Як щепитися від COVID-19 під час війни та які вакцини є на Тернопільщині

Як щепитися від COVID-19 під час війни та які вакцини є на Тернопільщині
  • Через війну росії проти України більшість тернополян вже забули за пандемію коронавірусу. Однак хвороба нікуди не поділась. Кращий спосіб захисту – вакцинація.
  • Ми дізналися, які вакцини наразі доступні у області та скільки людей вже щепились.

Після початку російського вторгнення захворюваність на коронавірус різко пішла на спад. Якщо до війни за добу могло бути понад 2 сотні нових випадків хвороби, то тепер всього кілька за добу. До прикладу, станом на 13 травня в області зафіксували 5 нових хворих. 12 травня виявили 6 хворих.

Захворюваність пішла на спад

Лікарі пов’язують зниження кількості хворих одразу з кількома факторами. Це не лише через те, що почали робити менше тестів чи люди рідше звертаються за допомогою. Тернопільський професор–інфекціоніст Василь Копча каже – нові штами мутують і хворобу важче виявити за допомогою ПЛР–тесту. Також почалось потепління, а в цей період захворюваність значно знижується.

– Вірус продовжує мутувати. Ми часто бачимо ситуацію, коли у хворого всі прояви коронавірусу, але ПЛР–тест показує негативний результат. Такі хворі не потрапляють до офіційної статистики. Тож офіційна статистика не відображає істинної картини. Розслаблятися не варто, тим паче під час війни. Кількість соціальних контактів збільшилась. Тож варто по можливості дотримуватися протиепідемічних заходів, – каже лікар.

Відео дня

Кращий спосіб захистити себе – вакцинуватися.

Яка вакцина є на Тернопільщині

Ми звернулися за коментарем до Департамету охорони здоров’я Тернопільської ОДА. Як нам розповіли – наразі в області вакцинують двома вакцинами. Вона є на всіх пунктах щеплень. Оскільки центри вакцинації припинили свою роботу через війну, вам необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який направить вас до найближчого пункту вакцинації.

– Вакцини є в наявності в усіх пунктах щеплень, які працюють на території області, – кажуть у прес-службі департаменту. –  Щеплення проводять вакциною CoronaVac та Pfizer.

Загалом, станом на 13 травня, однією дозою вакциновано понад 387 тис. осіб. Дві дози отримали понад 375 тис. осіб. Бустерну дозу (третю дозу вакцини)  отримали понад 28 тис. осіб – повідомили у прес-службі департаменту охорони здоров'я ОДА.

Для бустерного щеплення використовують вакцину Pfizer.

Також продовжується вакцинація дітей. Всього за час кампанії на Тернопільщині пройшли імунізацію понад 3700 дітей віком від 12 до 17 років.

Довідка

Comirnaty/Pfizer-BioNTech — це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання. Вакцина дозволена для екстреного використання для осіб від 12 років. Її застосовують у США, Великій Британії, Канаді, ЄС, а загалом у майже 100 країнах світу.

CoronaVac/Sinovac Biotech — це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання. Застосовується у 40 країнах, таких як Китай, Туреччина, Аргентина, Бразилія, Мексика, Індонезія, Казахстан, Вірменія, Грузія тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Volodia Kramar

    мРНК це генна модифікація , так що думайте....ю
  • VITALYA F

    Масовий режим ніхто не відміняв. А у громадському транспорті навіть кондуктори у тролейбусах і водії у маршрутках без масок! Приміром, тролейбус 157 МАРШР 10 о 09:43 14/05/22 кондуктор була без маски, бейджика та уніформи.

    Ирина reply VITALYA F

    А ти, певне, постійно ходиш у протигазі? Дурнятко...

keyboard_arrow_up