натомість, як каже лікар, у набір із 21-ї таблетки входять шість таблеток із одним дозуванням, п’ять — з іншим і 10 — ще з іншим.
— Часто запитують: які ж кращі — монофазні чи трифазні? — додає гінеколог. — Монофазні призначають жінкам, у яких рясні і болючі менструації, є проблеми з яєчниками, лейоміоми до 2-х сантиметрів — доброякісні новоутворення у матці чи аденоміоз — патологія внутрішнього шару матки.
Трифазні засоби, пояснює вона, — призначають тим, у кого матка зменшена у розмірах і недостатньо розвинені молочні залози. У таких контрацептивах вища доза естрогенів, які й відповідають за ріст тканин матки та молочних залоз.
 

Починають із меншої дози

Дозування етинілестрадіолу у 20 і 30 мікрограм має значення і у вікових групах, продовжує лікар. Так, жінкам від 18 до 25 років і від 35-ти до менопаузи зазвичай призначають ті препарати, які містять 20 мікрограм. Дівчатам до 18-ти, який контрацептив краще обрати, порадить дитячий гінеколог.
— Натомість жінкам максимально дітородного та сексуально активно­го віку — 25-35 років —20 мікрограм­ може бути недостатньо, — пояснює­ гінеколог. Їм радять контрацептиви із 30-ма мікрограмами гормону. Але починати краще із меншої дози. Приміром, якщо жінці у 26 років ідеально підходить препарат, який містить 20 мікрограм етинілестрадіолу, то їй ніхто не буде рекомендувати більше. Адже зайвої кіль­кості цього гормону в організмі не потрібно, аби не ризикувати виникненням онкологічних захворювань.
Там — мікродози гормонів
Важче погоджуються на призначення гормональних препаратів жінки, які мають мастопатію (доброякісні новоутворення у грудях — прим. ред.), переконалася лікар.
— Це зумовлено, вочевидь, тим, що у препаратах, які випускали раніше, був підвищений вміст етинілестрадіолу, — припускає пані Рутецька. — Нинішні ж містять мікродози цієї речовини. А другий компонент, який є у них, позитивно впливає на молочні залози.
Тому жінкам із дифузною мастопатією (початкова форма захворювання — прим. ред.) монофазний оральний контрацептив, за сло­вами лікаря, тепер навіть призначають із лікувальною метою. Але перед цим обов’язкове ультразвукове обстеження молочних залоз.
Якщо при обстеженні доброякіс­них пухлин не виявлять, але є ознаки дифузної мастопатії, такий контрацептив їй буде корисний, переконує пані Рутецька.
- Жінці не варто боятися й того, що, приймаючи гормональний контрацептив, вона розповніє, — каже Лада Рутецька. — Препарати нинішнього покоління такого ефекту вже не дають. Жінка може набрати максимум кілограм-другий ваги, але не більше.
Прийом оральних контрацептивів має переважно циклічний режим із семиденною перервою. Але буває, як каже лікар, і безперервний прийом. Його частіше використовують із лікувальною метою для тих жінок, у яких рясні або дуже болючі менструації. Тоді таблетки, буває, призначають на 3-6 місяців постійного прийому.

Пропустили таблетку? Не проблема

В упаковці комбінованого орального контрацептиву 21 таблетка. Ризик завагітніти існує лише тоді, коли жінка забула випити котрусь із перших семи пігулок і згадала про це більш як через 12 годин.
— Таблетки починають приймати із першого дня менструального циклу, — пояснює лікар-гінеколог. — Якщо “збій” стався на перших семи і жінка згадала про це за кілька годин — проблеми немає. Як тільки згадала — нехай одразу вип’є. Якщо ж, приміром, жінка не випила таблетку, як звикла, о 7.00, а згадала про це аж о 21.00, її все одно треба прийняти ввечері. Наступну — вранці.
Однак у наступні сім днів тоді лікар радить додатково захищатися від вагітності будь-яким іншим методом: презервативом, місцевим сперміцидом, перерваним статевим актом.

В усіх контрацептивів є і “плюси”, і “мінуси”


У комбінованих оральних контрацептивів, як і в інших, є і переваги, і недоліки.
— Якщо, приміром, порівняти ефективність цих препаратів із презервативом, то гарантія захисту у презерватива — 80-90%, а в орального засобу — набагато вища, — продовжує Лада Рутецька. — Презерватив може просто розірватися. Тоді потрібна невідкладна контрацепція. Застосовувати її можна не частіше ніж раз у півроку.­
Якщо ж у пари за кілька місяців знову порвався презерватив, пора подумати про інші засоби контрацепції, додає лікар.
Більшість пар звикла користуватися презервативами, хоча не секрет, що чоловіки їх не надто люблять­ застосовувати. Їм зручніше, якщо жінка п’є таблетки. Натомість для жінки оральні контрацептиви — до­даткове гормональне навантаження.
Ще одна перевага презерватива — у тому, що з ним жінка захищена від статевих інфекцій, — додає лікар. — Із комбінованим оральним контрацептивом, якщо не обстежені обидва партнери, — ризик існуватиме. Таке дослідження вимагає часу і грошей. Презерватив — набагато дешевший.
Є пари, які користуються календарним методом запобігання вагітності. Лікар радить при цьому застосовувати ще й місцевий сперміцид (засіб місцевої контрацепції — прим. ред.).
— Календарний метод дає гарантію лише 40-60%, а місцевий сперміцид — 60-80%, — пояснює лікар. — Тож пацієнткам раджу застосовувати обидва методи. Тоді гарантія — стовідсоткова. Але це за умови, що у жінки регулярний менструальний цикл. Інакше цей метод не дієвий.
Жінкам, які вже народжували, гінекологи нерідко радять внутрішньоматкову спіраль.
— Є звичайні та гормоновмісні спі­ралі. Другі, разом із механічним бар’єром, також зупиняють овуляцію, — пояснює лікар. — Ставлять спіралі на п’ять років. Вони теж мають і переваги, і недоліки.
Так, якщо спіраль — не гормоновмісна — жінка може завагітніти. А також існує ризик виникнення доброякісних новоутворень матки, каже медик.
Перед встановленням гор­мо­новмі­сної спіралі, потрібно пройти ті ж обстеження, як і перед при–значе­нням оральних контрацептивів, — нагадує пані Рутецька. — Також буде потрібен огляд у гінеколога щопівроку, аналізи на наявність ракових клітин та ультразвукове обстеження — раз на рік.

Необхідні обстеження перед призначенням комбінованих оральних контрацептивів
1. Анамнез: спадковість, важка терапевтична патологія, наявна чи перенесена онкологічна патологія, варикоз.
2. Гінекологічне обстеження, у тому числі цитологічне та бактеріоскопічне – мазки перевіряють на наявність атипових клітин, форма яких не відповідає нормі
3. Ультразвукове обстеження органів малого тазу з обов'язковим визначенням товщини ендометрію – слизової оболонки матки
4. Ультразвукове обстеження молочних залоз
5. Біохімічний аналіз крові, ліпідограма - комплексний аналіз крові, що дає повне уявлення про порушення жирового обміну, коагулограма - таблиця або графік, що відображає сукупність показників згортання крові.
6. ТТГ і Т4 – кількість гормонів щитоподібної залози; АМС антитиреоїдні антитіла, аби виявити чи наявні ознаки клімактеричного періоду; естрадіол – головний жіночий статевий гормон; ФСГ - гормон, який є і в жінки, і в чоловіка; ЛГ – гормон, необхідний для нормальної роботи репродуктивної системи; пролактин – дуже важливий для багатьох функцій гормон, який продукує гіпофіз.
7. Консультація терапевта, ендокринолога та інших необхідних профільних фахівців.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Аня Пурпл

    Чи потрібно користуватися додатковими методами контрацепції у перші дні прийому оральних контрацептивів, навіть, якщо це вже другий місяць прийому ок ( мова йде про Логест)?
  • Надія Патра

    Породи повинен давати лікар особисто кожному свої,а не на загал,не пишіть дурниць.
  • Бодя Олегович

    Правильний підбір заключається в тому, щоб на свій "інструмени" підібрати правельний розмір "чохла", щоб не тиснуло.)
  • Johns Mary-Kate

    Зважаючи на те, що реально (з достатньою ймовірністю) запобігти овуляції, а значить, і зачаттю, можуть лише відносно високі дози гомонів, усі гормональні контрацептиви також мають ще один важливий механізм дії - вони змінюють ендометрій таким чином, що стає неможливою імплантація вже зачатої дитини. Звісно, це відбувається непомітно, але до настання вагітності (вагітність рахується від імплантації) дитинка гине. І чим нижча доза гормонів, тим менша ймовірність, що контрацептив зможе запобігти зачаттю, отже, тим більша ймовірність, що конрацептив "спрацює" як ранньоарбортативний засіб. Найвищий ранньоабортативний ефект мають негормон. спіралі (їх механізм дії полягає не у запобіганні заплідненню, а в недопусканні імплантації), далі йдуть гормональні препарати - в першу чергу т.зв. "найбезпечніші", зокрема, гестагенні -  міні-пілі, що часто не здатні відтермінувати овуляцію. До певної міри ранньоаборт. ефект мають також сперміциди, але лише у тому випадку, коли вони викликають запалення і/або коли їх "нехотячи" приймали, коли вже дитина була зачата.

    Дон Карлеон reply Johns Mary-Kate

    Давайте будемо чіткими у дефініціях: не "дитинка", а "зигота".

keyboard_arrow_up